Новини Софт 13.06.2023 о 14:53 comment views icon

Google, OpenAI та Microsoft блокують доступ до чатботів ШІ для користувачів з Гонконгу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Американські технологічні гіганти поступово обмежують доступ до своїх мовних моделей ШІ для користувачів з Гонконгу. Таку поведінку помічено з боку Google, OpenAI та Microsoft. Компанії офіційно не коментують обмеження, але вони можуть бути пов’язаними з китайським законодавством про національну безпеку, а також новим обмеженням щодо «правдивості» відповідей ШІ.

Google та Microsoft протягом декількох місяців не допускають користувачів з Гонконгу до чат-ботів, а OpenAI запровадила такі ж обмеження, як для материкового Китаю, Північної Кореї, Сирії та Ірану.

Гонконг поступово стає лише одним з міст Китаю, це накладає обмеження на інформаційну сферу. Apple об’єднала зусилля з китайською компанією Tencent з метою фільтрації вебсайтів – користувачі скаржилися, що перервано доступ навіть до дозволених сервісів, таких, як аналог Твіттеру Mastodon. У 2010 році Google припинила роботу свого пошуковика в Китаї, відмовившись цензурувати результат пошукової видачі. Нещодавно Disney заборонив доступ на території міста до двох епізодів «Сімпсонів», які не відповідають китайським законам. Видача відповідей ботами ШІ також може порушувати китайські закони і її важко контролювати.

«У нас поки немає «Великого китайського фаєрволу», але компанії просто перестають пропонувати свої послуги, — говорить Хітерм Хуанг, співзасновник гонконзької технологічної компанії Measurable AI. — Загалом це сумна історія».

Представниця уряду Гонконгу заявила, що уряд поважає стратегії компаній із запуску продуктів та зазначила, що доступ до чатботів можна отримати за допомогою альтернативних засобів, таких як VPN.

Китай блокує доступ до ChatGPT — через побоювання, що ШІ-чатбот надасть нецензуровані відповіді на «політичні питання»

Онлайн-курс "Фінансовий аналіз" від Laba.
Навчіться читати фінзвітність так, щоб ухвалювати ефективні бізнес-рішення.Досвідом поділиться експерт, що 20 років займається фінансами і їхньою автоматизацією.
Детальніше про курс

Джерело: The Wall Street Journal


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: