Новини Україна 15.08.2023 о 13:15 comment views icon

В Україні планують декриміналізувати порнографію — законопроєкт

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Попри чималі внески в бюджет від сервісу для дорослих OnlyFans, в Україні досі існує кримінальна відповідальність за створення та розповсюдження матеріалів порнографічного характеру.

Відповідальність за розповсюдження порно

Так, стаття 301 Кримінального кодексу України, в залежності від конкретних умов проступку, передбачає до 7 років позбавлення волі:

«1. Ввезення в Україну творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру з метою збуту чи розповсюдження або їх виготовлення, зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою, або їх збут чи розповсюдження, а також примушування до участі в їх створенні –

караються штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Ті самі дії, вчинені щодо кіно- та відеопродукції, комп’ютерних програм порнографічного характеру, а також збут неповнолітнім чи розповсюдження серед них творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру, –

караються штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або з отриманням доходу у великому розмірі, –

караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.»

Періодично з’являються повідомлення, що правоохоронці притягнули до відповідальності якусь дівчину за публікацію власних фото чи відео відвертого характеру.

Що хочуть змінити у Кримінальному кодексі

Однак є сподівання, що Україна нарешті позбавиться радянського спадку та скасує кримінальну відповідальність за створення та публікацію власного еротичного контенту. Як зазначив народний депутат Ярослав Железняк, у ВРУ розробили законопроєкт про декриміналізацію порно. За його словами, документ скасує кримінальну відповідальність за більшу частину дій з еротичними матеріалами, які наразі вважаються злочином. Проте й надалі правоохоронці будуть переслідувати за окремі види порно, а саме:

  • порно без згоди (порнопомста, deep fake)
  • екстремальне порно (насильництво, зоо-, некрофілія)
  • порно з дітьми й для дітей

В останньому випадку відповідальність навіть буде посилена.

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

Відповідні зміни планується внести в статті 301 та 302 Кримінального кодексу. Нині стаття 302 передбачає відповідальність за створення або утримання місць розпусти, а також звідництво. В майбутньому планують карати виключно за сутенерство, втягнення в проституцію та торгівлю людьми.

«Над текстом працювали робочою групою з правоохоронним комітетом, BRDO та іншими громадськими організаціями та навіть держорганами», ─ зазначає Ярослав Железняк.

Поки що не повідомляється, коли народні обранці зможуть розглянути законопроєкт про декриміналізацію порно. Також залишається загадкою, чи знайдеться в сесійній залі достатня кількість голосів за його прийняття, та чи підпише його президент. Нагадаємо, раніше у відповідь на петицію про легалізацію еротики та порно Зеленський перенаправив це питання до уряду, але на тому все й зупинилося. Можливо з цієї спроби вдасться нарешті змінити застарілі радянські норми законодавства та звільнити від кримінальної відповідальності тих, хто за допомогою власного відвертого контенту сприяє наповненню державного бюджету.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: