Новини Новини 05.04.2022 о 18:38 comment views icon

Зеленський підписав закон про пільгове розмитнення автомобілів без сплати податків на період дії воєнного стану

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений наприкінці березня парламентом закон, який запроваджує спеціальні умови розмитнення автомобілів та інших транспортних засобів на період дії воєнного стану — ввезені з-за кордону автомобілі звільняються від сплати податків (податок на додану вартість, акцизний податок та ввізне мито). Про це свідчить сайт Ради, на якому зазначено, що цей закон (№ 7190) 5 квітня повернули із підписом президента.

Мова про закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану», якими вносяться зміни до митного та податкового кодексів під час війни. Зокрема:

Зміни в Податковому кодексі України: звільняються від оподаткування ПДВ, акцизним податком операції з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів і напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту.

Зміни в Митному кодексі України: звільняються від оподаткування ввізним митом: автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів, які ввозяться громадянами на митну територію України для вільного обігу.

Закон зобов’язує проводити оформлення автомобілів на іноземній реєстрації за спрощеною процедурою за одну годину. Зміни, які мали запрацювати ще з 1 квітня, спрямовані на стимулювання відновлення бізнесу та економіки держави в умовах війни.

Пільги розповсюджуються також і на пересічних українців, тобто фізичних осіб, але тільки на період дії воєнного стану. Варто пригадати, що імпорт автомобілів з росії та білорусі заборонений ще з 2019 року, а на електромобілі нульова ставка діє з 2018 року.

Курс Python від Mate academy.
Python дозволяє тобі не тільки розробляти сайти та займатись аналітикою даних, а ще й будувати алгоритми, тестувати програми та навіть створювати штучні інтелекти. Стань різноплановим фахівцем!
Реєстрація на курс

Всі деталі процедури розмитнення автомобілів за новими правилами прояснить постанова, яку найближчим часом має прийняти уряд на виконання цього закону. Тоді стане відомо, чи зможуть власники тих авто на єврономерах, що лишилися, скористатися лазівкою та розмитнити авто за нульовими податками.

Варто зазначити кілька моментів. По-перше, громадянам все одно доведеться сплатити збір до пенсійного фонду за першу реєстрацію — 3% до 5% від вартості автомобіля, сплатити за реєстрацію 190,15 грн та бланк свідоцтва — 114 грн, а також номерні знаки — 135 грн. По-друге, на період дії воєнного стану чоловікам у віці від 18 до 60 року заборонено виїжджати з України.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: