Новини Новини 19.05.2022 о 11:02 comment views icon

REPowerEU: ЄС презентував план швидкого зменшення залежності від російського викопного палива та прискорення «зеленого» переходу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

18 травня 2022 року Європейська комісія представила план REPowerEU — свою відповідь на труднощі та руйнування світового енергетичного ринку, спричинені вторгненням росії в Україну. Він став частиною більш глобальної зовнішньої енергетичної стратегії ЄС, яка сприятиме диверсифікації енергетики та побудові довгострокових партнерських відносин з постачальниками, включаючи співробітництво у сфері водню та інших зелених технологій.

Єврокомісія говорить про необхідність подвійної термінової трансформації енергетичної системи Європи: по-перше, це припинення залежності ЄС від російського викопного палива, яке використовується як економічна та політична зброя і коштує європейським платникам податків майже 100 мільярдів євро на рік, а по-друге, це подолання кліматичної кризи. Заходи в плані REPowerEU можуть відповісти на ці виклики через енергоефективність, диверсифікацію постачання енергії та прискорене впровадження відновлюваних джерел енергії для заміни викопного палива в будівлях, промисловості та виробництві електроенергії.

У плані REPowerEU є декілька основних напрямів, за якими будуть впроваджуватися фактичні зміни.

Енергоефективність

Ощадливе використання енергії — це найшвидший і найдешевший спосіб подолати поточну енергетичну кризу та зменшити рахунки. Комісія пропонує посилити довгострокові заходи щодо енергоефективності, включаючи збільшення додаткової обов’язкової цілі енергоефективності до 13% з раніше запропонованих 9% в рамках пакету «Fit for 55» Європейської зеленої  угоди.

Очікуєтьться, що це допоже ЄС підготуватися до потенційних викликів наступної зими. Тому Комісія також опублікувала «Повідомлення ЄС щодо ощадливого енергоспоживання»в якому детально описуються короткострокові зміни поведінки, які можуть скоротити попит на газ і нафту на 5% і заохочувати країни-члени розпочати конкретні комунікаційні кампанії, орієнтовані на домогосподарства та промисловість.

Країнам-членам також рекомендується використовувати фіскальні заходи для заохочення енергоощадження, такі як знижені ставки ПДВ на енергоефективні системи опалення, теплоізоляцію будівель, обладнання та прилади.

Курс Frontend від Mate academy.
Frontend розробник може легко створити сторінки вебсайту чи вебдодаток. Тому після курсу ви станете затребуваним фахівцем у сфері, що розвивається.
Інформація про курс

Комісія також встановила надзвичайні заходи на випадок серйозних перебоїв у постачанні, а також видасть рекомендації щодо критеріїв визначення пріоритетів для клієнтів та сприятиме скоординованому плану зі скорочення попиту в ЄС.

Диверсифікація постачань і підтримка наших міжнародних партнерів

ЄС співпрацює з міжнародними партнерами для диверсифікації постачання протягом кількох місяців і досяг рекордних рівнів імпорту LNG (скраплений природний газ) та збільшення постачання газу через трубопровід.

Нещодавно створена Енергетична платформа ЄС за підтримки регіональних робочих груп дозволить здійснювати спільні добровільні  закупівлі газу, LNG та водню шляхом об’єднання попиту, оптимізації використання інфраструктури та координації роботи з постачальниками.

Наступним кроком стане розробка «механізму спільних закупівель», який буде вести переговори та укладати контракти на закупівлю газу від імені країн-учасниць. Комісія також розгляне законодавчі заходи, щоб вимагати диверсифікації постачання газу з плином часу державами-членами. Платформа також дасть можливість спільно закуповувати відновлюваний водень.

Прискорення у впровадженні відновлюваних джерел енергії

Комісія пропонує збільшити головну ціль для відновлюваних джерел енергії з 40% до 45% до 2030 року у рамках пакету «Fit for 55». Це створить основу для інших ініціатив, зокрема:

Курс Frontend від Mate academy.
Frontend розробник може легко створити сторінки вебсайту чи вебдодаток. Тому після курсу ви станете затребуваним фахівцем у сфері, що розвивається.
Інформація про курс
  • «Стратегія сонячної енергетики ЄС» подвоїть сонячну фотоелектричну потужність до 2025 року та встановить 600 ГВт до 2030 року.
  • Ініціатива «Сонячні дахи» із поетапним юридичним зобов’язанням встановлювати сонячні панелі на нових громадських та комерційних будівлях та нових житлових будинках (Tesla, твій вихід).
  • Подвоєння швидкості розгортання теплових насосів та заходи щодо інтеграції геотермальної та сонячної теплової енергії для модернізації централізованого та комунальної системи опалення.
  • Рекомендація Комісії щодо вирішення повільних і складних дозволів для великих проектів у сфері відновлюваної енергії та поправка цілі до Директиви щодо відновлюваних джерел енергії, щоб визнати відновлювану енергетику перчерговим суспільним інтересом. Держави-члени мають створити спеціальні зони для використання відновлюваних джерел енергії за скороченою та спрощеною процедурою отримання дозволів у районах із меншим екологічним ризиком. Щоб допомогти визначити такі «доступні»   райони, Комісія надає доступні набори даних про екологічно чутливі райони як частину свого інструменту цифрового картографування для географічних даних, пов’язаних з енергетикою, промисловістю та інфраструктурою.
  • Встановлення мети 10 мільйонів тонн внутрішнього виробництва відновлюваного водню та 10 мільйонів тонн для імпорту до 2030 року, щоб замінити природний газ, вугілля та нафту в галузях промисловості та транспорту, які важко декарбонізувати. Щоб прискорити ринок водню, співзаконодавці  ЄС повинні узгодити збільшення підцілей для окремих секторів. Комісія також публікує два Делегованих акти щодо визначення та виробництва відновлюваного водню, щоб забезпечити, що виробництво призвело до чистої декарбонізації. Для прискорення водневих проектів на дослідження виділено додаткове фінансування в розмірі 200 мільйонів євро, і Комісія зобов’язується завершити оцінку перших важливих проектів спільного європейського інтересу до літа.
  • План дій щодо біометану містить інструменти, включаючи нове промислове партнерство з біометану та фінансові стимули для збільшення виробництва до 35 млрд кубометрів до 2030 року, в тому числі через Спільну сільськогосподарську політику.

Зменшення споживання викопного палива в промисловості та у транспорті

Заміна вугілля, нафти та природного газу в промислових процесах зменшить викиди парникових газів і посилить безпеку та  конкурентоспроможність. Енергозбереження, енергоефективність, заміщення палива, електрифікація та посилене використання  відновлюваного водню, біогазу та біометану промисловістю можуть заощадити до 35 млрд м3 природного газу до 2030 року на додаток до того, що передбачено в рамках «Fit for 55».

Комісія запровадить вуглецеві контракти на різницю, щоб підтримати використання зеленого водню промисловістю та конкретне фінансування REPowerEU в рамках Інноваційного фонду, використовуючи прибутки від торгівлі викидами для подальшої підтримки відмови від російської залежності від викопного палива. Комісія також дає вказівки щодо угод про закупівлю відновлюваної енергії та електроенергії та надасть технічні консультації з Європейським інвестиційним банком. Щоб зберегти та повернути технологічне та промислове лідерство в таких сферах, як сонячна та воднева енергетика, а також для підтримки  робочої сили, Комісія пропонує створити Альянс сонячної промисловості ЄС та широкомасштабне партнерство. Комісія також активізує роботу щодо постачання критично важливої сировини та підготує законодавчу пропозицію.

Щоб підвищити енергозбереження та енергоефективність у транспортному секторі і прискорити перехід до транспортних засобів з нульовими викидами. Комісія представить пакет «Екологізація вантажних перевезень», який має на меті значно підвищити енергоефективність у секторі, та розгляне законодавчу ініціативу щодо збільшення частки транспортних засобів з нульовими   викидами в громадських та корпоративних автопарках.

Повідомлення ЄС щодо збереження енергії також містить багато  рекомендацій для міст, регіонів та національних органів влади, які можуть ефективно сприяти заміщення викопного палива у транспортному секторі.

Розумні інвестиції

Досягнення цілей REPowerEU потребує додаткових інвестицій у розмірі 210 мільярдів євро до 2027 року. Це авансовий платіж за нашу незалежність та безпеку. Зменшення імпорту російського викопного  палива також може заощадити майже 100 мільярдів євро на рік. Ці інвестиції мають оплачуватися приватним і державним секторами, а також на національному, транскордонному рівні та рівні ЄС.

Для підтримки REPowerEU вже доступно 225 мільярдів євро у вигляді позик у рамках RRF. Сьогодні Комісія прийняла законодавство та рекомендації для країн-членів щодо внесення змін та доповнень у свої RRP у контексті REPowerEU. Крім того, збільшити фінансовий пакет RRF за допомогою грантів у розмірі 20 мільярдів євро від продажу квот системи торгівлі викидами ЄС, які зараз зберігаються в Резерві  стабільності ринку, щоб продавати з аукціону таким чином, щоб не  порушувати  систему ринку. Таким чином, ETS (схема торгівлі квотами на викиди парникових газів) не лише зменшує викиди та використання  викопного палива, але також збирає кошти, необхідні для досягнення енергетичної незалежності від викопного палива, але й збирає кошти, необхідні для досягнення енергетичної незалежності.

Згідно з поточним MFF, політика згуртованості буде підтримувати проекти з декарбонізації та «зеленого» переходу на суму до 100 мільярдів євро шляхом інвестування у відновлювані джерела енергії, водень та інфраструктуру. Додаткові 26,9 мільярдів євро з фондів згуртованості можуть бути надані у вигляді добровільних переказів до RRF.  Ще 7,5 мільярдів євро від Спільної сільськогосподарської політики  також надаються через добровільні перекази до RRF. Комісія подвоїть фінансування, доступне для широкомасштабного конкурсу Інноваційного фонду 2022 року цієї осені, приблизно до 3 мільярдів євро.

Транс’європейські енергетичні мережі (TEN-E) допомогли створити стійку та взаємопов’язану газову інфраструктуру ЄС. Обмежена додаткова газова інфраструктура, яка оцінюється приблизно в 10 мільярдів євро, необхідна для доповнення існуючого списку проектів спільного інтересу (PCI) і повної компенсації майбутніх втрат російського імпорту газу.  Потреби заміни в найближче десятиліття можна задовольнити, не зупиняючись на викопному паливі, створюючи заблоковані активи, а також не заважаючи нашим кліматичним амбіціям. Прискорення електричних PCI також буде важливим для адаптації електромережі до наших майбутніх потреб. Механізм «З’єднання Європи» підтримає це, і Комісія оголошує новий конкурс для пропозицій з бюджетом у 800 мільйонів євро, а ще один відбудеться на початку 2023 року.

***

Комісія пропонує внести цільові поправки до Регламенту RRF, щоб інтегрувати окремі розділи REPowerEU в наявні плани Відновлення та Стійкості країн-членів (RRPs), на додаток до великої кількості відповідних реформ та інвестицій, які вже є в RRPs. Також у зазначений процес буде включено рекомендації для конкретної країни в циклі Європейського семестру 2022 року.

Раніше Комісія прийняла 5 широкомасштабних і безпрецедентних пакетів санкцій у відповідь на акти агресії росії проти територіальної цілісності України та зростання звірств проти українських громадян і міст. Імпорт вугілля вже підпадає під дію режиму санкцій, і Комісія внесла пропозиції щодо поступового припинення нафти до кінця року, які зараз обговорюються державами-членами, проте, як відомо, Німеччина, Франція поки що вагаються, а ще низка країн (як-от Угорщина) відмовляються відмовлятися від російських енергоносіїв.

  • Європейська зелена угода — це довгостроковий план зростання ЄС, щоб зробити Європу кліматично нейтральною до 2050 року. Ця ціль  закріплена в Європейському законі про клімат, а також юридично  обов’язкове зобов’язання скоротити чисті викиди парникових газів щонайменше на 55% до 2030 року у порівнянні з рівнями 1990 року. У липні 2021 року Комісія представила свій пакет законодавчих актів «Fit for 55» (повна відмова від автомобілів з ДВС до 2035 року) для виконання цих цілей; ці пропозиції вже знизять наше споживання газу на 30% до 2030 року, причому більше третини такої економії буде забезпечено досягненням цілі ЄС щодо енергоефективності.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: