Новини Новини 17.03.2022 о 20:17 comment views icon

Влада Німеччини застерегла користувачів російського антивірусу Касперського — програму можуть використовувати для кібершпигунства або проведення кібератак

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Федеральне управління інформаційної безпеки (BSI) Німеччини застерегло від використання антивірусного програмного забезпечення від російської компанії «Лабораторія Касперського». Згідно з заявою відомства, програму можуть використовувати для відстежування або кібертак (можливо, змушуючи співробітників компанії це робити).

«Дії військових та/або спецслужб у росії та загрози з боку росії щодо ЄС, НАТО та ФРН у ході поточного військового конфлікту пов’язані зі значним ризиком успішної IT-атаки. Російський виробник IT може сам проводити наступальні операції, бути змушеним атакувати цільові системи проти своєї волі, або стати жертвою кібероперації без його відома, або використовувати як інструмент для атак проти власних клієнтів. Усі користувачі антивірусного програмного забезпечення можуть бути порушені», — йдеться в офіційній заяві.

У «Лабораторії Касперського» заявили, що такі висновки були зроблені не на підставі технічної оцінки продуктів і політично мотивовані.

«Ми вважаємо, що мирний діалог є єдиним можливим інструментом вирішення конфліктів. Війна нікому не йде на користь», — йдеться у пресрелізі.

Також один із засновників та основний власник компанії Євген Касперський опублікував відкритий лист у відповідь на попередження Федерального відомства з інформаційної безпеки Німеччини проти використання продуктів «Лабораторії Касперського». У ньому він сказав про війну в Україні, але не згадав сторону, що напала, а також повідомив про «досить значну репутаційну і ділову шкоду від рішення» відомства ФРН.

«Не вдаючись у подробиці, можу сказати, що ці твердження є припущеннями, які не підкріплені жодними об’єктивними доказами і не пропонують технічних подробиць. Причина проста. За всю двадцятип’ятирічну історію компанії «Лабораторія Касперського» не було виявлено та доведено жодних доказів використання чи зловживання «Лабораторією Касперського» у зловмисних цілях, незважаючи на незліченну спробу зробити це. Без таких доказів я можу тільки зробити висновок, що рішення BSI прийняте виключно з політичних мотивів», — зазначив Касперський.

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

Він також вважає, що «мирний діалог — це єдиний можливий інструмент для вирішення конфліктів», «війна нікому не потрібна». Аналогічні зауваження Євгена Касперського два тижні тому викликали різку критику.

«Краще промовчати, ніж називати вторгнення «ситуацією», яка вимагає «компромісу», — написав тоді у Twitter Рік Фергюсон із конкуруючої компанії з кібербезпеки TrendMicro.

Декілька років тому уряд США заборонив використовувати продукти «Лабораторії Касперського» на державних системах.

В Україні з 2015 року російські компанії-розробники антивірусного ПЗ «Лабораторія Касперського» та Dr.Web перебувають під санкціями. Держорганам заборонено купувати та використовувати їхню продукцію.

На початку березня розробники популярних антивірусів Norton, Avast та Bitdefender призупинили продаж та підтримку своїх продуктів у росії та/або білорусі через напад на Україну. Раніше продаж своєї продукції у Росії призупинила американська компанія NortonLifeLock Inc. — розробник антивірусу Norton. Про зупинення продажів нових ліцензій в росії і білорусі повідомив і міжнародний розробник антивірусів Eset.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: