Новини Наука та космос 27.06.2024 о 08:35 comment views icon

Гравітаційні хвилі варп-двигуна допоможуть виявити високорозвинені цивілізації — вчені працюють над методом

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Гравітаційні хвилі варп-двигуна допоможуть виявити високорозвинені цивілізації — вчені працюють над методом

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

У 1990-х роках мексиканський фізик-теоретик Мігель Алькуб’єрре запропонував новий гіпотетичний тип варп-двигуна, який дозволив би космічному кораблю подорожувати швидше світла. Він змушує тканину простору розширюватися попереду та стискатися позаду корабля. Корабель перебував би «варп-бульбашці», яка б захищала космічних мандрівників.

Вчені вважають, що можливість існування такого двигуна відкриває нові шляхи для виявлення слідів існування розвинених інопланетних цивілізацій за допомогою таких інструментів, як Лазерна інтерферометрична гравітаційно-хвильова обсерваторія (LIGO). У статті на Arxiv.org, яка ще не була рецензована, команда дослідників зрізних університетів, включаючи Оксфорд та Інститут Макса Планка, припускає, що колапс викривленої бульбашки Алькуб’єрре може генерувати гравітаційні хвилі, які можна виявити.

Звичайно, існування такого космічного корабля викликає багато питань. По-перше, зупинитися кораблю може бути надзвичайно важко, оскільки пасажири не можуть впливати на світ за межами варп-бульбашки. Ще один виклик — стабільність системи:

«Немає (наскільки нам відомо) відомого рівняння стану, яке підтримувало б характеристики варп-приводу в стабільній конфігурації протягом тривалого часу. Тому, хоча можна вимагати, щоб спочатку варп-міхур був постійним, він швидко відійде від цього стану, і в більшості випадків деформації простору-часу зникне або згорнеться у центральну точку».

Але через таку нестабільність його також можна виявити. Якби варп-міхур зруйнувався, він міг би створити гравітаційні хвилі, які б дуже відрізнялися від наслідків типових подій, таких як колапс нестабільної нейтронної зірки або зіткнення двох чорних дір. Однак наразі висновок авторів є не чим іншим, як захопливим уявним експериментом. Потрібна подальша робота, щоб зрозуміти характеристики варп-сліду та методи його виявлення.

Брехливий космос у фільмах та відеоіграх. Невже немає нічого спільного з реальністю?

Онлайн-курс "Business English для проджектів" від Vocabulaba.
Підсилите англійську для управління іноземними командами та вільної комунікації на співбесідах, презентаціях і зідзвонах.
Детальніше про курс

Джерело: The Byte

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: