Новини Технології 16.02.2024 о 14:40 comment views icon

Український хакер визнав себе винним в атаках Zeus та IcedID — йому загрожує до 40 років ув’язнення

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Один із лідерів відомого кіберзлочинного угруповання JabberZeus, громадянин України, В’ячеслав Пенчуков (також відомий, як «танк» і «батько») був заарештований у 2022 році — під час поїздки з дружиною до швейцарської Женеви — та екстрадований до США у 2023 році.

Вперше Мінюст США висунув звинувачення хакеру у 2012 році — за участь в операції з використанням зловмисної програми Zeus і крадіжку мільйона доларів за допомогою персональних ідентифікаційних номерів, номерів банківських рахунків, облікових даних та іншої конфіденційної інформації, викраденої з заражених пристроїв.

Пенчуков також був одним з керівників операції з використанням програм-вимагачів Maze. Пізніше, аби уникнути відповідальності, її перейменували в Egregor і Sekhmet — однак хакера та інших підозрюваних таки затримала у 2021 році українська поліція, в рамках спільної міжнародної операції.

Як зазначав журналіст-розслідувач Браян Кребс, Пенчуков довгий час уникав покарання в Україні через свої високопоставлені зв’язки — зокрема, згадується про покійного сина Віктора Януковича.

Український хакер визнав себе винним в атаках Zeus та IcedID — йому загрожує до 40 років ув'язнення

Пенчуков також керував операціями зі зловмисним програмним забезпеченням IcedID (чи Bokbot) і перебував у розшуку ФБР понад 10 років.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

«В’ячеслав Пенчуков був лідером двох груп, які заразили тисячі комп’ютерів шкідливим програмним забезпеченням. Вони викрали мільйони доларів у своїх жертв і навіть атакували велику лікарню за допомогою програм-вимагачів, залишивши її нездатною надавати критичну допомогу пацієнтам протягом двох тижнів», — каже виконувач обов’язків помічника генерального прокурора Ніколь М. Аргентьєрі.

Пенчуков визнав себе винним за звинуваченням у змові, пов’язаним з вимаганням і його керівною роллю в операції Zeus; та за звинуваченням у змові з метою вчинення шахрайства та його керівну роль в операціях зі зловмисним ПЗ IcedID.

Хакеру загрожує максимальне покарання у 20 років позбавлення волі за кожним пунктом обвинувачення. Винесення вироку призначене на 9 травня.

Джерело: Bleeping Computer

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: