Статті Озброєння 29.05.2023 о 14:00 comment views icon

БТР Fuchs: німецький «Лис», який планують виготовляти в Україні

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

БТР Fuchs: німецький «Лис», який планують виготовляти в Україні

Навесні цього року німецька компанія оборонної галузі Rheinmetall оголосила про створення в Румунії ремонтного центру для західної техніки. Найімовірніше, він призначений для обслуговування техніки, яка передається Україні. Однак вже 13 травня на сайті Rheinmetall з’явилася інформація про стратегічне співробітництво компанії з Укроборонпром. У пресрелізі розповідають, що мета співпраці полягає у ремонті транспортних засобів, які передаються Україні в рамках допомоги від Бундесверу. Але в інтерв’ю німецькому ЗМІ очільник Rheinmetall заявив, що компанія готова якнайшвидше організувати процес виробництва транспортних засобів саме в Україні, зокрема БТР Fuchs. 

Співпраця Rheinmetall і Укроборонпрому

БМП Marder, ППО Skynex, танкові гармати, системи управління ППО Oerlikon Skymaster – це лише невелика частина того, що виготовляє Rheinmetall. Це величезний машинобудівний концерн, історія якого розпочалася ще у 1889 році. Оголошення про співпрацю з цією компанією відкриє дорогу в серце європейської оборонки для нашого підприємства Укроборонпром, продукція якого теж відома для військової галузі – Дозор-Б, БТР-4, БМ «Оплот» та інше. 

Укроборонпром активно працює з західними колегами після початку повномасштабного вторгнення. Ще раніше повідомлялось, що компанія спільно з польським виробником Polska Grupa Zbrojeniowa здійснюватиме капітальний ремонт танків Т-64. А в лютому цього року став відомий результат співпраці з неназваною країною НАТО – відвантаження першої партії для ЗСУ артилерійського 122-мм снаряду, який був виготовлений за кордоном.

Це вже третій вид боєприпасу після мінометної 120-мм міни та танкового 125-мм снаряду, який виготовляється за українською технологією та із залученням українських фахівців на іноземних потужностях. БТР Fuchs: німецький «Лис», який планують виготовляти в Україні

Компанія Rheinmetall швидко адаптується до вимог ринку, адже за доволі короткий проміжок часу розгортає в Румунії центр ремонту техніки. У компанії перелічили яка зброя буде обслуговуватись в Румунії: британські танки Challenger 2, німецькі танки Leopard 2, БМП Marder і бронетранспортери Fuchs. І саме бронемашини Fuchs Rheinmetall готові виготовляти в Україні, хоча офіційно ця техніка ще не передавалась Києву. Але до її ремонту у Румунії вже підготувались. 

Все, що треба знати про БМП Fuchs

Бронетранспортер Fuchs – перевірена на полі бою машина, яка почала виготовлятися німцями з 1979 року. Дотепер використовується армією, ділячи місце з американським ветераном M113, однак з 2009 року поступово замінюється на сучасніші моделі Boxer або Dingo. Повний перехід на нову техніку запланований до 2025 року. Згідно з Military Balance 2022 запаси Бундесверу становлять 359 бронемашин різних модифікацій. 

БТР брав участь в боях в Афганістані, де були розгорнуті понад сотні машин. Має кілька модифікацій – базову Fuchs 1, Fuchs 2 з покращеним бойовим відділенням, цифровою електронікою та гальмівною системою, а також найновішу версію Fuchs Evolution. У 2013 році Німеччина оголосила про модернізацію всіх Фуксів до стандарту TPz 1A8 (це найновіша ітерація Фукс 1) з посиленим захистом проти мін і саморобних вибухових пристроїв. БТР Fuchs: німецький «Лис», який планують виготовляти в Україні

Базовий Fuchs 1 є застарілою машиною зі слабким озброєнням і аналогічною бронею, а тому у 2021 році Rheinmetall отримали від Бундесверу замовлення на проведення модернізації невідомої кількості Фуксів до другого стандарту. Оновлені машини повинні були отримати активний захист від всіх типів протитанкових ракет.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Серед операторів Fuchs фігурує багато країн – США, Велика Британія, Нідерланди, Туреччина, Саудівська Аравія, Кувейт та інші. Найрозповсюдженішою версією для експорту стала машина NBC для хімічної та радіоактивної розвідки. Найцікавіше, що один з операторів — Алжир вже власне виробництво та збірку Fuchs 2, а тому Rheinmetall вже мають досвід налагодження виробництва цієї машини за межами Німеччини. БТР Fuchs: німецький «Лис», який планують виготовляти в Україні

Завдяки своїй універсальності в експлуатації та високій надійності Fuchs дуже популярний БТР, який отримував вдосконалення протягом всієї історії використання. Фукси служать і для транспортування піхоти, і як мобільні командні пункти, засоби розвідки та медичні евакуаційні машини.

БТР може оснащуватися широкою номенклатурою озброєння залежно від задач – від одного до трьох 7,62-мм кулеметів MG-3 та навіть ПТРК MILAN. Базово на другій версії встановлюється дистанційно-керований бойовий модуль RLS 609. Серед доступних опцій для обладнання можуть бути тепловізори, захист проти зброї масового ураження, засоби зв’язку.

У стандартній версії Fuchs 2 захищений від бронебійних набоїв калібру 7,62 мм, а додаткова броня може захистити екіпаж від бронебійних набоїв калібру 12,7 та 14,5 мм, уламків снарядів та 30 мм підкаліберних снарядів. БТР Fuchs: німецький «Лис», який планують виготовляти в Україні

Нова версія Fuchs Evolution може виконувати функції від командного пункту до броньованої машини швидкої допомоги. Саме медична версія автомобіля була представлена ​​на стенді Rheinmetall під час виставки Eurosatory 2022.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Fuchs Evolution, за словами виробника, отримав фундаментальні вдосконалення – потужнішу трансмісію, цифрову архітектуру керування та більше простору. У Rheinmetall наголошують, що оновлення машини роблять її придатною для експлуатації протягом наступних 20 років. 

Найновішу версію бронетранспортера можна побачити в дії на відео

Технічні характеристики Fuchs Evolution

Характеристика Значення
Базове озброєння дистанційно-керований бойовий модуль RLS 609
Потужність двигуна  455 к.с. і 2200 Нм
Максимальна швидкість  100 км/год
Запас ходу  понад 800 км
Максимальна загальна вага 25 000 кг
Вантажність 9 000 кг
Екіпаж 2 особи
Десант 8-10 осіб

Чому це важливоБТР Fuchs: німецький «Лис», який планують виготовляти в Україні

У липні минулого року Київ вже надсилав запит на отримання Фуксів. Однак очільниця німецького Міноборони відмовила, зумовлюючи це потенційним зменшенням обороноздатності Німеччини. Обмежена кількість бронемашин змусила українців масово закуповувати пікапи та тисячами передавати звичайні машини на фронт, які служили для всього, в тому числі для евакуації поранених. 

У липні цього року Rheinmetall заявляє про готовність виготовляти Фукси спільно з українцями. А від керівництва підприємства звучать заяви про стратегічне партнерство та спільні розробки військових систем, у тому числі для подальшого експорту з України.БТР Fuchs: німецький «Лис», який планують виготовляти в Україні

Київ цікавить не тільки цей БТР, а й сучасний танк Panther та БМП Lynx. А такий партнер як Rheinmetall дозволить працювати з найбільш інноваційними проєктами. У 2021 році німці заявляли, що до 2024 року доопрацюють новітню танкову 130 мм гармату. І завдяки спільній роботі ми можемо переймати досвід від провідних виробників, щоб зміцнювати власну обороноздатність. 

Липневий саміт НАТО у Вільнюсі продемонструє, яке майбутнє для України бачать інші члени Альянсу. Але українці доводять, що власне майбутнє вони бачать вільним, готові боронити державу та одночасно розбудовувати все необхідне, щоб майбутні покоління були сильніші та захищеніші.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: