Партнер проєкту?

Ринок за останні десять років значно виріс. Попри стрімкий розвиток десктопних компонентів, усе менше людей цікавляться повнорозмірними системними блоками АТХ. 

Значна частина користувачів перейшла на моноблоки та mini PC. Що змушує людей вибирати компактні ПК? Які переваги дають Intel NUC і чи можуть вони забезпечити гідний рівень продуктивності? 

У партнерському огляді з компанією ASBIS, провідним дистриб’ютором Intel в Україні, розглянемо дві моделі Intel NUC:

  • Pro (RNUC12WSHI50000) – крихітний і продуктивний комп’ютер, що можна покласти в кишеню;
  • Enthusiast (RNUC12SNKI72002) – компактна робоча станція з дискретною графічною картою на 16 ГБ відеопам’яті і з процесором Intel Core i7 12-го покоління.

Intel NUC Pro та Enthusiast – комп’ютери одного класу, але водночас дуже різні. Кожен з них має своє призначення.

Intel NUC Pro

NUC Pro – міні-PC з начинням потужного ноутбука. Настільки крихітний, що його можна покласти в кишеню у прямому сенсі цього слова. Фізичні габарити на рівні TV-приставки до телевізора. Але всередині не примітивна начинка з неповноцінною OS Android, а сучасний комп’ютер з відмінним рівнем продуктивності.

Intel NUC Pro оснащений 12-ядерним процесором Intel Core i5-1240P і вбудованою графікою Iris XE.

Intel NUC Pro акуратно запакований і має базовий комплект. У коробці знаходиться сам комп’ютер, адаптер живлення, документація, кріплення до монітора/телевізора. Блок живлення на 120 Вт.

В умовах регулярних переїздів через вимушені обставини такий клас комп’ютерів стає все актуальнішим. Потужна робоча станція, яку легко взяти із собою за потреби. Але для чого носити за собою стаціонарний комп’ютер?

Неттопи в першу чергу розраховані на тих, хто звик до комфортного робочого місця. Власники ноутбуків добре знають: ніщо не замінить повноцінного монітора і клавіатури з мишею. Навіть 17-дюймові моделі лептопів не здатні дати такий самий рівень зручності, як монітори 24–27”.

Власник Intel NUC знайде собі робоче місце будь-де. При потребі можна докупити перехідник HDMI-DVI чи HDMI-VGA. Тоді вийде під’єднати старі монітори, якщо такі виявляться єдиним способом виводити зображення на новому, тимчасовому, робочому місці.

Після того, як знайшли нове місце, маєте кілька варіантів для його облаштування. Intel NUC комплектуються стандартним кріпленням для моніторів/телевізорів. Якщо закріпити їх на задній стінці екрана, користувач отримає такий собі all-in-one PC. Мініатюрний комп’ютер, як п’явка, сидітиме на вказаному місці.

Можна розмістити його на столі, приєднати концентратор USB Type-C й отримати максимально функціональну станцію із чималою кількістю портів. Хоча більшості вистачить і того, що пропонує виробник.

Порти Intel NUC Pro:

  • 2 × HDMI
  • USB/Thunderbolt: 3 × USB 3.1 Gen 2
  • комбінований 3,5 мм для навушників/мікрофона
  • 1 × RJ-45 Gigabit Ethernet

 

Intel NUC Enthusiast

Intel NUC Enthusiast – повноцінна робоча/ігрова станція, яка влізе в невеличку сумку.

Як порівняти з кастомними ІТХ-збірками, Intel NUC Enthusiast виглядає витвором мистецтва. Не в образу талановитим майстрам, що люблять збирати компактні системи, але вони створюють вкрай неохайні продукти на фоні заводських міні-ПК. Перед нами не просто швидкий офісний комп’ютер, а повноцінна робоча/ігрова машина, що тягається із сучасними десктопними ATX-системами.

Топова модель Intel NUC Enthusiast має в серці 14-ядерний Intel Core i7-12700H. Цікаво, що в ноутбуках ці процесори показують значно гіршу продуктивність. Але про це згодом, у розділі синтетики й охолодження. Увагу привертає наявність відеокарти Intel ARC A770M 16 ГБ.

Комплектація схожа на модель Pro, але користувач отримує ще й фірмову підставку. Вона дозволяє фіксувати комп’ютер у вертикальному положенні.

Блок живлення значно потужніший – 330 Вт. Виробник натякає на те, що це ігровий комп’ютер або робоча станція. Трохи згодом переконаємось, що БЖ використали зі значним запасом. Нам заледве вдавалось навантажити його на 60–70%. 

Достатньо зняти кришку, щоб побачити, яка гармонія панує всередині. Материнська плата має компоненти з обох сторін. Користувачу доступний бік, де розміщуються накопичувачі й оперативна пам’ять. Виробник у старшій модифікації передбачив встановлення до трьох дисків формату М2, два з яких стандарту NVME та один – SATA.

Неможливо самотужки підігнати всі деталі ідеально. Виробник розробляє корпус, материнську плату, систему охолодження одночасно. Лише так вдається отримати в кілька разів менший об’єм корпусу з топовим начинням. 

Щось схоже маємо в ноутбуках, але там надто тісно. Від чого страждає система охолодження. У NUC Enthusiast продуктивність на один см3 вища, ніж у класичних комп’ютерів чи навіть ноутбуків. 

Як і меншу модель Pro, його можна без проблем переносити із собою на нове місце. Працювати з комбінацією міні-ПК + монітор значно комфортніше, ніж з будь-яким ноутбуком. Навіть найменший ITX-комп’ютер незручно брати в дорогу. Intel NUC є певним ультимативним мостом між світом стаціонарних ПК з їхнім комфортом і зручністю та ноутбуками з їхньою компактністю та мобільністю.

Порти NUC Enthusiast:

  • 2 × DisplayPort 
  • 1 × HDMI
  • USB/Thunderbolt: 6 × USB 3.2 Gen 2
  • комбінований 3,5 мм для навушників/мікрофона
  • 1 × RJ-45 Gigabit Ethernet

На огляд потрапили версії Barebone – без ОЗП та накопичувача. Використали сучасний SSD NVMe зі швидкістю читання до 7000 Мб/с. Обидві моделі Intel NUC підтримують PCI-E 4.0, тому цей диск працюватиме без обмежень швидкодії. Як ОЗП поставимо дві планки Crucial SO-DIMM DDR4 3200 МГц по 16 ГБ кожна. Така підсистема пам’яті чудово доповнить Intel NUC.

Неттопи дозволяють створювати своє робоче середовище, а не підлаштовуватись під обставини. Для повноцінного «дорожнього» комплекту не завадить компактна безпровідна/провідна клавіатура та миша (тачпад).

Intel NUC Pro чи Intel NUC Entusiant помістяться в невеличку сумку від ноутбука з усім додатковим причандаллям. Меншу модель взагалі можна перенести в кишені куртки/піджака.

Компактні Intel NUC доступні в офіційних магазинах-партнерах: Rozetka, Brain, Can, Fotos.

Синтетичні тести та ігри

Intel NUC має кращу систему охолодження, ніж ноутбуки елітного класу. Це дозволяє витискати максимум з установленого процесора. CPU Intel Core i5-1240P/i7-12700H в Intel NUC до 30% продуктивніший від ідентичного процесора в лептопі.

Потокове 8K-відео на NUC Pro відтворюється без жодних складнощів. Процесор відпочиває, працює енкодер графічного прискорювача.

 

Geekbench 5 CPU

Молодша модель Pro видає 9 тис. балів у Geekbench 5 у Multi Core і 1,5 тис. балів – у Single Core. Швидка підсистема пам’яті і продумане охолодження зробили свою справу.

Що там ноутбуки! Мінікомп’ютер, що можна покласти в кишеню, легко дає прикурити недавнім флагманам з десктопного сегмента. Intel Core i7-10700K показує 1,4 тис./9,3 тис. балів. І це з використанням швидкісної пам’яті Dual-Rank. 

Та це далеко не межа. Модель для ентузіастів показує ще кращі результати. Показник справді чудовий для свого формфактора. 

 

Cinebench R23

Популярний бенчмарк Cinebench використовує сучасні інструкції процесора. Під час проходження тесту Multi Core отримуємо понад 10 тис. балів для моделі з Intel Core i5-1240P. Потужність Single Core перевершує елітні лептопи 2020–2021 року випуску.

Під час довготривалих тестів у душному корпусі ноутбучний Intel Core i5-1240P залишається далеко позаду. Тротлінг – велика проблема тонких лептопів. Користувач платить за 100% продуктивності, а отримує 70%. Нижче порівняння ноутбука та NUC Pro. Лептоп може протриматись кілька хвилин, після чого знизить частоти процесора. 

Intel NUC Enthusiast на базі i7-12700H на 65% продуктивніший за молодшу модель в багатоядерному тесті. Процесор не скидав частоти під час бенчмарку. Система охолодження підняла оберти вентилятора. 

Cinebench R23 є об’єктивним тестом для ноутбуків і міні-ПК, адже показує справжню продуктивність, а не тимчасову. Більшість бенчмарків проходяться за хвилину-дві, не встигаючи розігріти CPU як слід. 

 

PC Mark 10

Intel NUC Enthusiast показує результат на рівні преміального ігрового ПК 2020 року. Найголовніше, що показник App Score значно кращий, ніж у більшості домашніх комп’ютерів. 

PC Mark 10 – досить об’єктивний тест, що симулює реальні умови використання. З ним обидва Intel NUC впорались на відмінно. Відсутність дискретної відеокарти в моделі Pro вплинула на загальний рахунок. Але за швидкістю відкриття програм і роботи в браузері він поза конкуренцією з лептопами. 

Intel NUC Enthusiast i7-12700H

Intel NUC Pro i5-1240P

 

Браузерні бенчмарки

Перевірили неттопи у трьох популярних тестах. Користувач надто багато часу проводить в браузері. Саме ці бенчмарки можна вважати найголовнішими для переважної більшості людей. Чудова швидкодія на важких сторінках. Процесор силою бере погано оптимізовані вебскрипти. Сайти завантажуються швидко і працюють плавно.

Intel NUC Enthusiast i7-12700H

Intel NUC Pro i5-1240P

 

Синтетика Iris XE

У Geekbench 5 вбудована графіка Intel показує наступні результати:

Хороший показник Open CL і Vulkan. iGPU дозволить значно прискорити кодування відео чи працювати із 3D-моделюванням. Серед інтегрованих відеокарт небагато аналогів з такою потужністю.

Відеоігри на Iris XE

Вбудована графіка Intel давно переросла ті часи, коли її вважали непридатною для відеоігор. Пропонуємо кілька невимогливих забавок, що допоможуть заповнити час за робочим комп’ютером. 

Понад 100 кадрів за секунду в Dota 2 на кіберспортивних графічних параметрах. Portal 2 також йде чудово з підкрученою майже до максимуму графікою. 

Розраховувати на надсучасні AAA-проєкти з ультраналаштуваннями графіки не варто. У першу чергу Intel NUC Pro – це робочі машини для серйозних людей. Але всі ми знаємо, що серйозні люди також іноді хочуть розважитись. У цьому плані міні-PC від Intel з Iris XE дадуть не нескінченний, але досить великий вибір забавок. 

Синтетика ARC A770M

А як щодо дискретної відеокарти в моделі Intel NUC Enthusiast? Вона обіцяє гідний результат у робочих програмах і сучасних відеоіграх. Розпочнімо із синтетичних бенчмарків Open CL/Vulkan. 

Geekbench 5

Результат Open CL вразив найбільше. Відеокарта Intel значно обганяє ноутбучні RTX 3050 і впритиск наближається до RTX 3060. API Vulkan не так гарно працює на драйверах Intel, але це все ще гідний рівень.

Blender 3.3.0

Новинка Intel A770M залишає далеко позаду GTX 1080 Ti. Великий обсяг пам’яті, незначне енергоспоживання, сучасна архітектура. Ця дискретка буде мати нагоду себе проявити у вузькому колі спеціалістів, які працюють із 3D-графікою.

Відеоігри на ARC A770M

Популярні онлайн-проєкти чи старіші забавки даються цьому ПК надто легко. Можна отримати 200–300 FPS у Dota 2, Portal 2.

Перегоновий симулятор Project Cars також не виявився проблемою. 150–180+ кадрів на секунду – гідний результат для комп’ютера завбільшки як Xbox SS. Цей мініатюрний ПК дає можливість грати на моніторі 144 Гц.

Щоб зрозуміти потенціал, розглянемо свіжу відеогру 2022 року – Call of Duty: Warzone 2.0. В онлайн-матчах на великих картах отримуємо 90–100 FPS. Налаштування кіберспортивні.

Можна дещо знизити графіку й отримати 110–115 кадрів на секунду. Або майже все викрутити на ультра і все ще не опускатись нижче 60 FPS. Як показує практика, воно того не варте в мультиплеєрних іграх. Intel ARC A770M демонструє продуктивність в межах десктопних GTX 1660 Ti, RTX 3050, RX 6600, RTX 2060. Цей адаптер має сируваті драйвери, але проблеми з Warzone 2.0 не були виявлені.

Окремо виділимо фірмовий апскейл Intel XeSS. Працює він не гірше, ніж NVIDIA NIS, AMD Fidelity. Хоча до апаратного NVIDIA DLSS ще не дотягує. При виставленому профілі Quality неможливо було помітити погіршення зображення відносно рідної роздільної здатності.

Енергоефективність

Продуктивність на одиницю споживаної енергії рідко враховується при виборі стаціонарного комп’ютера. Intel NUC пропонує особливий користувацький досвід. Від джерела безперебійного живлення комп’ютер такого класу може працювати в кілька разів довше, ніж повнорозмірний АТХ-блок.

Синтетичний тест Cinebench R23 найбільше з усіх змушує процесор працювати. Саме в такому сценарії отримуємо максимальний рівень споживання електричної енергії. Порівняймо результати синтетичних тестів відносно споживаної потужності.

Споживання електроенергії напряму впливає на продуктивність процесора. Ноутбучні версії Intel Core працюють зі зниженими частотами і часто обмежують себе. Звісно, міні-PC не здатен обігнати десктопні робочі/ігрові комп’ютери за абсолютною потужністю. Але впевнено випереджує ідентичні конфігурації на ноутбуках. 

Енергоспоживання Cinebench R23

Intel NUC Pro споживав лише 60 Вт електроенергії під час тесту Cinebench R23. 

Intel NUC Enthusiast споживав 160 Вт. Нагадаємо, що це максимально зафіксоване значення. Саме цей бенчмарк найбільшою мірою навантажує процесор, використовуючи всі його інструкції.

У той час як стаціонарний комп’ютер працює від джерела безперебійного живлення 5–20 хвилин, міні-ПК Intel NUC витримає в кілька разів довше. За наявності ДБЖ із зовнішнім акумулятором великої місткості, користувач отримає автономний комп’ютер на найближчі кілька (чи кільканадцять) годин. 

Обидва об’єкти огляду на відмінно впоралися з температурними випробуваннями. Cinebench R23 змусив процесори прогріватись до 90 градусів, після чого вентилятори закрутились активніше. 

Шум від системи охолодження не заважав роботі. Температура відразу скинула 15 градусів. У NUC Enthusiast схожа ситуація. Корпус холодний, але з радіатора видувається тепле повітря. CPU не тротлить. Система охолодження працює на відмінно. 

Енергоспоживання NUC Enthusiast під час гри Warzone 2.0

Дискретна відеокарта Intel ARC A770M під час сучасної ААА-гри працювала на 100%. У такому режимі ватметр фіксував показники до 230 Вт. Блок живлення (330 Вт) лише трошки нагрівся. Не дарма він має запас.

Для точнішого розуміння ситуації пропонуємо результати тестів з пірометром. Intel NUC оснастили досить продуманою системою охолодження. Гаряче повітря видувається з корпусу. Якщо підставити руку, можна відчути теплий потік. 

Ми старанно шукали гарячі точки на корпусі, але марно. Температура 25–30 градусів – це дуже холодно. Ноутбуки після Intel NUC здаються гарячими пічками. До того ж працюють з пониженими лімітами для CPU. Процесор в лептопі втрачає до 30% продуктивності, у чому переконались під час синтетичних тестів. Intel Core i5-1240P і i7-12700H почувають себе комфортно. Ці екземпляри щасливі, що оселились у прохолодному корпусі Intel NUC. 

Enthusiast завбільшки з ігрову приставку, але являє собою повноцінний комп’ютер з хорошим рівнем продуктивності, навіть за мірками десктопних робочих станцій.

Продумана ергономіка та якісне охолодження в неймовірно малому корпусі – цього майже неможливо досягнути з використанням універсальних комп’ютерних компонентів АТХ-формату.

 

Висновки

Неттопи в багатьох асоціюються з непродуктивними офісними комп’ютерами для базових завдань. На прикладі Intel NUC Pro та Enthusiast ми переконались, що потужність стаціонарного ПК можна розмістити на долоні. Буквально.

Intel NUC Pro демонструє блискавичну швидкодію в типових робочих сценаріях. Висока продуктивність на ядро, багато потоків, низьке енергоспоживання, продумана система охолодження – Intel NUC 12 Gen показали себе з найкращого боку та розвіюють чимало стереотипів щодо компактних ПК. Саме неттопи показують найбільшу продуктивність на одиницю затраченої енергії. 

Nuc Enthusiast ще більше виходить за межі класичного офісного комп’ютера. Дискретна відеокарта Intel ARC A770M 16 GB добре показала себе в робочих програмах. 

Архітектори, 3D-дизайнери, модельєри, художники, розробники відеоігор, розробники медіаконтенту – цей ПК для творчих та активних людей. Не виключаємо і розваги. Ігри 2022 року випуску добре працюють на Intel NUC Enthusiast. Величезний відеобуфер дозволяє виставляти ультратекстури в будь-якому проєкті.

Та найголовніше – це компактні ПК, які дозволять легко організувати нове робоче місце. Продуктивність NUC Enthusiast близька до стаціонарних комп’ютерів, а мобільність як у ноутбуків. 

Неттопи Intel NUC займають менше місця, ніж невеликі лептопи, які все одно підключають до моніторів. Власник NUC Pro зможе взяти його із собою, буквально поклавши в кишеню. Intel NUC не розраховані на масову аудиторію, але знайдуть чимало прихильників серед поціновувачів швидких та економних комп’ютерів на всі випадки життя.

Офіційний дистриб’ютор процесорів в Україні ASBIS пропонує широкий вибір міні-PC Intel NUC у різних конфігураціях. 

Компактні Intel NUC доступні в офіційних магазинах-партнерах: Rozetka, Brain, Can, Fotos.

 

Партнер проєкту?

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: