Новини Наука та космос 27.07.2023 о 15:06 comment views icon

Кліматична криза вже в 2025 році: +38°C біля узбережжя США, танення льодовиків, зупинка течій в Атлантиці

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Кліматична криза вже в 2025 році: +38°C біля узбережжя США, танення льодовиків, зупинка течій в Атлантиці

Вода в Атлантичному океані біля Маямі – як у теплій ванні чи джакузі. Але в цьому немає нічого цікавого: через зміни в океанах Земля може зіткнутися глобальною кліматичною кризою вже у 2025 році.

Світовий рекорд температури морської води біля Маямі

Цього тижня температура води на мілководді у півдня Флориди перевищила 100F (38°C), що може стати світовим рекордом (офіційно рекорд ніколи не фіксувався). Показання були взяті з буя у затоці Манаті, приблизно 60 км на південний захід від Маямі, на глибині 1,5 м.

Пікова температура 38°C була зареєстрована у понеділок о 18:00 за місцевим часом та залишалася такою протягом приблизно чотирьох годин. Запис рекордів не ведеться, але вчені знайшли статтю 2020 року, де згадується 37,6°C у Кувейтській затоці.

Умови, схожі на сауну, можуть бути приємними для деяких людей, але постійна екстремальна спека руйнує екосистеми коралових рифів та видів, які від них залежать. За кілька днів до того некомерційний фонд відновлення коралів (CRF) заявив, що один риф на півдні Флориди, над відновленням якого він працював, загинув:

«Команда CRF відвідала риф Сомбреро, над відновленням якого ми працювали понад десять років. Те, що ми виявили, було неймовірним – 100% загибель коралів»

За даними Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США, близько 25% морських видів мешкають у коралових рифах, на них або навколо них. Кількість видів живих істот на рифах порівняна з біорізноманіттям тропічних лісів, зникнення довкілля означає їхню загибель.

Південний океан (Антарктида)

У 2023 році морський лід в Антарктиді досяг найнижчого літнього рівня з того часу, як 45 років тому почалися супутникові спостереження. Літо в Антарктиді припадає на наші зимові місяці, відтоді сталося деяке відновлення, але воно виявилося недостатнім – липневі показники значно нижчі за очікувані. Порівняно з даними до 2010 року, Південному океану не вистачає 2,6 млн квадратних кілометрів льоду (понад чотири площі України).

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Климатический кризис Кліматична криза

Дослідники називають подію безпрецедентною. За умовною шкалою це 6,4 Сигми – 5 означають перевищення порога випадкової мінливості та говорять про тенденцію. «Це означає, що якби нічого не змінилося, ми очікували б побачити таку зиму приблизно раз на 7,5 млн років».

Зменшується не лише площа крижаного покриву, а й сезонна тривалість покриття. Взимку (тобто зараз) поверхня остигає, але за підсумком нагріваються глибші шари. Як це вплине в майбутньому на льоди та на екосистему океану, вчені точно не знають – потрібні подальші дослідження.

Атлантичний океан

Середземне море прохолодніше, але й тут вода аномально тепла.

«Ми встановили новий рекорд … середньої денної температури поверхні моря в Середземному морі: 28,71°C», — повідомив Іспанський інститут морських наук. Попередній, не набагато менший рекорд було зафіксовано 20 років тому.

Причина підвищення температури відома – липень 2023 року може стати найспекотнішим місяцем в історії спостережень, а також найспекотнішим за останні тисячі років.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Але Атлантика страждає не лише від безпосереднього підвищення температури. Згідно з новим дослідженням, основна система океанських течій в Атлантичному океані може зникнути вже у 2025 році. Температурні зміни грають у цьому процесі не останню роль.

Климатический кризис Кліматична криза

Атлантична меридіональна перекидальна циркуляція (AMOC) є великою системою океанських течій, яка регулює перенесення тепла океану з тропіків у північну півкулю. Система впливає на клімат більшої частини Землі.

Якщо циркуляція повністю зупиниться, у тропіках буде порушено сезон дощів, а в Європі та Північній Америці зими стануть небезпечно суворішими. Ефект доміно серйозно вплине на цілі екосистеми та продовольчу безпеку людства. За ранніми оцінками, ця кліматична криза може статися вже 2025 року. Проте ситуацію досліджено недостатньо, спостереження ведуться лише з 2004 року.

Пекельне Середземномор’я: кліматологи прогнозують регіону «‎стандартну» температуру в 50°C

Джерела: SCIENCEalert, SCIENCEalert та SCIENCEalert


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: