Новини IT-бізнес 01.08.2023 о 09:33 comment views icon

Майже 55 тис. — стільки компаній відсьогодні втрачають пільгову систему з податком у 2%

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

З 1 серпня набув чинності закон 3219-IX, яким скасовуються спеціальна ставка єдиного податку 2% та інші воєнні пільги для ФОП. У новому дослідженні Опендатабот з’ясував, що 54 896 українських компаній до останнього залишались на пільговому оподаткуванні — на початок травня кількість таких бізнесів становила 56 542.

З моменту впровадження податкових пільг та «cпрощенки» за ставкою 2% у квітні 2022 року серед інших стабілізаційних заходів у відповідь повномасштабне вторгнення рф можливістю скористалися понад 185 тисяч компаній та 40 тисяч ФОПів.

На пільговому оподаткуванні до останнього залишалися компанії зі списку 100 найбільших за обігом 2022 року — це ТОВ «ФОРА» та ТОВ «ВИГІДНА ПОКУПКА» (мультимаркет «Аврора»). Відсьогодні вони всі будуть автоматично переведені на звичайну групу та ставку оподаткування, яка діяла раніше. Щодо ФОП, нові (з дати реєстрації були на 2%) автоматично стануть платниками 3 групи за ставкою 5%, тоді як «старі» ФОП (перейшли на 2% з інших груп ЄП чи загальної системи) автоматично повертаються на попередню систему.

Наразі, окрім очевидного повернення законодавства до стану до великого вторгнення, для бізнесу існують такі ризики, як повернення ФОП партнерів до 2-ї групи або ж перехід на загальну систему оподаткування компаній/ФОП, створених під час дії пільг. Аби не наражатися на штрафи та додаткові податкові зобов’язання, варто перевіряти групу єдиного податку всіх контрагентів.

Водночас Податкова служба відмовляється відкрити дані про платників єдиного податку форматі відкритих даних, як це передбачено згідно з законом. Натомість реєстр доступний в кабінеті Податкової. Також відповідний сервіс пропонує Опендатабот — дізнатись систему оподаткування контрагента за потреби можна, надіславши чатботу код компанії або ідентифікаційний код ФОПа.

Попри скасування пільгової ставки єдиного податку 2% та повернення перевірок/штрафів РРО/ПРРО (з 01.10.23-го) окремі пом’якшення залишилися, як-от норма закону 2464-VI про ЄСВ — добровільна сплата ЄСВ за себе до кінця воєнного стану залишається, але такі періоди не зараховуватимуться в пенсійний стаж.

Онлайн-курс "Режисура та візуальний сторітелінг" від Skvot.
Перетворюй свої ідеї на сильні історії в рекламі, кліпах чи кіно Досвідом ділиться режисер, продюсер та власник продакшену, який 10+ років у професії.
Детальніше про курс

Зеленський підписав закон, яким з 1 серпня скасовуються воєнні пільги для ФОП


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: