Новости Новости 03.06.2021 в 15:44 comment

У Києві СБУ викрила хакерів, які імітували торги на біржах та криптовалютних проектах, завдяки чому привласнили 9 млн грн

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Кіберфахівці Служби безпеки України у Києві припинили функціонування підпільного телекомунікаційного центру. Організатори привласнювали кошти українців та іноземців під виглядом участі у міжнародних інвестиційних проектах. З початку року зловмисники привласнили майже 9 млн грн вкладників.

Оперативники спецслужби встановили, що організували нелегальний бізнес двоє громадян України та іноземець. Ділки розробили і адміністрували спеціалізоване програмне забезпечення, яке імітувало торги на міжнародних біржах та криптовалютних проектах. Вони також створили мережу так званих «фішингових» вебресурсів – копій сайтів міжнародних інвесткомпаній.

У Києві СБУ викрила хакерів, які імітували торги на біржах та криптовалютних проектах, завдяки чому привласнили 9 млн грн

Потенційних «інвесторів» організатори заманювали на підконтрольні ресурси через «ботмережу» рекламних акаунтів у популярних соцмережах. Потім зловмисники втручались у роботу систем електрозв’язку і телефонували «жертвам» з підмінених закордонних номерів телефонів. Вони виманювали кошти нібито для інвестицій та привласнювали їх.

Учасники угруповання переводили гроші у готівку через низку обмінних операцій з використанням криптовалют, електронних систем та банківських карток. Рахунки були оформлені на так званих «грошових мулів» – людей, банківські карти яких є «транзитними» для привласнених коштів.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Зловмисники також заробляли на наданні послуг «аутсорсу» іншим шахрайським проектам. Задокументовано, що до оборудки організатори залучили понад 100 найманих працівників. У ході обшуків за місцем розташування центру правоохоронці виявили: комп’ютерну техніку та мобільні пристрої; зразки програмного забезпечення, що використовувались для привласнення коштів та виведення їх на криптогаманці; інші докази протиправної діяльності.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 200 та ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії. Вирішується питання щодо повідомлення організаторам схеми про підозри.

Джерело: СБУ


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: