Статті Думка 19.04.2023 о 20:16 comment views icon

Apple не повністю пішла з росії? Насправді ще й як пішла!

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

Новини на російських сайтах та різних пабліках, що Apple не збирається повністю залишати російський ринок (“не хочу виїжджати з Криму”) наразі виглядають черговою спробою видати бажане за дійсне. І ось чому.

Минулого тижня НАЗК внесла Xiaomi, яка є третім за величиною виробником смартфонів у світі, до переліку міжнародних спонсорів війни, оскільки китайська компанія, як і багато інших, після повномасштабного вторгнення продовжила продавати свою техніку в росії та вийшла в лідери за кількістю проданих смартфонів. Це вчергове сколихнуло інтерес до складної та наболілої теми (не)виходу великого міжнародного бізнесу з рф та запустило палкі дискусії в соцмережах. Так, що по Apple?

Російський iXBT з посиланням на пропагандистський «ТАСС» та бухгалтерському звіті дочірньої компанії Apple у рф вийшов з новиною, що Apple не збирається йти з росії попри мільярдні збитки та спад виторгу майже вдвічі. Висновок зроблено на основі згадки про намір продовжити оренду приміщень аж до 2027 року. І переконливих підтверджень цьому немає.

Ще наприкінці 2022 року повідомлялося, що Apple планує відмовитися від оренди штаб-квартири у москві та хоче розірвати достроково договір (його термін дії спливає у січні 2025-го). Та цікавіше у цьому звіті те, що Apple вже відмовилася від більшої частини площ в одному з найдорожчих бізнес-центрів «романів двір» поряд із кремлем — вона зменшилася з 4,7 тис. м2 до 424 м2. Водночас пропагандистський «ТАСС» випустив новину, що Microsoft, яка раніше суттєво скоротила бізнес у рф та припинила гарантійне обслуговування консолей Xbox, начебто не планує ліквідовувати юрособу в росії. Збіг?

Ще можна пригадати, що Apple однією з перших технологічних гігантів підтримала Україну у перші дні повномасштабного вторгнення росії та ввела санкції проти агресора та терориста — виробник iPhone припинив постачання техніки (відтоді пристрої ввозяться за допомогою так званого «паралельного імпорту», що фактично є легалізованою контрабандою), обмежила використання Apple Pay та «інших сервісів» у рф. Водночас Apple призупинив гарантійне обслуговування техніки у росії. Інакше кажучи, от би всі інші компанії не йшли з росії так, як не йде Apple. Цікаво, як там справи у «ростехівської» заміни iPhone — AYYA T1?


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: