Новини Новини 11.04.2022 о 16:45 comment views icon

Reuters: шпигунське ПЗ ізраїльської компанії NSO атакувало iPhone чиновників Євросоюзу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg

Максим Григор'єв

Автор новин

Минулого року високопосадовці Єврокомісії отримали повідомлення від Apple, у якому попереджалося, що вони «стали метою зловмисників, спонсорованих державою». Видання Reuters вивчило документи та встановило, що йдеться про шпигунське ПЗ ізраїльської компанії.

Згідно з одним із документів, серед жертв атаки був Дідьє Рейндерс, бельгійський політик, який з 2019 року обіймав посаду єврокомісара з питань юстиції. Також на загрозу зазнали щонайменше чотири співробітники комісії.

За словами двох офіційних осіб, попередження Apple викликали негайне занепокоєння комісії. В електронному листі від 26 листопада старший технічний співробітник відправив повідомлення колегам, які мають досвід роботи з ізраїльськими інструментами хакерів, і прохання стежити за додатковими попередженнями від Apple.

«Враховуючи характер ваших обов’язків, ви є потенційною мішенню», – сказав співробітник в електронному листі.

Агентство Reuters не змогло встановити, хто використовував ізраїльське шпигунське програмне забезпечення для нападу на Рейндерса та його колег, чи були спроби успішними, і якщо так, то що в результаті могли отримати хакери. Єврокомісар та його представник не відповіли на запити видання. Представник Єврокомісії Йоганнес Барке відмовився від коментарів. Apple також відмовилася від коментарів.

Дослідники заявили, що атаки могли відбуватися в період із лютого по вересень 2021 року за допомогою ForcedEntry, програмного забезпечення від ізраїльської компанії NSO Group, яке могло отримати віддалений та непомітний контроль над iPhone. Раніше інший ізраїльський постачальник шпигунського ПЗ під назвою QuaDream також продавав майже ідентичний інструмент державним клієнтам.

Системний гейм дизайнер.
Це курс, де ти почнеш концептити ігри.
Записатися

У заяві NSO йдеться, що вона не несе відповідальності за спроби злому, заявивши, що атака «не могла статися за допомогою їх інструментів».

Нещодавно компанія була занесена до чорного списку США у зв’язку з порушеннями прав людини після низки судових процесів, але її представники заявили, що підтримують розслідування нападів.

ІТ-фахівці перевірили принаймні кілька смартфонів чиновників на наявність ознак компрометації, але результати виявилися безрезультатними, за словами двох джерел у ЄС, які говорили на умовах анонімності.

Європейський парламент має створити комісію з розслідування використання програмного забезпечення для спостереження у європейських країнах-членах 19 квітня. Причиною формування Комісії стали повідомлення про злом телефонів високопоставлених опозиційних політиків у Польщі за допомогою ізраїльського шпигунського ПЗ, а також атаки на журналістів-розслідувачів в Угорщині.

Офіційні особи Польщі та депутат від партії влади Угорщини визнали, що їхні уряди придбали програмне забезпечення NSO, хоча обидві країни заперечують правопорушення у зв’язку зі звинуваченнями у внутрішньому шпигунстві.

Системний гейм дизайнер.
Це курс, де ти почнеш концептити ігри.
Записатися

Влада Німеччини застерегла користувачів російського антивірусу Касперського — програму можуть використовувати для кібершпигунства або проведення кібератак

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: