Як увійти в ІТ під час війни: історії випускників школи програмування Okten

Партнерський проект
Як увійти в ІТ під час війни: історії випускників школи програмування Okten
views icon

Як увійти в ІТ під час війни: історії випускників школи програмування Okten

Сьогодні IT в Україні – стійка галузь, що постійно зростає попри повномасштабну війну й уповільнення економічної активності у світі. Для прикладу, на сайті з пошуку роботи Djinni у жовтні 2023 року з’явилося на 260 вакансій більше, ніж у вересні. При цьому конкуренція серед досвідчених технічних фахівців від початку року виросла вдвічі, а от серед кандидатів без досвіду знизилась на 20%.

Звісно, важкі часи сильно впливають на людей – посилюються страхи та сумніви, у тому числі щодо переходу в абсолютно нову професію та реалізації в ній. Та й новачку сьогодні потрібно знати й уміти більше, ніж ще кілька років тому. «Але вправні фахівці потрібні в усі часи, їм завжди відкрита дорога», – переконані у школі Okten.

У партнерському матеріалі випускники Okten і представниця школи Ірина розповідають, як знайти роботу в ІТ під час війни, чому це цілком реально, а також як у цьому допомагає навчання саме в цій школі.

Партнер проєкту?
Як увійти в ІТ під час війни: історії випускників школи програмування Okten

З відеооператора у fullstack-девелопера. Історія Кирила Піхна

Як увійти в ІТ під час війни: історії випускників школи програмування Okten
Кирило Піхно, fullstack-девелопер

До 2021 року 26-річний Кирило Піхно взагалі не цікавився IT. Він жив у Маріуполі та вивчав обробку металу тиском. Але жодного дня не працював за спеціальністю: пішов на телебачення і працював там оператором декілька років, змінив три роботи, переїхав до Києва. «А потім зрозумів: ця робота – не зовсім те, що я хотів», – каже він.

Тоді він почав шукати інші варіанти, пошуки привели до ІТ. Він дізнався, що таке JavaScript, і почав навчатися самостійно після роботи. «Часу було мало, а запитань виникало багато», – згадує він. Придивитися до курсів у школі Okten йому порадила його дівчина: вона бачила багато позитивних відеовідгуків і чітко розписану програму. Тож у червні 2022 року Кирило почав навчатися на курсі JavaScript Complex.

Подивитися відеовідгуки інших випускників

«Багато студентів приходить до нас за рекомендаціями своїх знайомих і друзів, розповідає Ірина. – Вони проходили наші курси, тому мають майже 100% впевненості в якості навчання».

«Я працював режисером монтажу, і тепер розумів, що потрібно вибудовувати архітектуру, використовувати логічне мислення, – каже Кирило. – Зрозумів, що хочу дуже-дуже ретельно вивчити цей напрям». Спочатку він налаштувався тільки на frontend, а потім вирішив, що варто вивчити ще й backend і стати розробником повного циклу.

Вчився багато й наполегливо, шукав з кожної теми додаткові матеріали. Дослухався до рекомендацій менторів. «Навіть під час пошуку роботи, коли робив тестове завдання, звертався із запитаннями до менторів, і мені допомагали та пояснювали», – розповідає він.

«Зробив усе, щоб отримати роботу»

Кирило надсилав резюме буквально на всі вакансії, де потребували фахівця практично без досвіду роботи. Загалом він відгукнувся приблизно на 300 вакансій. Відповідали? Так, але десь на 30%:

«Це ще нормально, не втрачає позитиву Кирило. – Для кожної вакансії я писав окремий супровідний лист. Думаю, це зіграло свою роль». До кожної співбесіди готувався не менш ретельно, вчив відповіді на всі теоретичні запитання.

Зараз він працює у невеликій компанії в Києві. У колективі до 20 людей, засновник компанії бере активну участь у роботі та подальшому розвитку нового співробітника.

З філософа у fullstack-девелопера. Історія Андрія Бика

Як увійти в ІТ під час війни: історії випускників школи програмування Okten
Андрій Бик, fullstack-девелопер

28-річний Андрій Бик вчився в Києво-Могилянській академії на філософському факультеті. «Я для себе знайшов багато паралелей між філософією і програмуванням, – каже він. – Бо філософія – це аналітика, де постійно мусиш думати, аналізувати концепції та величезні обсяги даних». У програмуванні треба робити приблизно те саме.

Але, зазначає Андрій, важливо увійти в цю сферу м’яко, комфортно, щоб були досвідчені ментори, які б пояснили, що програмування – не щось надто складне. В Андрія було інакше. «Спочатку, коли я тільки починав шлях програмування, знайшов якісь курси, – згадує він. – Але вони були не дуже, я нічого не розумів, дуже розчарувався і вже думав, що все це не моє».

Та вирішив спробувати ще раз. Й у вересні 2021 року почав навчатися на курсі Java Complex. «У порівнянні з тими першими курсами це було буквально небо і земля», – розповідає він.

«Компанія сама мене знайшла»

Зараз Андрій працює у громадській організації, куди його покликали друзі. Співбесіда пройшла добре, і навіть попередній досвід навчання на філософському факультеті зіграв у плюс: «Керівниця знала, що я закінчив Могилянку, філософський факультет, і вчуся на розробника, – каже Андрій. – Мені навіть сподобалося, що це не я шукаю, стукаюсь, бо ще вчуся, а вони мене нібито самі кличуть».

В Okten він вивчав мову Java, та, оскільки курс комплексний і складається із Frontend JavaScript і Backend Java, у результаті став фахівцем повного циклу. «Це стало дуже у пригоді, – розповідає Андрій. – Бо я працюю як Frontend Developer, але зі знаннями беку. Бекенд для фронтендщика, як не крути, важливий, бо працювати, знаючи, як все влаштоване з усіх боків, легше».

Вчитися він не припиняє. І зараз підвищує кваліфікацію на курсі Python Complex, знову в Okten.

Здійснення шкільної мрії. Історія Антона Варвянського

Як увійти в ІТ під час війни: історії випускників школи програмування Okten
Антон Варвянський, фронтенд-розробник у Next One Technologies

Для 26-річного Антона Варвянського рішення стати розробником не було одномоментним, хоча зацікавився веброзробкою він ще в 11-му класі. Потім вступив до Західноукраїнського національного університету на факультет компʼютерних технологій і протягом навчання став заглиблюватися у JavaScript. Та робив це нерегулярно, то беручись до навчання, то кидаючи. І зрештою зрозумів, що потрібно змінювати власний підхід.

У пригоді став безплатний урок з HTML від Okten School, який випадково потрапив на очі. «Я став слідкувати за цією школою, – згадує Антон. – Особливо подобалися 11-годинні уроки із JavaScript. Це була особливе, структуроване подання матеріалу, точно як для мене». Потім, подивившись кілька десятків відеовідгуків, він остаточно вирішив вчитися в Okten School. І в грудні 2022-го приєднався до курсу JavaScript Complex.

Певний багаж у хлопця вже був, на старті вчитися було нескладно. «Найважче, напевно, було на етапі модуля з React – бібліотеки вебінтерфейсів, – каже він. – Для мене це було нове, і хотілося все зрозуміти». Допомогли в цьому ментори школи. «Вони практично 24/7 відповідали на мої запитання», – пригадує Антон.

«Влаштуватися допомогло керівництво Okten»

Подолавши модуль з React, Антон подивився на ситуацію на ринку та вирішив роботу одразу не шукати. Він вважав, що його знань недостатньо для працевлаштування.

Знайти першу роботу в IT допомогло керівництво школи Okten. Студент отримав рекомендації на посаду фронтенд-розробника в компанію Next One Technologies.

«Це була моя перша співбесіда й одразу успішна», радіє Антон. Уже почавши працювати, він зрозумів, що для старту у професії знань, отриманих на курсі, достатньо. Тепер він переконаний: не треба боятися ризикувати й точно не варто зраджувати своїй мрії.

Як Okten допомагає у працевлаштуванні

«У нас є компанії-партнери, яким ми рекомендуємо студентів для працевлаштування, це така особиста рекомендація від школи для найпрацьовитіших студентів», – розповідає Ірина.

Часто офіційні партнери школи забирають до себе студентів ще до завершення навчання. До школи за фахівцями звертаються роботодавці зі списку найкращих компаній Dou.ua.

Записатися на курси програмування в Okten

Буває також, що випускники, які вже працюють, пропонують своїм роботодавцям студентів школи. «Бо точно знають, що це будуть добре навчені люди, з якими можна сформувати класну команду, – пояснює Ірина. – А класна команда – це цікаві проєкти й комфортна робота».

Утім, людина ж не буде працювати в одній компанії все життя. Тож у школі готують і до самостійного пошуку роботи, пояснюють основні процеси у сфері IT.

Повномасштабне вторгнення в Україну змусило частину студентів школи виїхати за кордон, де вони продовжили навчання в Okten в онлайн-режимі. Та вже там шукали роботу за своїми напрямами.

«На сьогодні маємо багато працевлаштованих студентів, які досить швидко були прийняті на роботу й оцінені як фахівці з високим рівнем знань і здатністю швидко опановувати нові необхідні технології, – з гордістю говорять у школі. – Бо і вчитися нового легко вони в нас також навчилися. А це дуже важливо, особливо в такій гнучкій і динамічній сфері, як IT».

Як влаштоване навчання в Okten

Школа Okten виникла понад сім років тому на базі IT-компанії. «Ми витрачали багато часу на пошук фахівців відповідного рівня, саме тому вирішили готувати кадри самостійно», – згадує Ірина. Відтоді програма навчання постійно змінювалася відповідно до потреб ринку, появи нових технологій та інструментів.

Але ключовий принцип залишається незмінним: школа готує fullstack developer, розробників повного циклу, програма постійно актуалізується. Саме із цими знаннями випускник має можливість вибирати серед більшої кількості вакансій, придивлятися до роботодавців і вибудовувати власний шлях розвитку, відчуваючи себе при цьому фахівцем на робочому місці.

Зараз Okten School спеціалізується на чотирьох основних напрямах: JavaScript, Java, Python, тестування програмного забезпеченняЯк увійти в ІТ під час війни: історії випускників школи програмування OktenЯк увійти в ІТ під час війни: історії випускників школи програмування OktenQA. Це завжди комплексний підхід до підготовки студентів: розробка охоплює frontend і backend, а тестування – manual та automation. Окрім основної програми із живими трансляціями є й додаткові блоки в кожному курсі та менторська підтримка від досвідчених ІТ-фахівців, що практикують.

Команда викладачів і менторів Okten навчає IT-професій з нуля. Але тут одразу попереджають: навчання буде інтенсивним, йому доведеться приділяти від 15 до 20 годин на тиждень. Та при цьому Okten дарує повторний безплатний курс для проходження в разі необхідності для кращого засвоєння та відпрацювання навичок.

Також серед переваг школи:

  1. Okten має найбільш структуровану програму по ринку всієї Східної Європи.
  2. Після закінчення навчання студенти отримують курс у подарунок: окрім підвищення кваліфікації можна й перекваліфікуватися, якщо таке бажання виникне.
  3. На всіх курсах вивчають англійську мову з ухилом в IT-напрям.

«Дуже допомагали превʼюшки перед лекціями, які надаються з основним матеріалом: була можливість ознайомитись, що саме будемо розбирати, і сформулювати запитання заздалегідь», – згадує процес навчання Кирило Піхно.

Андрій Бик розповідає, що йому все давалося досить легко. До того моменту, як почали вивчати React – бібліотеку для створення вебінтерфейсів. «Я застряг серйозно, – каже він. – Але мені дуже допомогло, що була можливість по 10 разів передивитися лекції, ставити запитання менторам, детально розбирати домашні завдання. Я багато займався. І в мене все пішло, усе виявилось не таким вже й страшним».

Крім того, до основної програми курсів додаються:

  • блоки з методикою SCRUM;
  • спілкування з рекрутером;
  • оформлення резюме;
  • підготовка до співбесід, у тому числі англійською мовою.

Такий комплексний підхід дає глибинні знання, актуальні і структуровані, а також готує випускників до реальної роботи, пояснюють в Okten. Та при цьому наголошують: довести студента до завершення курсу з максимумом знань і працевлаштувати його – важлива мета школи, але не головна.

«Взаємодія з Okten – це найкращий старт у сфері IT, ми робимо все можливе, щоб студенти отримали найбільшу фундаментальну базу у структурованому форматі, ділимося своїм досвідом і підтримуємо на кожному кроці в опануванні нової професії, – підсумовує Ірина. – Наша мета  – не тільки працевлаштування студентів, а й їхній подальший швидкий і постійний розвиток як фахівців і позитивний вплив на галузь у цілому. Саме для цього і працює Okten».

Партнер проєкту?
Як увійти в ІТ під час війни: історії випускників школи програмування Okten

Вчитися в Okten School

 

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: