Огляди Серіали 28.05.2023 о 11:00 comment views icon

Рецензія на серіал «Любов і смерть» / Love & Death

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на серіал «Любов і смерть» / Love & Death

25 травня на новоспеченій платформі Мах завершився показ кримінально-біографічної драми «Любов і смерть». Її сюжет заснований на моторошних реальних подіях, від яких кров стигне в жилах. У цій рецензії розбираємось, чому при відсутності персонажів, яким захочеться співпереживати, все одно важко відірватися від екрана.

4
Оцінка ITC.ua
Плюси: високий рівень напруги в потрібні моменти, круті акторські роботи (особливо це стосується Елізабет Олсен та Тома Пелфрі), реалістично відтворений антураж епохи, подробиці вбивства демонструються не одразу, що дозволяє тримати хорошу інтригу до самої розв'язки, сцена кривавої розправи виглядає дійсно моторошно
Мінуси: затягнутість оповіді, в середині сезону історія помітно просідає, сюжет не пропонує якихось одкровень

«Любов і смерть» / Love & Death

Жанр кримінально-біографічна драма, трилер
Режисери Леслі Лінка Глаттер, Кларк Джонсон
У ролях Елізабет Олсен, Джессі Племонс, Лілі Рейб, Том Пелфрі, Крістен Ріттер
Прем’єра Мах
Рік випуску 2023
Сайт IMDb

Кінець 80-х, тихе провінційне містечко Вайлі, штат Техас. Доброзичлива і старанна домогосподарка Кенді Монтгомері має чудову і, на перший погляд, щасливу родину. Вона дружить з такими ж заклопотаними домашньою випічкою та відправленням дітей до школи матусями, планує зайнятися з подругою власним бізнесом, а ще співає у церковному хорі. Словом, ідеальна містянка, ідеальне життя.

Одного разу жіночка кладе око на непримітного чоловіка однієї зі своїх подруг Бетті Гор — Аллана. Той відповідає взаємністю, і так розпочинаються таємні зустрічі цих двох у дешевому придорожньому мотелі десь на околиці міста. Однак те, що виглядало як звичайна інтрижка на стороні, закінчилось кривавою трагедією. Її результатом стане смерть Бетті, тіло якої отримає 41 удар сокирою.

Рецензія на серіал «Любов і смерть» / Love & Death

Кенді доведеться постати перед судом по звинуваченню у вбивстві, і ця справа призведе до справжнього резонансу в американському суспільстві. На фоні спотвореного численними ударами тіла жертви особливо дивним виглядатиме вердикт присяжних. Що ж змусило їх дійти такого, здавалось, нелогічного висновку?

Онлайн-курс "Проджект-менеджмент у геймдеві" від Skvot.
Новий левел для тих, хто хоче поєднати менеджерські скіли та любов до ігор.Отримай необхідний скілсет та керуй командою в ігровій індустрії.
Детальніше про курс

Як відомо, кінематографістів хлібом не годуй, дай екранізувати якусь похмуру історію з реального життя. Такі резонансні події зазвичай викликають особливу зацікавленість у глядача, а ще в них завжди достатньо білих плям, щоб залучити якісну художню вигадку.

Рецензія на серіал «Любов і смерть» / Love & Death

«Любов і смерть» — вже не перша спроба кіноробів перенести історію вбивства Бетті Гор на екран. У 1990 році вийшла телевізійна драма «Вбивство в маленькому місті», за роль в якій Барбара Герші отримала «Еммі» та «Золотий глобус». А зовсім недавно, у 2022-му, вже Джессіці Біл довелося приміряти образ Монтгомері у серіалі «Кенді».

До речі, подібна щільність релізів тематично схожих проєктів для американського кіно не в новинку: достатньо згадати стрічки про Геракла або Стіва Джобса, котрі виходили дуже близько одна від одної.

Елізабет Олсен, яка вже трохи застрягла у нескінченних марвелівських баталіях, видає один з найкращих перфомансів у своїй кар’єрі.

У цьому сюжеті її героїня буквально уособлює все те, про що мріяла Багряна Відьма: красивий будиночок, сміх дітвори, що доноситься з сусідньої кімнати, гарні шпалери на кухні. Але що є мрією для вигаданої супергероїні, те виявляється набридлою рутиною для цілком собі реальної Кенді Монтгомері.

Рецензія на серіал «Любов і смерть» / Love & Death

Остання також уособлює образ типової домогосподарки, котра, попри усі складові щасливого життя, позбавлена простого жіночого щастя. Її чоловік воліє проводити час із ситкомами, а не своєю красунею-дружиною. Вона геть знудилась серед усієї цієї щоденної домашньої рутини. Тому і шукає стражденна жіноча душа розради в обіймах безхребетного сусіда, з яким все відбувається так легко. Ця інтрижка бачиться ковтком свіжого повітря.

Онлайн-курс "Проджект-менеджмент у геймдеві" від Skvot.
Новий левел для тих, хто хоче поєднати менеджерські скіли та любов до ігор.Отримай необхідний скілсет та керуй командою в ігровій індустрії.
Детальніше про курс

Творці проєкту Девід Е. Келлі (сценарій), Леслі Лінка Глаттер та Кларк Джонсон (постановка) — надто досвідчені у справі виробництва якісної серіальної продукції кінематографісти, щоб зхибити цього разу.

Під їхнім чуйним керівництвом серіал виглядає не тільки технічно вивіреним, але й достатньо напруженим та цікавим. Окрім, власне, кримінально-біографічної драми він отримує елементи драми судової та навіть психологічного трилера.

Рецензія на серіал «Любов і смерть» / Love & Death

Камера Тіма Айвза та Джона Конроя доречно ловить купу великих планів Елізабет Олсен, пропонує багато тревелінгів, захопливо фільмує чудово відтворений провінційний побут та устрій в США кінця 70-х — початку 80-х років.

До третього епізоду оповідь починає помітно просідати через відсутність важливих подій. Але чим ближче рухатиметься сюжет до кульмінації, тим напруженішою буде атмосфера. Зрештою, тим важче виявиться відвести погляд від екрану.

13 червня 1980 року надворі яскраво світитиме приємне літнє сонечко. Діти майбутніх вбивці та жертви плануватимуть спільний похід в кіно на новий фантастичний блокбастер «Зоряні війни: Імперія завдає удару у відповідь». Кенді завітає до Бетті захопити купальник для занять з плавання її доньки.

Але в якийсь момент їхня бесіда переросте у бійню з сокирою, в результаті якої тіло Бетті перетвориться на криваве місиво. Контрапунктом звучатимуть церковні співи. Символічний душ відмиє від крові, як відмивав раніше запах зради, але не від тяжкості усвідомлення того, що було скоєно. Вирок суду багатьох шокує. А на чиєму боці будете ви?

Висновок:

Автори «Любов і смерть» не займають позицію котроїсь зі сторін. Вони намагаються адекватно пояснити причини численних завданих ударів сокирою і надають глядачу можливість самому вирішити, чи заслуговує головна героїня на те, чим все для неї завершилось. Загалом це цікавий та напружений серіал з першокласними акторськими роботами


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: