Новини Технології 20.07.2023 о 17:28 comment views icon

Помер Кевін Мітнік – хакер, якого знав і шукав увесь світ

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

16-го липня у віці 59 років пішов з життя знаменитий американський хакер Кевін Мітнік. У некролозі згадують, що він боровся з раком підшлункової залози та проходив курс лікування в медичному центрі Університету Піттсбурга.

«Більша частина його життя нагадує вигадку» – фраза, яку використали в некролозі і яка, мабуть, найбільш влучно описує історію Мітніка.

Кевін «‎проник» у комп’ютерну систему ще у 1979 році, але перше покарання отримав лише за 9 років – його засудили до 12 місяців ув’язнення за копіювання програмного забезпечення компанії.

Мітнік якимось чином зламав комп’ютери голосової пошти Pacific Bell, коли перебував під вартою, а потім порушував мережі стільникового зв’язку та компроментував вебсайти урядів, перебуваючи в статусі «‎втікача» у 90-х.

Слідчі в той час називали його «найбільш розшукуваним» комп’ютерним хакером у світі:

Архіви The New York Times
Архіви The New York Times

Хакер взяв участь у викраденні тисячі файлів і номерів кредитних карт, однак у некролозі сказано, що він «не брав жодної копійки від своїх «жертв».

Зрештою Мітнік знову потрапив у руки правоохоронців у 1995 році, коли його звинуватили в незаконному використанні пристрою телефонного доступу та комп’ютерному шахрайстві. Очевидно, влада вважала, що він мав доступ до корпоративних комерційних таємниць на мільйони доларів.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс
Кевін Мітнік після звільнення від п'ятирічного ув'язнення 21 січня 2000 р. Фото: Washington Post
Кевін Мітнік після звільнення від п’ятирічного ув’язнення 21 січня 2000 р. Фото: Washington Post

Він провів у в’язниці п’ять років – час, який сам Мітнік описав як «‎канікули».

Відтоді Кевін змінив курс своєї кар’єри, ставши хакером White Hat і консультантом з кібербезпеки. У 2011 році він перебував у статусі співвласника та головного директора KnowBe4 – компанії, що навчає клієнтів кібербезпеці.

Пізніше Мітнік став консультантом з безпеки, письменником і оратором. Фото: New York Times
Пізніше Мітнік став консультантом з безпеки, письменником і оратором. Фото: New York Times

Першими хакерськими здібностями Мітнік відзначився ще у 12 років, використовуючи перфокарту та чисті квитки, щоб їздити цілими днями на громадському транспорті.

У Мітніка залишилась вагітна дружина Кімберлі.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: