Дописи 09.03.2024 о 18:38 comment views icon

Космодесант, кришечки і серія MX

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/5f15dfa5097cffb7b81a9c167a7811ba?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/5f15dfa5097cffb7b81a9c167a7811ba?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

dmkrvts

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігрове кермо G923 від?

Перш ніж почну сварити і критикувати свій улюблений комплект периферії, настільки улюблений, що попри все не задумуючись придбаю такий же, або просто наступне покоління, декілька абзаців передісторії, роздумів, трішки ностальгії і дивної статистики.

В цілому важко записати себе до категорії геймерів, оскільки з 2015 моя бібліотека в Steam складається з 5 ігор, хоча фактично 4 з них можна вважати за одну.

Мова йде про старенький WH 40,000 Dawn of War: Soulstorm, який потребує всі попередні частини для повноти геймплею та Fallout 4.
Обидві гри, це, мабуть, як перша шкільна любов, яка получилась і триває. Я зовсім не пам’ятаю коли саме, але опираючись на Вікіпедію десь у 2006-2008, мені тоді було як Тарасу Шевченку у його всесвітньо відомому спогаді, про ягнят за селом… Мій шкільний товариш проходив компанію за шалену расу зеленошкірих, які були дуже кумедно озвучені, саме так я познайомився і одразу закохався у свою першу і єдину стратегію, тоді це було лише доповнення Dark Crusade.

А у 2010 у моєму серденьку поселилась ще одна гра, легендарний Fallout New Vegas. Я тоді буквально не знав що таке RPG, але мене підкупило пояснення мого ще одного товариша, котрий сказав, що там можна ходити куди хочеш і робити що хочеш, ну і звичайно обкладинка на коробці диска. Саме цій грі належить мій особистий рекорд безперервної* ігрової сесії у розміром добу, нічим пишатись, і повторювати не варто, просто живу тепер з цим фактом. Особисто мені важко сприймати Fallout 4 як окрему гру, хоча вона такою беззаперечно являється, але це все ще Fallout, це все ще шикарні саундтреки, і все ще неймовірні комбінації і поєднання скілів і перків для отримання незабутнього Action RPG геймплею. І модифікації силової броні космічних десантників безпосередньо зі світу WH.
Ще є Fallout 76, але я так ні разу його не запустив, поки…

Так от, чат GPT характеризує геймера як людину котра:

  • регулярно грає в комп’ютерні або відеоігри
  • цікавиться індустрією геймінгу
  • вивчає нові ігри
  • бере участь у геймерській спільноті.

Добре, що Steam веде певну статистику. Завдяки цьому я зрозумів, що з 2015 до 2023 потратив на ігри 2156 годин, тобто майже годину щодня і 80% з цієї години припало на Fallout 4…

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Годину щодня, це за умови регулярності, однак насправді все абсолютно не так. Тижнями були ігрові сесії довжиною в повноцінний робочий день, інколи без перерви на обід і часто з овертаймами… Потім до пів року цифрова детоксикація і після цикл знову…

  • Міні висновок:
    – по регулярності – Failed

Щодо вивчення нових ігор, все очевидно, зважаючи що Fallout 4 у 2025 святкуватиме десятирічний ювілей, а Soulstorm побачив світ у далекому 2008… Мені і досі є що там “вивчати”.

Хоча ці гри розроблені для різних жанрів і очевидно мають свої унікальні особливості, але вони обидві пропонують глибокий геймплей та можливості для імерсивного дослідження віртуальних світів.

Обидві гри акцентують увагу на умовно відкритому світі та можливостях для експлорації. Гравці можуть вільно переміщатися по світу гри, відвідуючи різні місця, знаходячи та досліджуючи різні об’єкти та ресурси.

Обидві гри мають бойову систему, але з різними підходами. У Fallout 4 бойова система базується на використанні різної зброї та навичок, в той час, як у Soulstorm – це стратегічна воєнна гра з великим акцентом на стратегічному плануванні, керуванні ресурсами та побудові військових частин.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Обидві гри мають систему розвитку персонажа, де гравці можуть покращувати навички, отримувати нові здібності та підвищувати рівень свого персонажа, що дозволяє відчувати поступовий прогрес у грі.

Обидві гри вимагають від гравців управління різними видами ресурсів – у Fallout 4 це кришечки, матеріали для будівництва та модифікацій, в Soulstorm – це ресурси для будівництва баз та виробництва їхнього обладнання, “призову” бойових юнітів і їх вдосконалення.

Щодо Soulstorm, там і справді, в рамках сюжетної частини гри є основний персонаж кожної фракції і його система вдосконалення дійсно заслуговує уваги, зокрема моєї на стільки, що я пробував пройти компанію використовуючи лише його в якості штурмової одиниці…звичайно в супер легкому режимі гри і з обмовками, вийшло лише за Тау.

У цілому, це цікавий спосіб використання геймплею та механік гри для створення власного унікального досвіду, і він все ще приносить задоволення та виклик після стількох років, і все ще має чим дивувати.

Можливо саме тому, і не вникаю в нові ігри, бо боюсь що всіх інших сферах реального життя доведеться поставити хрест…

  • Міні висновок:
    – по дослідженню новинок – Failed

Зрештою мої соціальні навики з приходом карантину ітак почали стрімко атрофуватись, а у лютому 2022 їх залишки впали у глибоку гібернацію… Тому моя участь у геймерській спільноті зводиться до перегляду тематичних відео, читання статей на fandom.org і в крайньому разі перегляд секції коментарів, якщо в топі був коментар з вдалим жартом.

  • Міні висновок:
    – по залученості до спільноти – Failed

Індустрія геймінгу, як на мене, вкрай абстрактне поняття і надто об’ємне. Існує безліч аспектів і сфер діяльності. Той таки чат GPT з наскоку виділив 8 дрібніших категорій, на які можна розбити геймінгову індустрію і якщо брати їх за основу, то у мене матч лише з трьома категоріями і то не на 100%, і зі знову ж з обмовками.

Виділити можу хіба що реалізацію технічної ігрової продукції.

Ще з юної юності, якби батьки загубили мене у гіпермаркеті типу Metro чи Епіцентр, їм довелось би всього лиш знайти секцію з технікою.

Я буквально прилипав до вітрин з ноутбуками, і периферією, вичитував параметри, вивчав бренди і асортимент в цілому.

Мушу внести ясність, повноцінний доступ до інтернету у мене з’явився десь у 2010… До того моменту всю інформацію про світ ігор і техніки доводилось черпати з журналів, які потрібно було купувати у тих же супер і гіпермаркетах… Те ж стосувалось власне ігор, так декілька осередків з відповідними магазинами на весь Львів. І неймовірне розчарування, коли при інсталяції з придбаного диску викидало помилку імовірно про якийсь DirectX чи щось типу того, погано пам’ятаю, схоже моя підсвідомість намагалась прибрати і перезаписати всілякі негативні спогади.

З появою смартфона, адекватних тарифів і першої роботи у невеличкому магазині комп’ютерної техніки я окунувся у світ техніки і зокрема ігрової на повну.

Ноут, з тоді свіженькою GTX860, перша справді зручна, відносно дешева, бездротова геймерська мишка з акумулятором і підсвіткою. Абсолютно не ігрові, але на той час одні з кращих на ринку бездротові навушники, дуже зручні і з неймовірним звуком (навряд я б придбав їх сам, із ними пов’язана цікава історія, можливо якось напишу)

Космодесант, кришечки і серія MXМені було абсолютно достатньо ноутбуку, мишки і навушників для того, щоб поринути у світ Fallout чи того ж Warhammer. Абсолютно байдуже де, все поміщалося у рюкзак і було готово до гри при наявності розетки, табуретки і якої небуть підставки для сесії навіть на колінах.

(це було давно, я був молодий)

Але я продовжував моніторити всю ігрову периферію від доступних у дистрибуції брендів і всі тематичні інтернет магазини наших сусідів на заході, так вже склалось, що цікавинки там з’являються швидше.

Власне там я і натрапив на свій перший ігровий ПК. Який не зовсім ПК, бо він ноутбук*, але і не ноутбук*, бо без дисплею, без тачпаду, клавіатури, динаміків, веб-камери і акумулятора…зате з гігантським блоком живлення. Якось так мені досі сприймається цей комп’ютер створений при колаборації Intel та AMD з мобільним процесором Core i7 8809G та мобільною графікою Vega M GH (власне через таку начинку в душі він все ж ноутбук).

Я і досі переконую себе, що це був необхідний інструмент для роботи і навчання, і в цілому вдала інвестиція, а не емоційна, практично не виправдана покупка жертви маркетингу* і індивіда суспільства споживачів…
*(в цілому як явища, цю коробочку у нас ніде і ніхто ніяк не рекламував)

У своє виправдання, слід зауважити, що ноутбук я на той час уже продав(4k дисплей і GTX860 явно не найкраща комбінація для ігор). При роботі з документами, текстом і можливістю розмістити фактично в 4 рази більше інформації на екран – 4к це знахідка, однак крива реалізація апскейлу ігрового процесу у FullHD на екран 4К часто дуже дратувала. Не знаю кого в цьому звинувачувати, Nvidia за драйвери, Microsoft за імплементацію чи розробників Bethesda, ігри якої відомі своєю “оптимізацією”.

Словом, комп’ютер був потрібен, я його купив і ні про що не жалію.

  • Міні висновок:
    – по зацікавлені в індустрії – border line pass.

Через деякий час я в цілому втомився від роботи з людьми, хотів відпочити і змінити сферу професійної діяльності. Приблизно за тиждень після звільнення в нашу дійсність увірвався карантин, і з перспективи сьогоднішнього дня, це був надзвичайно крутий період життя, шкода лише, що наважився спробувати монетизувати свій ігровий процес, а раптом…

В цей період бездротова мишка перетворилась на дротову, також довелось придбати клавіатуру. Мобільність і компактність самого Intel NUC так чи інакше не дуже виправдана, адже потрібно, або мати монітори у всіх точках призначення, або носити один із собою. Та й в цілому ходити було нікуди.

Так мій мобільний сетап, перетворився на легкотранспорабельний, але все ж стаціонарний.

І все було ок, окрім клавіатури, все ж роки взаємодії виключно з вбудованою, порівняно компактною, клавіатурою ноутбуків далися в знаки. На момент придбання я не усвідомлював цього, взяв перше ліпше, що мало підсвітку і такий же логотип як мишка, відбиток руки, впевнений ви знаєте що це за бренд. Словом мене дратував розмір, вона займала надто багато місця, збирала весь пил і важко піддавалась процедурі чистки. Але працювала тому і мирився.

Пізніше був епізод, коли знайомі попросили зібрати бюджетний ігровий ПК їхньому сину, чим я з привеликим задоволенням і зайнявся. Дещо захопився, трішечки виліз за бюджет, але в якості компенсації вирішив подарувати свою мишу і клавіатуру, все відполірував, запакував у рідні коробочки і хлопчина отримав свій повноцінний портал у світ віртуальних розваг і занурився туди набувати геймерського досвіду. Що кумедно, десь за рік він теж замінив клавіатуру, на компактнішу)

Так от, в якості тимчасового рішення я придбав бюджетний бездротовий комплект, знову ж таки з повнорозмірною клавіатурою, бо все компактне чомусь коштувало усі гроші світу і мало очевидні нюанси або було підозріло дешевим.

Так я поневірявся до осені 21 року, точніше весни 22.

У вересні з’явилась Logitech MX Keys Mini, залишилось дочекатись наявності і адекватної ціни

Космодесант, кришечки і серія MX

Не довго думаючи, як тільки стала доступна, через знайомих замовив на той час з Чехії і за тиждень мені приїхав комплект з омріяної клавіатури і мишки MX Master 3. Гуляти так гуляти, майже два роки страждань були винагоджені.

Дійсно компактна, надійно зібрана, автономна, з розумною підсвіткою і низькопрофільна, як і в ноутбуках. Дуже зручно переключатись між робочим ноутом і власними ПК. Адже вона дружить з трьома пристроями.
Має розкладку як для Windows, так і MacOS. Ще і утиліта Logitech Flow, яка дозволяє безшовно користуватись одразу трьома комп’ютерами(якщо кому цікаво залюбки поділюсь у коментарях).

Не бачу сенсу вникати з головою у технічні подробиці в плані затримки чи частоти оновлення, очевидно це не ігрова клавіатура, однак для мого специфічного досвіду, якого на жаль все менше з року в рік, абсолютно достатньо її роботи навіть в режимі Bluetooth. Ба більше, на ній получилось реалізувати специфічну комбінацію натискання клавіш для провокування надзвичайно корисного багу в грі Fallout 4.

Миш, про неї багато написано, сказано і знято, її є за що хвалити і це заслужено, зручна, функціональна, автономна, направду навіть не знаю як часто її заряджаю, адже за годину акумулятор відновлюється до 100%.

Космодесант, кришечки і серія MX

Окремо хочеться похвалити програмне забезпечення. Слід зазначити, я не з тих хто займається тонкими налаштуваннями, макросами і т.д. Хочу розпакувати і одразу користуватись. Але простота інтерфейсу провокує подивитись, що там можна налаштувати і в моєму випадку це просто розрив шаблонів. Три додаткові клавіші під великим пальцем дозволяють мені фактично відмовитись від використання клавіатури в роботі. Кожна кнопка може виконувати, як якусь команду, так і просто дублювати функціонал звичної клавіші на клавіатурі. Ба більше миші можна налаштувати окрему поведінку для будь якої програми і залежно від цього автоматично виконується, що було налаштовано користувачем, якщо якісь налаштування були змінені звичайно.

Це надійні і комфортні супутники як для роботи, так і для розваг, і мушу зазначити що таки надійні. У перший же місяць користування мишу зі столу скинув кіт, і тут же на неї кинувся пес і побіг з нею під ліжко. Вона вижила і відбулась лише двома “шрамами”.
Клавіатура, пори мою обережність, вже двічі була залита, водою і кавою, не так щоб весь стакан прямо на центр, але все ж і прекрасно себе почуває досі, майже*.

Але в об’єктивній дійсності чомусь не буває ідеального продукту, тому…

Мишка, при користуванні по 7-10 годин вдень, поверхня брудниться, інколи виникає бажання замовити якісь тканинні тоненькі рукавички для роботи, бо догляд за софт тач покриттям ще те завдання. Можливо це тільки я, але інколи хочеться розібрати гаджет повністю і вичистити, особливо стики корпусу біля колесика і клавіш, але чомусь було заведено заховати 8 болтиків на дні миші під наклеєними ніжками. Чому? Це прекрасний робочий інструмент, який за умови гарного догляду служитиме роками, але цю можливість інженерним рішенням у нас, як користувачів, забрали, змушуючи використовувати окрім викрутки ще якісь додаткові інструменти і витратні матеріали типу двостороннього скотчу… Шкода.

Клавіатура. Тепер про майже*. Випадок не стандартний, кіт знищив стрілку вниз, разом з кріпленням, при можливості дозамовити окрему клавішу, це абсолютно не проблема, великий привіт і аплодисменти сучасним ігровим клавіатурам, де можна змінити за лічені секунди не лише кейкап, але і світч. Але клавіші не продаються, потрібно моніторити eBay або тижнями листуватись з продавцями AliExpress, яким з певних причин не дуже хочеться користуватись. Офіційний сервіс-центр за 5 хвилин після звернення просто сказав, що запчастини окремо не продаються. Шкода, певною мірою преміальної категорії продукт, але одноразовий.

І ще один нюанс, прийшлось знести систему на ПК і встановити з нуля, я розумію, що треба дістати з коробочки комплектний 2.4 адаптер, адже Bluetooth не працюватиме, доки система не встановиться. Але ні миш, ні клавіатура його в такому режимі не побачили.

Добре, що все ще під рукою запасна дротова мишка і той самий дешевий бездротовий комплект. Словом майте на увазі. Або це у мене просто своєрідний заводський брак і миші, і клавіатури. Може, зрештою, просто я щось на так робив, але дивно діставати інструкцію, або гуглити, як підключити мишку і клавіатуру до комп’ютера через комплектний адаптер, Через дріт на пряму теж не спрацювали.

Космодесант, кришечки і серія MX

Такі от нюанси, але в цілому, як зазначив на самому початку, це дуже вдалий комплект, мені комфортно працюється з ним весь робочий день і після, так само легко і комфортно досліджуються ігрові світи вищезгаданих ігор. Насправді класно, що на ринку існують надійні, якісні, універсальні інструменти, адже далеко не усім потрібне RGB чи футуристичний агресивний дизайн.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігрове кермо G923 від?

Logitech G – найкраще ігрове обладнання для вашого ідеального ігрового місця: миші, клавіатури, гарнітури, ігрові керма та контролери, щоб вивести ваші перемоги на новий рівень.

Головний приз в конкурсіІгрове кермо Logitech G923 Racing Wheel and Pedals for PS5 / Playstation / PC, а також 8 додаткових призів у вигляді клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard – GL Linear.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: