Новини Наука та космос 09.08.2023 о 09:08 comment views icon

Липень офіційно став найспекотнішим місяцем – із «‎жахливими» наслідками для Землі та людей

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Як і прогнозувалось, липень став найспекотнішим місяцем на Землі за всю історію спостережень*. Згідно з даними Європейського сервісу моніторингу клімату (C3S) середня температура минулого місяця на третину градуса перевищила рекорд 2019-го року (зазвичай рекорди побиваються лише на десяті чи соті градуса).

Після найспекотнішого в історії червня, липень не збирався приносити полегшення – вже 6-й день місяця став найспекотнішим в історії. Загалом середня глобальна температура в липні склала 16,95℃, перевищивши попередній рекорд, встановлений у 2019 році, на значні 0,33℃.

Липень офіційно став найспекотнішим місяцем – із «‎жахливими» наслідками для Землі та людей
Глобальна добова температура повітря на поверхні з 1 січня 1940 до 31 липня 2023

У США, Європі та Китаї липневі дні перебивали рекорди одне одного, а спека виявилась дуже вартісною та смертоносною для населення. Точна кількість жертв невідома, однак у деяких американських містах різко зросла кількість звернень до відділень невідкладної допомоги з приводу захворювань, пов’язаних зі спекою.

Липень офіційно став найспекотнішим місяцем – із «‎жахливими» наслідками для Землі та людей
Спекотний день у Шанхаї, Китай. Фото: Reuters

Тим часом у Маямі встановлено світовий рекорд температури морської води на узбережжі, а в Греції та Італії намагалися здолати пожежі, які вразили популярні туристичні місця та спричинили масову евакуацію.

Лісова пожежа на Родосі. Фото: AP News
Лісова пожежа на Родосі. Фото: AP News

Серпень не приніс температурного полегшення – минулого тижня температура перевищила 40℃ у кількох країнах Європи, включаючи Грецію, Францію, Італію та Іспанію.

«2023 рік на сьогодні є третім найтеплішим роком, а середня глобальна температура в липні на 1,5°C вище доіндустріального рівня», — каже Саманта Берджесс, заступник директора C3S.

Вона додала, що хоча й такі дані не порушують мету Паризької кліматичної угоди – утримувати зростання середньої світової температури на рівні нижче +2 °C від доіндустріальних рівнів – вони демонструють «нагальність зусиль зі скорочення викидів парникових газів, які є головною рушійною силою цих рекордів».

Середня глобальна температура повітря на поверхні за всі місяці липня з 1940 по 2023 рік.
Середня глобальна температура повітря на поверхні у липні з 1940 по 2023 рік.

Також були побиті рекорди глобальної температури поверхні моря. Після «незвичайно високих» температур у квітні поверхня океану в липні нагрілася на понад 0,51°C вище середнього показника за 1991-2020 роки.

Хвилі морської спеки спостерігалися в Середземному морі, Карибському басейні та водах на південь від Гренландії минулого місяця.

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

Пекельне Середземномор’я: кліматологи прогнозують регіону «‎стандартну» температуру в 50°C

Рівень морського льоду в Антарктиді також був на 15% нижче середнього – найнижчий показник у липні з початку супутникових спостережень.

«Ці показники мають жахливі наслідки як для людей, так і для планети, яка піддається все більш частим і інтенсивним екстремальним явищам», – каже Саманта Берджесс.

C3S попереджає, що найближчими місяцями знову очікується потепління, оскільки погодне явище Ель-Ніньо посилює наслідки зміни клімату, викликаної діяльністю людини.

Кліматологи прогнозують, що «липневий рекорд – не єдиний, який зафіксують цього року».

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

*Дані, які використовують для порівняння, сягають 1940 року, однак дослідники кажуть, що липневі температури були найтеплішими за останні 120 000 років – враховуючи кліматичну інформацію за тисячоліття, отриману після вивчення кілець дерев, коралових рифів та проб з глибоководних відкладень.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: