Новини Україна 24.10.2022 о 22:59 comment views icon

Безߴядерний статус України — цього дня 1991 року Верховна Рада проголосила ядерне роззброєння

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

24 жовтня 1991 року Верховна Рада затвердила постанову «Про без’ядерний статус України», якою проголосила відповідний статус та стала на шлях ядерного роззброєння — результат цього та інших рішень сьогодні усім добре відомий: відмова від усього ядерного потенціалу на користь свого головного історичного ворога Безߴядерний статус України — цього дня 1991 року Верховна Рада проголосила ядерне роззброєнняБезߴядерний статус України — цього дня 1991 року Верховна Рада проголосила ядерне роззброєнняУ травні 1992 року тактичну ядерну зброю вивезли до росії, а вже в червні 1996 року Україна позбулася останньої боєголовки..

Проти відмови від ядерного арсеналу свого часу виступали політики народні депутати України від опозиції В’ячеслав Чорновіл, Лев Лук’яненко та військові Вілен Мартиросян, Олександр Скіпальський, Григорій Омельченко та інші, проте їх впливу не вистачило, щоб змінити ситуацію. Як відомо, Україна мала третій за розміром ядерний арсенал світу Безߴядерний статус України — цього дня 1991 року Верховна Рада проголосила ядерне роззброєнняБезߴядерний статус України — цього дня 1991 року Верховна Рада проголосила ядерне роззброєнняПісля розпаду Радянського Союзу Україна успадкувала 176 міжконтинентальних балістичних ракет, які мали 1272 ядерні боєголовки. Загалом на території України перебували 2500 одиниць тактичної ядерної зброї..

Натомість Україна, серед іншого, отримала Будапештський меморандум та замість гарантованого його підписантами Безߴядерний статус України — цього дня 1991 року Верховна Рада проголосила ядерне роззброєнняБезߴядерний статус України — цього дня 1991 року Верховна Рада проголосила ядерне роззброєння5 грудня 1994 року його підписали Україна та росія, Велика Британія і США, а три останні країни зобов'язалися поважати незалежність, суверенітет та кордони України. захисту неспровоковане, невиправдане і варварське вторгнення росії.

Держава-терорист росія продовжує погрожувати застосуванням ядерної зброї — власне, 23 жовтня міністр оборони росії шойгу дзвонив очільникам Міноборони Франції, Туреччини та Великої Британії та розповідав, що Україна нібито може застосувати розроблену спільно з Великою Британією «брудну бомбу» (це вибухівка з радіоактивними матеріалами), а радіоактивні речовини можуть накрити Польщу (насправді, всі ми знаємо, що росіяни часто звинувачують інших у тому, що планують самі). У відповідь уряди США, Великої Британії та Франції у спільній заяві відкинули «відверто брехливі» твердження шойгу про підготовку України до використання «брудної бомби» на власній території, а також наголосили на продовженні підтримки України у війні. Так, ядерний шантаж рф більше не працює.

Яким би було сьогодення, якби Україна не погодилася на ядерне роззброєння, а пішла іншим шляхом, та чи наважилась би росія неприховану збройну агресію? Як відомо, історія не знає умовного способу, проте нехай це буде для всіх нас важливий уроком на майбутнє. Сьогодні також рівно вісім місяців повномасштабної війни — і українські військові продовжують завдавати нищівних поразок загарбникам на полі бою та щодня клаптик за клаптиком відвойовують українські землі і повертають їх під контроль нашої держави. Водночас 86% опитаних КМІС українців попри масовий терор та постійні обстріли критичної інфраструктури з боку росіян підтримують продовження збройної боротьби проти окупантів.

Ядерна зброя росії – засоби ураження, наслідки ударів та шанси протистояння

Курс Fullstack Web Development від Mate academy.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: