Новини Наука та космос 02.03.2023 о 13:02 comment views icon

У Китаї жінка заразилася пташиним грипом H5N1 — тижнем раніше подібний штам виявили у двох людей в Камбоджі

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Пташиний грип поширюється серед водних птахів та може інфікувати свійських й інших тварин. Зазвичай, вірус не зачіпав людей — однак за останні пів року виявлено, щонайменше 5 таких випадків. 

За даними ВООЗ, останній випадок пташиного грипу штаму H5N1 (який нині дуже поширився світом) виявлено у 53-річної жительки Цзянсу, східної провінції Китаю. Симптоми хвороби з’явилися 31 січня, а на початку лютого тест підтвердив інфікування. У якому стані нині перебуває жінка — невідомо. 

За тиждень до цього двоє людей у Камбоджі були також інфіковані H5N1. 11-річна дівчинка померла, одразу після того, як в домі померли усі домашні птахи. У її 49-річного батька також діагностували пташиний грип, але серйозних симптомів не виявлено.

У Китаї жінка заразилася пташиним грипом H5N1 — тижнем раніше подібний штам виявили у двох людей в Камбоджі

Дослідники провели генетичне секвенування та встановили, що випадок захворювання у Китаї спричинений групою організмів 2.3.4.4b — тим самим варіантом, який останнім часом поширився світом та викликав занепокоєння щодо можливого інфікування людей. Захворювання у Камбоджі спричинені старішою кладою — 2.3.2.1c. 

H5N1, який виявили у 2021 році, поширився навіть у тих країнах, де раніше взагалі не фіксувалося випадків пташиного грипу. З того часу загинуло чи відбраковано понад 200 млн птахів — переважна більшість у Європі та США.  Нещодавно виявлені випадки, коли H5N1 заразилися ссавці (норки, лисиці, морські леви), тож це посилило занепокоєння щодо можливого інфікування людей. 

«ВООЗ серйозно ставиться до ризику, пов’язаного з цим вірусом, і закликає всі країни до підвищеної пильності», — заявила в п’ятницю представник ВООЗ доктор Сільві Бріан.

Курс "Web design" від Web-academy.
Швидкий початок кар'єри у сфері IT! Опануйте професію веб-дизайнера — почніть самостійно керувати своїм часом й отримувати високий дохід вже за 9 тижнів.
Дізнатися більше

Всесвітня організація охорони здоров’я тварин (WOAH) підтвердила ці побоювання:

«H5N1 може адаптуватись до ссавців і поширитися на людей та інших тварин. Норки, наприклад, можуть стати зручним «середовищем» для змішування різних видів вірусів, що призводить до появи нових штамів і підтипів, які можуть бути більш шкідливими для тварин і/або людей», – заявило агентство 13 лютого. 

Ще один випадок зараження H5N1 був зафіксований у січні в Еквадорі — 9-річну дівчинку госпіталізували у критичному стані; згодом вона одужала. У вересні 2022 року 38-річна жінка померла від H5N1 у китайському регіоні Гуансі — після контакту з домашніми птахами. 

В Україні зафіксовано перший випадок зараження новим штамом COVID-19 «Кракен»

Курс "Web design" від Web-academy.
Швидкий початок кар'єри у сфері IT! Опануйте професію веб-дизайнера — почніть самостійно керувати своїм часом й отримувати високий дохід вже за 9 тижнів.
Дізнатися більше

Джерело: bnonews

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: