Новини Наука та космос 11.07.2023 о 12:41 comment views icon

Супутники Starlink здійснили понад 25 000 маневрів за пів року, щоб уникнути зіткнень на орбіті

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

З 1 грудня 2022 року до 21 травня 2023 року супутники Starlink були вимушені виконати понад 25 000 маневрів на переповненій орбіті, щоб уникнути аварійних ситуацій.

Згідно з даними, які SpaceX надала Федеральній комісії зв’язку, компанія використовує «‎суворіший» за галузеві стандарти поріг маневрування: супутники Starlink змінюють рух, коли ймовірність зіткнення перевищує 1 на 100 000 – тоді як NASA та інші компанії орієнтуються на ймовірність 1 на 10 000.

Оновлені дані вдвічі перевищують показники Starlink за попередній звітний період, але це й не дивно, оскільки кількість супутників на орбіті збільшується – останнім часом SpaceX збільшила угруповання щонайменше на 457 апаратів.

Днями компанія вивела на орбіту ще 22 супутники Starlink «V2 Mini» та оновила рекорд з багаторазового використання Falcon 9, запустивши та посадивши один і той же ступінь в 16-те.

Із загалом 25 000 маневрів – понад 1300 були виконані, щоб уникнути зіткнення з уламками, які виникли після демонстраційних випробувань російської протисупутникової зброї в листопаді 2021 року. Попри те, що на орбіті залишається близько 9% такого сміття – саме воно становить найбільший загальний ризик для супутників Starlink.

Видання TechCrunch згадує дослідження, опубліковане у журналі Astronomy & Astrophysics майже одразу після звіту SpaceX, в якому йдеться про те, що супутники Starlink продукують «ненавмисне електромагнітне випромінювання», яке може вплинути на астрономічні дослідження.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Автори статті використовували дуже чутливий телескоп Low Frequency Array, який фіксував випромінювання від 68 супутників Starlink і воно відрізнялося від сигналів інших супутників зв’язку, з якими вже боролися астрономи.

«Наше моделювання показує, що чим більше сузір’я, тим сильнішим стає цей ефект. Це змушує нас турбуватися не тільки про існуючі угрупування, але ще більше про заплановані — а також про відсутність чіткого регулювання, яке захищає діапазони радіоастрономії від ненавмисного випромінювання», — сказав співавтор дослідження Бенджамін Вінкель з німецького Інституту радіоастрономії Макса Планка.

Автори перебувають «у тісному контакті» зі SpaceX, і компанія вже внесла зміни в наступне покоління супутників Starlink, щоб пом’якшити вплив випромінювання.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: