Новини Military Tech 16.10.2023 о 19:48 comment views icon

Iron Beam ─ в Ізраїлі створюють лазерну систему для знищення дронів, ракет та артилерійських снарядів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Міністерство оборони Ізраїлю ухвалило рішення прискорити розробку лазерного комплексу ППО Iron Beam («Залізний промінь») компанії Rafael. Очікується, що наступного року відбудуться випробування лазерних демонстраторів потужністю 100 кВт.

Система Iron Beam призначена для перехоплення широкого спектра загроз, таких як снаряди реактивної артилерії, мінометні снаряди та дрони. Вона має ефективно працювати на відстані від сотень метрів до кількох кілометрів. Високоенергетична лазерна зброя дає значну перевагу у вартості: кожен постріл коштує всього кілька доларів, на відміну від розрахункової вартості ракети-перехоплювача Tamir ($40-50 тис.), що використовується системою ППО «Залізний купол».

Компанія Rafael займається розробкою лазерних технологій понад 20 років, але в недавніх дослідженнях було досягнуто суттєвого прориву. Тепер стало можливим підтримувати сфокусований промінь досить довго, щоби нейтралізувати загрози на значних відстанях. У березні 2022 року ізраїльські військові провели серію успішних випробувань із використанням Iron Beam. У ході цих випробувань прототип системи знищував дрони, мінометні снаряди, ракети й протитанкові ракети. Спочатку лазерну систему планувалося використати ЦАХАЛу в 2025 році. Проте нинішні обставини вимагають прискорення графіка.

Хоча «Залізний промінь» не усуне необхідність ракетної системи «Залізний купол», він покликаний ефективно доповнювати її. В оптимальному сценарії, після повної інтеграції в багаторівневу систему ППО Ізраїлю, оператори матимуть вибір: нейтралізувати загрози, використовуючи або традиційні ракети, або більш економічний лазер. В цей час військовим і виробнику доступні лише прототипи лазерних станцій, яких недостатньо для покриття всіх територій, яким загрожують ракетні обстріли. Тому очікується, що лазери захищатимуть лише найбільш уразливі для атак напрямки.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Додамо, у соцмережах вже демонструють відео зі знищенням повітряних цілей за допомогою лазерної системи. Проте офіційних підтверджень цим кадрам немає, тож, як і раніше, це може бути відео з гри.

Слід зазначити, що розробками лазерної зброї займаються багато країн. Наприклад, півтора року тому ВМС США вперше збили БПЛА за допомогою повністю електричної лазерної установки. Рік тому вже німецький фрегат Sachsen успішно знищив безпілотники лазерною зброєю. Австралія також створює високоенергетичну лазерну зброю, здатну знищувати навіть броньовану військову техніку.

Джерело: defence-industry


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: