Огляди Серіали 14.01.2023 о 10:00 comment views icon

Рецензія на серіал «Король Талси» / Tulsa King

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на серіал «Король Талси» / Tulsa King

У листопаді минулого року на Paramount+ вийшов новий кримінальний серіал із Сильвестром Сталлоне у головній ролі. Важко повірити, але це перша роль 76-річної легенди бойовиків у ТВ-серіалі. В рецензії нижче розповідаємо, як почувається велика зірка на малому екрані. Спойлер – чудово.

4.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: цікава кримінальна історія, хороша роль Сильвестра Сталлоне, вдала комедійна складова і, як наслідок, легке сприйняття серіалу, ідеальний хронометраж серій, котрі можна «лускати» одну за одною
Мінуси: простота і передбачуваність сюжета, невеличке провисання в середині сезону, відсутність гідного Слая лиходія, хоча ватажок байкерів виглядає непогано

«Король Талси» / Tulsa King

Жанр кримінальна драма
Режисери Аллен Култер, Гай Ферланд, Бен Семанофф, Бен Річардсон, Лодж Керріган
У ролях Сильвестр Сталлоне, Андреа Севідж, Мартін Стар, Ґарет Гедлунд, Баррі Корбін
Прем’єра Paramount+
Рік випуску 2022
Сайт IMDb 

Поважний капореджиме нью-йоркської мафії Двайт Манфреді на прізвисько Генерал виходить на волю після 25-річного ув’язнення. Оскільки він колись не здав боса та його недолугого сина, Двайт розраховує на щедру винагороду. Втім, йому не знаходять місця у справах «сім’ї» в Нью-Йорку і натомість пропонують очолити бізнес у Талсі, штат Оклахома.

Обурений Генерал розуміє, що його несправедливо «зливають». Усі ці ковбойські капелюхи, вантажівки з сіном та пасторальні пейзажі зовсім не те, чого він очікував. Але досвідчений мафіозо розуміє, що не має іншого вибору, окрім як погодитись на такі принизливі умови.

Рецензія на серіал «Король Талси» / Tulsa King

Приємно бачити, що легендарний Сильвестр Сталлоне зовсім не збирається виходити на пенсію. Після того, як історії Роккі Бальбоа та Джона Рембо були завершені (хоча, хтозна), актор може зосередитися на ролях, де його основною зброєю стає досвід та шалена харизма, а не об’єм біцепса чи автомат.

Курс Fullstack Web Development.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

Саме так і відбувається в «Королі Талси» – новому проєкті Тейлора Шерідана та Теренса Вінтера, котрий ледве можна назвати бойовиком. Вінтер працював над сценаріями таких видатних робіт в кримінальному жанрі, як «Клан Сопрано» та «Підпільна імперія». А Шерідан відомий написанням та постановкою сильних контемпорарі-вестернів, зокрема сонячного «Єллоустоуна» та зимової «Вітряної ріки».

Таким чином вподобання і навички шоуранерів відчуваються в серіалі дуже добре. Від Вінтера йому дісталась кримінальна напруженість та похмурість. Від Шерідана – «втеча» з гучних вулиць запиленого мегаполіса у простору сонячну глушину з вбогими салунчиками та смородом кінського гною, що доноситься з сусіднього ранчо. Навіть на початкових титрах автори демонструють контраст умовних «міста-села» завдяки стилізованій заставці.

Рецензія на серіал «Король Талси» / Tulsa King

Щоправда, тут сценаристи дозволяють собі легкий тон оповіді та часом вмикають комедію, про яку і не скажеш, що вона недоречна. Гумор базується на протиставленні динозавра Манфреді, який був відсутній у реальному світі чверть століття, сучасній дійсності.

Цей хлопець звик покладатися на потужність хука, а не новомодного ґаджета. Вже в перші 10 хвилин пілотної серії персонаж Слая відправляє в нокаут хлопця, що явно зарозумівся. «Що не так з цим світом?» – риторично запитує Генерал, коли на пошті йому повідомляють про відсутність готівкового розрахунку.

Курс Fullstack Web Development.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

«Король Талси» починається як типова, похмура кримінальна історія, але згодом свідомо зводить нанівець власну серйозність. Завдяки грамотній комедійній складовій дивитися серіал дуже легко, а помірний хронометраж серій в 30-35 хвилин чистого часу не дозволяє втомитися від перегляду.

Рецензія на серіал «Король Талси» / Tulsa King

При цьому сюжет не перетворюється на якусь постмодерністську забавку і на рівні тримає напругу, а також не шкодує приречених дійових осіб. «Якщо куля в лоб – то куля в лоб», як казав один з відомих персонажів.

Не варто тут очікувати й пенсіонерського запального екшену у стилі «Нестримних». Серіал пропонує рівно одну серйозну бійку і, здається, дві перестрілки (одна з яких відбувається під невмирущу In the Air Tonight Філа Коллінза). Та й ті проходять під покровом нічної темряви.

Зрештою, цінність сценарію полягає зовсім не у проявах бойовика. В першу чергу це захоплива кримінальна історія, котра ґрунтується на діалогах та природній харизмі головної зірки. Дід ще й досі виглядає нівроку і дозволяє собі фліртувати з симпатичними жіночками. Маленька чашечка еспресо виглядає іграшковою в його кремезних руках.

Рецензія на серіал «Король Талси» / Tulsa King

З точки зору сучасного стану речей «Король Талси» за жанром може здатися таким самим анахронізмом, як і його головний герой. Тутешній сюжет нехитрий, як кам’яний вираз обличчя одного з антагоністів, а тому передбачуваний і не становить якихось сюрпризів.

Та це і не вимагається, тому що подібні проєкти створюються не заради великих інтриг або, ще чого, трендів у TikTok. Навпаки, серіал вдало хизується власною старомодністю, зневажливо споглядає на сумнівні молодіжні тренди та чітко усвідомлює, до якої аудиторії він апелює.

Колись на одній робочій нараді молодий ньюйоркець Чендлер Бінг дозволив собі зайві декілька хвилин сну, через що, попри власне бажання, змушений був командируватися до Талси. Двайт «Генерал» Манфреді «проспав» 25 років і теж був відправлений в цю діру. Але, як показує практика, можна знайти гідні розваги й там, у штаті, «де вітер проноситься над рівниною і пшениця пахне солодко».

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!

Висновок:

Про такі проєкти, як «Король Талси» прийнято говорити, що це суворе чоловіче кіно. Але то буде не зовсім правдива характеристика, адже не таке воно вже й суворе. Серіал ідеально підійде для відпочинку після важкого робочого дня, коли хочеться розслабитися та відволіктися від буденних справ


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: