Статті Озброєння 15.05.2023 о 15:00 comment views icon

БМ «Оплот»: українська модернізація Т-84У та посилення танкової коаліції

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

БМ «Оплот»: українська модернізація Т-84У та посилення танкової коаліції

Міністр оборони України Олексій Резніков зробив важливу заяву про озброєння українського війська танками вітчизняного виробництва «Оплот». Під час робочого візиту до Харківщини, батьківщини цих танків, очільнику Міністерства показали можливості БМ «Оплот», який замовлять в «Укроборонпромі» для ЗСУ. Розглянемо цей танк з усіх боків і повернемося до історії його виробництва, щоб зрозуміти чи здатен він стати майбутнім броньованим кулаком.

Історія БМ «Оплот»

За період повномасштабного вторгнення тема танків стала неймовірно болючою для українців. Нашому суспільству прийшлося платити кров’ю, щоб отримати американські Абрамси, британські Челенджери та німецькі Леопарди. А от коли читаєш про досягнення “Укроборонпрому” починаєш дивуватися чому ж наша держава немає власного потужного парку танків?

Низка українських підприємств та достойний спадок від радянського періоду створили чудові умови для розвитку оборонної галузі. Однак, як і в історії з «Грім-2», українцям приходилося боротися з росіянами ще до початку війни, тому побудувати вітчизняний танк стало задачею з зірочкою.

Але, Харків, який наразі потерпає від постійних обстрілів, не просто встиг, а й продовжує рухати будівництво танків – машинобудівний завод імені В. О. Малишева і харківське конструкторське бюро провели глибоку модернізацію Т-84 створивши новий «Оплот». БМ «Оплот»: українська модернізація Т-84У та посилення танкової коаліції

Перша українська модернізація Т-84 за часів незалежності відбулася у 1997 році. Модифікований Т-84У зберіг традиційну конструкцію, однак отримав низку змін, ставши більш сучасним і готовим до нових викликів на полі бою. Покращення броні, тепловізійний приціл, потужніший двигун і цифрові технології в управлінні вогнем наблизили Т-84У до західних зразків танків. 

росіянам аж настільки сподобалася наша розробка, що вони помилково помістили БМ «Оплот» на свої ювілейні монети 2010 року, які увійшли у серію «Танкові війська». Наразі ця монета має високу цінність завдяки малому тиражу, хоча й немає впевненості у помилковості такого рішення, адже росіяни показали свою любов до крадіжок, особливо в нашого народу. 

Менше з тим, на історію Т-84 росіяни мали негативний вплив, хоч танк і отримав розвиток у новій моделі БМ «Оплот». Він ніби й будувався на базі Т-84, але був вдосконалений у системах прицілювання (танк здатен вражати повітряні цілі на низькій висоті), а також отримав до тепловізора лазерний далекомір, нові засоби радіозв’язку, систему керування рухом з автоматичним перемиканням передач та міцнішу броню, ніж у базової версії. БМ «Оплот»: українська модернізація Т-84У та посилення танкової коаліції

Номінально найновіші «Оплоти» прийняли на озброєння ЗСУ у 2009 році, і того ж року вони навіть встигли проїхатися Хрещатиком під час параду до Дня Незалежності. Збройні сили мали отримати 10 танків БМ «Оплот», однак проблеми з фінансуванням перешкоджали процесу виробництва.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Всього таких танків було випущено 52 одиниці, однак аж 49 з них належить модифікації «Оплот-Т», які призначені для експорту в Таїланд. Тайський тендер став зірковим часом для Оплота, адже під час вибору він переміг російський Т-90 і німецький Леопард 2.

Однак навіть історія експортних моделей не обійшлася без скандалів. Під час президентства Януковича, виробництво танків саботувалося, що призвело до зриву строків виконання контракту. Всупереч всьому «Оплот-Т» поступив на озброєння, завершивши умови контракту з тайським урядом у 2018 році. А окрім тайців, Оплотами цікавились армії Пакистану, Перу та Єгипту. БМ «Оплот»: українська модернізація Т-84У та посилення танкової коаліції

Керівництво «Укроборонпрому» не покладало рук у роботі над танком. Їх спільна робота з 40 підприємствами, які долучені до виробничого процесу, давала результати, навіть коли у 2014 році треба було швидко відмовитися від російських деталей і шукати їм заміну. 

Вже у 2018 році стало відомо, що проводяться роботи з модифікації танка з врахуванням отриманого військового досвіду на Донбасі. За рік до початку повномасштабного вторгнення харківський завод виготовив демонстраційний танк, який мав взяти участь у міжнародних виставках для потенційних клієнтів.

В цьому ж році з’явилась інформація про відвантаження «Укрспецекспортом» одного танка до Сполучених Штатів. Невідомо чи маємо ми сьогодні екземпляри найновіших танків БМ «Оплот», але готовність теперішнього уряду підтримувати їх виробництво дає надію на майбутній розвиток броні. БМ «Оплот»: українська модернізація Т-84У та посилення танкової коаліції

Конструкція БМ «Оплот»

Як глибока модернізація Т-84 наші БМ «Оплот» стали верхівкою еволюції радянських предків. Вдосконалення танка харківськими інженерами видались настільки суттєвими, що ці танки заведено рахувати окремими моделями, а не продовженням лінійки танків Т-80. Новий двигун наділив танк мобільністю та високою швидкістю навіть під час руху пересіченою місцевістю.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

БМ «Оплот» може рухатися зі швидкістю до 75 км/год по дорозі та 50 км/год в умовах бездоріжжя. Танк оснащений двигуном потужністю 1200 к.с. у поєднанні з трансмісією з 7 передачами переднього ходу і 4 передачами заднього ходу, що дозволяє йому рухатися назад зі швидкістю до 35 км/год. БМ «Оплот» може долати вертикальну перешкоду 1 м і траншею 2,85 м.БМ «Оплот»: українська модернізація Т-84У та посилення танкової коаліції

Вогневу міць танка становлять 125-мм гладкоствольна гармата КБАЗ, 7,62-мм спарений кулемет (для легкоброньованих цілей) і 12,7-мм зенітний кулемет (на даху башти). У екіпажу танка також є автомати, гранати та сигнальний пістолет.

Головна гармата може застосовувати багату номенклатуру боєприпасів: бронебійно-підкаліберні, кумулятивні, осколково-фугасні снаряди. Ця гармата також може стріляти протитанковою керованою ракетою 9K119M Refleks (позначення НАТО AT-11 Sniper). Ракета має дальність польоту до 5000 метрів і керується системою управління вогнем. Найновіший танк додатково може використовувати українські ПТКР «Комбат» з напівактивною системою керування за лазерним променем. 

Завдяки системі автоматичного заряджання екіпаж складається всього з трьох осіб (командир, навідник, водій), а ведення вогню доволі швидке – 8 пострілів/хв. (7-12,5 сек. на заряджання одного пострілу). Боєкомплект гармати становить 46 снарядів, з них 28 розміщені в автоматі заряджання.

БМ «Оплот» оснащений цифровою системою управління вогнем, яка використовує дані про погодні умови та інші параметри, що впливають на точність стрільби. До складу комплексу входить тепловізійний приціл для спостереження, виявлення, розпізнавання та ідентифікації цілей і засіб для виявлення та ідентифікації наземних і повітряних цілей командиром танка в денний і нічний час.

Броня танка готова до загроз різного типу. Застосування комбінованої броні наділяє танк живучістю, а кількість слабких зон значно менша у порівнянні з іншими танками лінійки Т-80. У передній частині передбачений динамічний захист нового покоління, який витримує атаку кумулятивними та бронебійно-підкаліберними боєприпасами. Крім корпусу та башти, контейнери вмонтованого динамічного захисту також встановлені по бортах передньої частини корпусу і забезпечують додатковий захист відділення управління з боків.

Технічні характеристики БМ «Оплот»

Характеристики Значення 
Вага 51 т
Довжина 9720 м
Ширина 4176 м
Висота 2585 м
Екіпаж  3 особи
Двигун дизельний 6TD-2 1200 к.с.
Максимальна швидкість  75 км/год
Операційна дальність  400-500 км

Переваги та майбутнє БМ «Оплот»БМ «Оплот»: українська модернізація Т-84У та посилення танкової коаліції

Як було сказано вище, БМ «Оплот» вже колись перемагав російський танк в тендері, тому готовий і до поля бою. Однак, навіть без умов активних бойових дій, його історія важлива для майбутнього України. Рішення очільника Міністерства оборони говорить про те, що саме Оплоти стануть основним бойовим танком.

Уважний спостерігач за оборонкою може нагадати автору про інший важливий проєкт – T-84-120 «Ятаган». Цей танк будувався на Оплоті, але оптимізовувався під використання натівських снарядів. «Ятаган» оснащується 120-мм гарматою КБМ2 і дозволяє встановлювати нову 140-мм гармату «Багіра». Танк створений у 2000 році та повністю сумісний з комплектуючими закордонного виробництва.

Звучить чудово, однак технічна реалізація переоснащення гармати виявляється дуже складною. Змінити гармату означає створити майже новий танк. Як пояснюють військові оглядачі, встановлення 120-мм гармати вимагає нової башти, а з нею з’являється проблема перегріву, а разом з тим, збільшення ваги змушує шукати заміну ходової частини.

«Ятаган» виготовлений в єдиному зразку і проходив численні випробування у Туреччині. Також танком цікавився уряд Індії, але поки що його історія зупинилась на демонстраціях своїх можливостей. Можливо подальша співпраця з іноземними партнерами допоможе продовжити розвиток Ятагана, а поки Україна захищається «зоопарком» різних танків, з яких потрібно обирати той, що стане броньованим кулаком у майбутньому. БМ «Оплот»: українська модернізація Т-84У та посилення танкової коаліції

Хоч БМ «Оплот» за своєю суттю радянська модернізація та вони дешевші для використання, адже купівля танків займає колосальну частину оборонного бюджету. Наприклад Міноборони Норвегії заплатило за пів сотні Leopard 2A7 неймовірну ціну у 1,92 млрд доларів США.

Орієнтовна вартість БМ «Оплот» становить 150 мільйонів гривень, тобто Норвегія могла б купити в нас близько 500 одиниць танків за ті ж кошти. А враховуючи, що танк все ж таки зброя наступальна, можливо на них Києву і не треба робити головну ставку, а вкладати гроші в засоби оборони, ракетні системи, артилерію тощо. 

БМ «Оплот» — чудовий приклад сучасного рішення, що готове до будь-яких умов роботи. Він не боїться ані низьких, ані високих температур, є витривалим, мобільним і живучим. Його виробництво потрібне як мінімум для того, щоб нашим онукам більше ніколи не прийшлося фотографуватися у леопардовому принті з тегом «FreeTheLeopards», а з таким північним сусідом нерозсудливо забувати про оборону.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: