Новини Україна 12.10.2022 о 11:30 comment views icon

IRIS-T SLM — перший німецький ЗРК вже в Україні. Як він допоможе побудувати багатошарову систему ППО для захисту українського неба

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Пізно ввечері 11 жовтня стало відомо, що Німеччина передала Україні першу з чотирьох обіцяних систем ППО IRIS-T SLM. Цей новітній наземний зенітний комплекс середнього радіуса дії насамперед призначений для захисту мирного населення шляхом відбиття повітряних атак російської армії. Передача відбулася 11 жовтня неподалік українсько-польського кордону, повідомляє німецьке видання Spiegel. Так, Україна стала першою країною, яка отримала ЗРК IRIS-T на озброєння.

IRIS-T SLM — перший німецький ЗРК вже в Україні. Як він допоможе побудувати багатошарову систему ППО для захисту українського неба

Водночас міністр оборони України Олексій Резніков, коментуючи подію, заявив, що «в Україні почалась нова ера протиповітряної оборони».

Цікаво, що раніше передача ППО планувалася на листопад та після візиту до Одеси міністерки оборони Крістін Ламбрехт та терористичних ракетних обстрілів України з боку росії 10-11 жовтня терміни змінили.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

Стисло про IRIS-T SLM

IRIS-T SLM — найсучасніша система ППО Німеччини, яка призначена для знищення літаків, вертольотів, безпілотних літальних апаратів, крилатих та балістичних ракет. Її розробила німецька компанія Diehl Defense за 2007-2014 рр.

Конструктивно IRIS-T SLM складається з трьох основних елементів: пускової установки на шасі вантажівки MAN SX 45 (8 x 8) з місцем для восьми ракет, радіолокаційної установки та машини керування. На початкових випробуваннях використовувався радар Saab Giraffe (зокрема, AMV), але у 2014 році проводилася демонстрація з австралійським багатофункціональним радаром CEA Technologies CEAFAR з AFAR IRIS-T SLM — перший німецький ЗРК вже в Україні. Як він допоможе побудувати багатошарову систему ППО для захисту українського небаIRIS-T SLM — перший німецький ЗРК вже в Україні. Як він допоможе побудувати багатошарову систему ППО для захисту українського небаАктивна фазована антенна решітка (версія радара мала маркування GBMMR). Також використовувалися система управління і зв’язку BMD-Flex данської компанії Terma A/S і система бойового управління Oerlikon Skymaster компанії Rheinmetall Air Defense.

Який саме радар буде в комплектації IRIS-T для України, поки невідомо. Нинішнє покоління IRIS-T SLM  у стандартній конфігурації оснащується мобільним радаром, що працює в прихованому режимі (без випромінювання), та активним радаром TRML-4D. Останній забезпечує всенаправлене 3D-відстеження понад 180 об’єктів на відстані до 250 км (від датчика до цілі).

IRIS-T SLM — перший німецький ЗРК вже в Україні. Як він допоможе побудувати багатошарову систему ППО для захисту українського неба

Комплекс IRIS-T SLM вирізняється, поміж іншого, потужнішою версією зенітних керованих ракет IRIS-T, які можуть уражати цілі на висоті до 20 кілометрів та на відстані до 40 кілометрів. Ці зенітні ракети мають твердопаливний двигун з керованим вектором тяги, що забезпечує кращу маневровість, та інфрачервону головку самонаведення з високим ступенем захисту від пасивних та активних засобів протидії. Інакше кажучи, ракета здатна розрізняти теплові пастки та справжні цілі. Цілевказання можливе шляхом передачі координат GPS та через канал передачі даних з ракетою.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

Основні технічні характеристики ЗРК IRIS-T SLM

  • Найбільша дальність — 40 км, а бойова висота — до 20 км (ракети можна знищувати до 60 км від об’єкта, що прикривається).
  • Кількість ракет у пусковій установці  8 одиниць (стандартна батарея IRIS-T складається з трьох пускових установок).
  • Габарити: довжина — 2,936 м, діаметр — 0,127 м, розмах крила — 0,350 м.
  • Швидкість польоту — до 3 Маха (1020 м/с або 3672 км/год).
  • Вартість всього комплексу (РЛС, пункт управління та пускові з ракетами) — близько €140 мільйонів, за словами пані посла Німеччини в Україні Анка Фельдгузен (за іншими даними — €178 мільйонів).

У вересні 2022 року пані посол Німеччини Анка Фельдгузен повідомила про плани ФРН поставити Україні дві системи протиповітряної оборони IRIS-T до кінця 2022 року і ще дві — на початку 2023 року.

Як IRIS-T SLM допоможе закрити небо від російських ракет

У Німеччині зазначали, що завдяки цим система Україна зможе «захистити ціле велике місто від російських ракетних обстрілів». 9 жовтня, якраз напередодні масованого ракетного обстрілу України, Командування Повітряних Сил ЗСУ записало відео (наводимо його нижче), в якому речник служби Юрій Ігнат поспілкувався з головним спеціалістом відділку підготовки зенітних ракетних військ командування ПС ЗСУ Денисом Смажним, як захід може допомогти захистити українське небо.

Завдяки чутливому радару IRIS-T має значно полегшити роботу з протидії таким ракетам як Х-22 чи Х-101, які летять дуже низько та збудовані за малопомітною технологією — наявні в Україні засоби ППО та радари не так добре бачать ці ракети.

Ще одна суттєва перевага IRIS-T — система здатна одночасно знищувати декілька цілей. Так, якщо повністю заряджені всі три пускові установки, що входять до складу системи, а це 24 ракети, то комплекс в теорії здатен одночасно вразити 24 цілі. Це суттєво допоможе при масових ракетних обстрілах, як 10-11 жовтня, коли росія випустила по Україні понад 100 ракет.

«Повернись живим»: ракетна атака по Україні 10 жовтня обійшлася росії у 3,5-4 мільярди доларів — у 30 разів дорожче, ніж всі «гробові» виплати за майже 63 тис. загиблих загарбників

Водночас одних тільки IRIS-T для захисту українського неба недостатньо, особливо для протидії таким загрозам, як балістичні ракети. Сама зенітна керована ракета комплексу IRIS-T важить лише 130 кг, тоді як у «Іскандера» чи «Кинджала» тільки бойової частини 500 кг — «це як проїхати автомобілем крізь рій комах, водій цього навіть не помітить».

За словами Дениса Смажного, щоб ефективно протидіяти таким загрозам, як балістичні ракети, треба будувати ефективну багатошарову систему протиракетної оборони, до якої згодом увійдуть і IRIS-T, і NASAMS, і Patriot,

11 жовтня президент Володимир Зеленський у зверненні на саміті G7 наголосив, що коли Україна отримає достатню кількість сучасних і ефективних систем ППО, ключовий елемент російського терору — ракетні удари — перестане працювати. Після цього в Білому домі повідомили, що прискорюють передачу Україні засобів протиповітряної оборони NASAMS — наразі США схвалили передачу 8 комплексів, два з них будуть відправлені найближчим часом, а ще шість відвантажать згодом.

Пересувний зенітно-ракетний комплекс NASAMS – будова, можливості, важливість для України


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: