Новости Новости 14.12.2021 в 12:18 comment views icon

У МОЗ розповіли, як отримати додаткову дозу вакцини проти COVID-19 — поки вона доступна лише людям із медичними показами

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заместитель главного редактора, руководитель отдела новостей

Міністерство охорони здоров’я дозволило щеплення додатковою дозою вакцини проти COVID-19 людям, які мають для цього медичні покази — вони можуть отримати його за направленням від сімейного чи профільного лікаря. Про це під час під час брифінгу 14 грудня повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Відповідно до нещодавнього наказу МОЗ (№ 2770 від 13 грудня 2021 року), отримати додаткову дозу можуть люди з ВІЛ-інфекцією, онкологією, після трансплантації органів; люди, які проходять імуносупресивну або імуномодулюючу терапію; люди з низкою інших імунодефіцитних станів. Додаткова доза покликана підвищити імунітет вказаних категорій осіб та зробити їх більш захищеними від коронавірусної хвороби.

Вони можуть отримати додаткову дозу через 28-90 днів після другої дози незалежно від того, яким препаратом вони щепились раніше. Водночас додаткову дозу можна отримати тією вакциною, якою було введено дві попередні дози.

«Ми рекомендуємо вводити додаткову дозу тим, хто має медичні показання для неї у зв’язку з важкими захворюваннями, адже їхня імунна система могла не сформувати належний захист. Після введення додаткової дози, ці люди будуть більш захищені від коронавірусної хвороби»,

Віктор Ляшко,

міністр охорони здоров’я України

Після звернення вказаних категорій осіб сімейний чи профільний лікар може видати направлення довільної форми на щеплення, яке можна буде зробити у найближчому пункті щеплення. Своєю чергою лікар вакцинальної бригади має внести дані про введення додаткової дози до електронної системи охорони здоров’я, як третю дозу.

Ігор Кузін також додав, що дія свідоцтва про вакцинацію продовжуватись не буде, тобто документ буде чинним 365 днів з дати введення другої дози.

Курс English For Tech: Speaking&Listening від Enlgish4IT.
Після курсу ви зможете найкраще презентувати свої досягнення, обговорювати проекти та вирішувати повсякденні завдання англійською мовою. Отримайте знижку 10% за промокодом TCENG.
Дізнатись про курс

Повний перелік станів та показань для отримання додаткової дози антиковідної вакцини можна знайти в рекомендаціях НТГЕІ (PDF). Напередодні МОЗ повідомило, що наразі 40% дорослих українців повністю вакцинувались проти коронавірусу.

Ляшко: 40% дорослих українців повністю вакцинувались проти коронавірусу. МОЗ вже готує наказ про запровадження третьої дози вакцини


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: