Кіно Серіали 25.02.2024 о 14:00 comment views icon

Рецензія на серіал «Аватар: Останній захисник» / Avatar: The Last Airbender

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

Рецензія на серіал «Аватар: Останній захисник» / Avatar: The Last Airbender

Оригінальний мультсеріал про Аватара Аанґа, який виходив на каналі Nickelodeon, вважається сучасною класикою. Складно знайти людину, яка б щиро його не любила. При цьому на занадто велику франшизу «Аватар» не перетворився, окремих творів по ньому відносно небагато. «Аватар: Останній захисник» — спроба Netflix перенести канони та кращі елементи оригіналу в формат серіалу з живими акторами. Розповідаємо в нашій рецензії, якою вийшла ця спроба.

Рецензія на серіал «Аватар: Останній захисник» / Avatar: The Last Airbender

Плюси:

загальні дизайни та CGI-моменти; гарно адаптована магія та акторський склад; загравання з жанром уся; у цілому поважне ставлення до канонів мультсеріалу

Мінуси:

майже у кожному елементі знайдеться своє неприємно «але»; серіал все ще програє мультсеріалу у всьому; деякі моменти адаптовані таким чином, що при перегляді залишаються питтання до сценарію

6/10
Оцінка ITC.ua

«Аватар: Останній захисник» / Avatar: The Last Airbender

Жанр пригоди
Режисер Майкл Гої, Розанна Лян
У ролях Гордон Корм’є, Кіавентіо Тарбелл, Ян Услі, Даллас Лю, Деніел Де Кім, Пол Сун-Хен Лі
Прем’єра Netflix
Рік виходу 2024
Сайт IMDb

Сюжет розгортається навколо хлопчика Аанґа (Гордон Корм’є), останнього представника магів повітря. Усіх інших знищив Народ Вогню, який веде загарбницьку війну проти людства. Аанґ сто років провів замороженим, тому про нові обставини світу майже нічого не знає. Також у хлопчика є дар Аватара, який дозволяє йому користуватися всіма стихіями. Але для початку йому потрібно опанувати свої здібності. Адже саме вони можуть покласти кінець тиранії Народу Вогню.

Захід вже колись намагався перенести «Аватара» у формат з живими акторами. Так ми отримали «Останнього володаря стихій» М. Найта Шьямалана. Це дуже специфічне кіно, яке псує якраз формат повного метру. Адже історія «Аватара» наповнена нюансами та деталями, які формують її шарм. Квапитися з такими не варто.

У «Аватара» від Netflix з цим все значно краще. Однак не треба думати, що серіал адаптує мультсеріал один в один. Тут є свої вільності та креативні зміни. Вони не зовсім критичні та зроблені для того, щоб новачками було простіше дивитися. Але якщо ви пам’ятаєте оригінал, то зрозумієте, що деяких вагомих моментів тут не вистачає.

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Проблема у тому, що всі зміни, які мали б спростити сприйняття серіалу, не зовсім працюють. Можна помітити, як адаптація все ще дуже сильно залежить від знань оригінального твору. Якщо це ваше перше знайомство з «Аватаром», то краще під час перегляду тримати під рукою друга, який зможе пояснити всі проблемні моменти.

Avatar: The Last Airbender

З іншого боку, давніх фанатів може обурити зображення окремих персонажів та моментів. Звісно, ніхто не змушував Netflix відтворювати першоджерело максимально точно. Але деякі зміни зроблені таким чином, що псують враження від перегляду. Щось тут не пояснили, когось не розкрили, деякі змінені сцени вражають вже не так сильно. Це не значить, що все це прямо відверто погано. Просто оригінал був відчутно краще, ось і все.

При цьому до технічної сторони адаптації питань майже немає. Дизайни та CGI тут виконані на вищому рівні. Особливо це стосується різних міст. Антураж Сходу реалізований максимально гарно. Хіба що можуть виникнути критичні заяви до костюмів, але навіть це більше питання смаку та особистих уподобань. Це точно не до дивного жахливий рівень «Ковбоя Бібопа» від Netflix.

Avatar: The Last Airbender

Вагому частку кіно тут займають битви. В них можна побачити, що автори надихалися жанром уся. Це китайський жанр, в якому акцент зроблений на надздібностях і єдиноборствах. На уся в «Аватарі» натякають навіть ракурси камери та деякі дрібні режисерські прийоми. Але місцевим битвам не вистачає пафосу, вони дещо «заземлені» як для обраної стилістики. І це також не дозволяє перейнятися ними від усього серця.

Про нового «Аватара» взагалі дуже дивно розповідати. Бо наче і виникає бажання похвалити його та Netflix у цілому, але коли починаєш заглиблюватися у деталі, то позитивні враження відтіняються сумнівними моментами. Саме «сумнівними», а не «поганими», бо поганого тут немає. Або майже немає, якщо ви так і не зможете абстрагуватися від оригінального мультсеріалу при перегляді нової адаптації.

Avatar: The Last Airbender

Тут гарні діалоги та темп оповіді, але деякі моменти ніби занадто кваплять загальний сюжет. Тут цікаві дизайни, але зі своїми питаннями. Тут візуально естетичні битви та магічні моменти у цілому, але їх ніби не докрутили. «Але» тут зустрічаються на кожному кроці, з ними потрібно миритися, якщо хочеться додивитися серіал до кінця. Стосується це як фанатів пригод Аанґа, так і людей, для яких «Аватар» — це в першу чергу кіно від Джеймса Кемерона.

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Дуже показовим є той факт, що після перегляду нового «Аватара» багато глядачів пішли дивитися першоджерело. Причому інколи навіть не завершивши адаптацію від Netflix до кінця. І це вже красномовно говорить про її якість. Вона непогана, але все ж не той рівень, якого реально варто мати подібній франшизі.

Висновок:

«Аватар: Останній захисник» точно вартий перегляду як новачкам зі всесвітом, так і давнім фанатам. При цьому їм краще дивитися серіал разом, щоб ділитися враженнями та емоціями. Бо у версії від Netflix вистачає питань та проблемних моментів. Втім, це точно далеко не найгірша адаптація аніме, яку подарував нам стрімінговий сервіс.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: