Новини Новини 24.11.2022 о 14:50 comment views icon

Поліція Сан-Франциско просить для своїх роботів “ліцензію на вбивство”

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Поліція Сан-Франциско (SFPD) пропонує надати роботам можливість застосовувати “смертоносну силу” в небезпечних ситуаціях.

Департамент поліції Сан-Франциско пропонує нову політику, яка надасть роботам ліцензію на вбивство. У проєкті документа про використання SFPD зброї військового зразка, зазначається, що роботів можна “використовувати як варіант смертоносної сили, коли ризик втрати життя представників громадськості або офіцерів є неминучим” і коли “роботи переважають будь-який інший варіант застосування сили”.

Як повідомляє Mission Local, члени Комітету міської наглядової ради протягом кількох тижнів переглядали політику щодо нового обладнання. Початкова версія проєкту не включала жодних формулювань щодо використання смертоносної сили роботами, поки Аарон Пескін, голова міської наглядової ради, не додав уточнення, що “роботів не можна використовувати для застосування сили проти будь-кого”. Однак SFPD повернув чернетку проєкту, де було викреслено доповнення Пескіна. Натомість його замінили рядком, що надає роботам право “вбивати підозрюваних у здійсненні кримінальних злочинів”.

Згідно з Mission Local, Пескін зрештою вирішив погодитися на зміни, оскільки “можливі сценарії, коли застосування смертоносної сили буде єдиним варіантом”. Минулого тижня комітет із правил Сан-Франциско одноголосно схвалив версію проєкту, який передадуть наглядовій раді 29 листопада.

SFPD наразі має 17 дистанційно керованих роботів, але працюють лише 12 з них. Окрім надання роботам можливості застосовувати смертоносну силу, пропозиція також дозволяє використовувати їх у “навчанні та моделюванні, затриманні злочинців, критичних інцидентах, при невідкладних обставинах, виконанні ордера або під час оцінки підозрілих пристроїв”.

У той час як більшість роботів, перерахованих в інвентарі SFPD, в основному використовуються для знешкодження бомб або роботи з небезпечними матеріалами, новіші моделі Remotec обладнані додатковою системою зброї, а модель F5A має інструмент під назвою “PAN disruptor”, що може заряджати рушницю 12-го калібру (зазвичай він використовується для підриву бомб на відстані). 

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше
Кулемет, встановлений на роботі Talon того ж типу, що є у ропорядженні SFPD. Зображення: сержант Лорі Джуелл, армія США
Кулемет, встановлений на роботі Talon того ж типу, що є у розпорядженні SFPD. Зображення: сержант Лорі Джуелл, армія США

Модель QinetiQ Talon департаменту також можна модифікувати різною зброєю — озброєна версія робота наразі використовується армією США та може оснащувати гранатомети, кулемети або навіть стрілецьку рушницю 50-го калібру.

“SFPD завжди мав можливість застосувати смертельну силу, коли ризик втрати життя громадян або офіцерів був неминучим і переважав будь-який інший доступний силовий варіант. SFPD немає конкретного плану — надзвичайно небезпечні або спонтанні операції, коли поліція потребуватиме використання смертоносної сили робота, будуть рідкісними та винятковими обставинами”, — каже офіцер SFPD Єва Лаоквансатітайя у заяві The Verge.

У 2016 році поліція Далласа вперше використала робота для застосування смертоносної сили — ту саму модель Remotec F5A, що належить SFPD із вибуховим пристроєм — щоб знешкодити підозрюваного, який вбив п’ятьох копів і ще кількох поранив. Тоді начальник поліції Далласа Девід Браун заначив, що департамент “не бачив іншого виходу, окрім використання робота з вбудованою бомбою — щоб він підірвався там, де знаходився підозрюваний”.

Минулого місяця звіт The Intercept показав, що поліція Окленда в Каліфорнії також розглядає можливість дозволити роботам Remotec F5A, обладнаними дробовиками, застосовувати смертоносну силу. Невдовзі після оприлюднення звіту поліція Окленда оголосила у Facebook, що вирішила не додавати до департаменту “озброєні дистанційні машини”.

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше

Тим часом група виробників роботів, включаючи Boston Dynamics, підписала зобов’язання не використовувати своїх роботів як зброю на початку цього року.

“Ми вважаємо, що додавання зброї до роботів, які керуються дистанційно або автономно, широко доступні для громадськості і здатні переміщатися в раніше недоступні місця, де люди живуть і працюють, створює нові ризики заподіяння шкоди та серйозні етичні проблеми. Застосування цих нових роботів як зброї також негативно вплине на суспільну довіру до технології, що заподіє шкоди величезним перевагам, які вони принесуть суспільству”, – йдеться у листі.

Компанії також посилаються на “стурбованість суспільства, що зросла в останні місяці” та наголошують, що намагатимуться не дозволити своїм клієнтам з часом використовувати як зброю будь-які платформи, які їм було продано. Вони також закликають політиків, а також решту спільноти розробників робототехніки взяти на себе аналогічні зобов’язання.

Джерело: The Verge, Techspot


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: