Огляди Пристрої 26.04.2024 о 10:00 comment views icon

Огляд Acer Chromebook 314: ковток свіжого повітря, або ідеальний ноутбук не для IT

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд Acer Chromebook 314: ковток свіжого повітря, або ідеальний ноутбук не для IT

На прикладі Acer Chromebook 314 можна зрозуміти, що OS Windows абсолютно не потрібна для більшості населення: зручний ноутбук, який дарує чудовий користувацький досвід з надзвичайно низьким порогом входження —  все, що потрібно для споживача. Максимально просте і надійне програмне забезпечення робить свою справу і ми готові поділитися враженнями про Acer Chromebook 314 CB314-3HT в детальному огляді. Протестували хромбук в типових сценаріях використання, виміряли автономність, знайшли головні недоліки та порівняли модель з конкурентами.

Огляд Acer Chromebook 314: ковток свіжого повітря, або ідеальний ноутбук не для IT
Acer Chromebook 314
18600 грн.

Плюси:

відмінне програмне забезпечення; плавне відтворення вебконтенту; гарна автономність; пасивне охолодження; сенсорний дисплей; підтримка Power Delivery;

Купити в COMFY

Мінуси:

завищена ціна та наявність великої кількості сильних конкурентів; невеликий об’єм вбудованого сховища; слабка камера та посередній звук; 

Купити в COMFY
7.6/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики Acer Chromebook 314

Технічні характеристики Acer Chromebook 314
Екран 14″ 1920х1080 IPS 60 Гц
Процесор Intel Pentium N6000
Оперативна пам’ять 8 ГБ LPDDR4X 2933 МГц
Накопичувач 128 ГБ eMMC
Відеокарта Intel HD
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6
Кардридер micro SD
USB роз’єми 2x USB Type A 3.2 gen1
2x USB Type C 3.2 gen1
Камера HD 720p
Аудіо DTS 2 динаміка
Блок живлення 65 Вт Type C
Акумулятор 50 Вт*год
Матеріал корпуса матовий пластик
Вага 1.45 кг
Розміри 326x225x20
Операційна система Chrome OS

Комплектація

Пристрій має мінімальний комплект з екологічним пакуванням. Коробка та її внутрішні компоненти майже не мають кольорових написів і виготовлені з переробленого картону. Всередині знаходимо хромбук, мережевий кабель, блок живлення USB Type C, паперову документацію.

Потужність мережевого адаптера 65 Вт, але в реальних умовах використання не вдавалося перейти межу 40 Вт під час заряджання. Ноутбук підтримує Power Delivery, тому для поповнення акумулятора підійде не лише заводський блок живлення.

Зовнішній вигляд, інтерфейси Acer Chromebook 314

Візуально герой огляду справляє приємне враження. Стриманий і акуратний дизайн без зайвих наворотів. Псує настрій перфекціоніста хіба що наявність наклейок.

Рамки навколо екрану великі, особливо багато місця займає нижнє підборіддя. Корпус пластмасовий, якість виготовлення хороша, нічого не скрипить та не розвалюється в руках. На передній панелі впадають в око два динаміки по краях клавіатури. Завіси тугі, відкрити ноутбук однією рукою не вийде.

Отворів для системи охолодження немає, адже немає самих вентиляторів. На бокових панелях розмістилися 2 x USB Type A, 2 x USB Type C стандарту 3.2 Gen1, 3.5 мм роз’єм для аудіотехніки та роз’єм для micro SD карт. HDMI немає. Додатково є безпровідні модулі Bluetooth 5.1 та Wi-Fi 6.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Клавіатура, тачпад

Тачпад середніх розмірів, нічим особливим не виділяється. Чутливість нормальна, але за замовчуванням встановлена надто висока швидкість курсора. Також особливістю ноутбука є те, що правого кліку миші немає – це можна змінити в налаштуваннях, але новачкам у світі Chrome OS буде незвично.

Клавіатура без цифрового блоку з вкороченими стрілками та без характерних для Windows клавіш. Верхня частина містить кнопки навігації та швидких налаштувань, ліві Ctrl та Alt великі, а Caps Lock замінено на клавішу, яка запускає список програм.

Підсвічування клавіатури немає, а до нової розкладки швидко звикнути – після Chrome OS не дуже хочеться повертатися до Windows ноутбуків. Ще одним приємним бонусом є наявність лише української та англійської розкладки без російських букв.

Дисплей, камера, звук Acer Chromebook 314

Сенсорний екран має діагональ 14 дюймів, роздільну здатність Full HD та невисоку яскравість до 250 ніт. Приємно здивував мінімальний рівень підсвічування, з яким комфортно працювати вночі. Екран можна повністю вимкнути клавішами регулювання яскравості, що дозволить економити заряд батареї під час прослуховування музики.

Попри невисоку яскравість та охоплення кольорового простору NTSC 45% (за даними виробника) дисплей не розчарував. Це звичайна IPS матриця з хорошими кутами огляду, м’яким зображенням та матовим покриттям. На оглядах були значно гірші дисплеї.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Фотографа якість матриці точно не влаштує, адже це максимально простий та доступний екран. Це фактично мінімум у світі екранів, які не розчаровують кутами огляду.

Сценаріїв використання сенсорного дисплея небагато. Наприклад, можна нахилити ноутбук на 180 градусів, щоб малювати, чи працювати на столі як за планшетом тощо. Працювати в такому режимі з матовим покриттям не дуже приємно.

Камера HD 0.9 МП слабенької якості, але з підсвічуванням. Для онлайн конференцій та навчання в ліцеї згодиться. Те саме можна сказати про звук DTS, хоча для цієї цінової категорії акустика цілком адекватна. Звучання можна порівняти з ігровими ноутбуками вартістю 2000 доларів, тому записувати звук в недоліки точно не варто.

Робоча продуктивність

Швидкість роботи Acer Chromebook 314 в браузері приємно здивувала. Попри слабке начиння ноутбук легко відтворює будь-який потоковий контент і здатен запускати сотні важких вкладок з 8 ГБ ОЗП. Запустивши всі встановлені програми та 50 вкладок в браузері для користувача все ще залишилося майже 3 ГБ оперативної пам’яті.

Браузерні бенчмарки Speedometer 3.0, Google Octane 2.0 та WebXPRT 4 показали посередні результати, але одними лише сухими цифрами нічого не доказати. Звісно, після Apple MacBook M1 різниця швидкості величезна, та на фоні Windows ноутбуків в ціновій категорії до 20 000 грн швидкість роботи у вебпрограмах гарна. Швидкість роботи від АКБ та БЖ ідентична.

YouTube став значно важчим за останні декілька років, адже активна компресія відео неабияк навантажує процесор, якщо той не має енкодерів. Intel Pentium N6000 впорався з завданням і Acer Chromebook 314 з легкістю відтворює Ultra HD 4K 60 FPS відео на YouTube без жодного пропуску кадрів.

Огляд Acer Chromebook 314: ковток свіжого повітря, або ідеальний ноутбук не для IT

Ось вона магія програмного забезпечення, адже чимало потужних Windows ноутбуків високого класу в автономному режимі дозволяють собі пропускати кадри. Acer Chromebook 314 — сучасний ноутбук для сучасного та дуже важкого Інтернету з його чисельними скриптами, трекерами, рекламою та іншим непотребом, який став обов’язковою частиною теперішніх вебсайтів.

За теоретичною потужністю Intel Pentium N6000 приблизно рівний Intel Core i7-6500U, але має сучасні медіа енкодери, споживає до 5 разів менше електроенергії, підтримує швидшу оперативну пам’ять та значно краще себе поводить з новими вебдодатками.

Огляд Acer Chromebook 314: ковток свіжого повітря, або ідеальний ноутбук не для IT

Головною проблемою цієї моделі є невеликий об’єм сховища, ще й eMMC. Єдиним способом збільшити пам’ять є використання micro SD карт. Для серфінгу в Інтернеті з регулярним кешуванням даних з сайтів 128 ГБ вистачає, але для локального зберігання фото, відео та документів у великій кількості цього мало.

Ігрова продуктивність Acer Chromebook 314

Єдиним варіантом пограти якісні ААА ігри на такому ноутбуці залишається хмарний геймінг. Оскільки пристрій з легкістю відтворює Ultra HD 4K 60 FPS відео, то без проблем впорається з потоковим передаванням гри у високій якості.

Побавитись можна також і в прості браузерні забавки. За бажання завжди можна знайти як розважити себе, а апаратне забезпечення зовсім не грає ролі. Acer Chromebook 314 точно не для ігор, але з підпискою на будь-який хмарний сервіс відеоігор дає компромісний консольний досвід.

Програмне забезпечення

Операційна система Chrome OS побудована на базі Linux і є одним з найстабільніших дистрибутивів на цей час. Інтерфейс нагадує Mac OS, має стриманий вигляд, акуратні іконки та шрифти. Знайшлося декілька погано перекладених пунктів в налаштуваннях, але це дрібниці.

Доступ до важливих параметрів значно простіший, як у Windows. Користувач буквально в декілька натискань знайде те, що йому потрібно. Функцій значно менше, як у «великих» операційних систем, що є лише перевагою в цьому випадку.

Зняти обмеження можна, перейшовши в режим розробника. Таким чином можна встановлювати Linux програми, але цим скористається небагато користувачів з цільової аудиторії ноутбука.

Acer Chromebook 314 дозволяє працювати з файлами, має вбудований редактор фото, відео, переглядач документів, програму для малювання, утиліту для роботи з принтерами, калькулятор, нотатки, галерею, карти та все це синхронізовано з профілем Google. Так само легко можна з’єднати телефон з хромбуком, щоб синхронізувати закладки, файли та ділитися Інтернетом.

Щоб звикнути до клавіатурних скорочень доведеться деякий час вивчати їх. Розробники подбали про це і зробили повний список гарячих клавіш. Суб’єктивно, це все реалізовано значно краще, ніж у Windows 11.

Персоналізація максимально проста – система дозволяє вибрати тему, колірну гаму, шпалери. Додатки можна знайти в магазині розширень Chrome, або ж використовувати вебверсії програм. Наприклад, більшість офісних працівників все рівно працює в CRM системах через браузер, а веб Figma не менш зручна, ніж стаціонарна.

Встановлювати Chrome OS (Flex) можна на будь-які пристрої, що дасть нове життя старому ноутбуку. Система справді гарна, але не для всіх. Є категорія людей, яким принципово необхідно мати вузькоспеціалізовані програми, а для решти Acer Chromebook 314 без проблем покриває більшість потреб.

Найголовніше, що за час використання не було жодного багу, підвисання чи будь-якого іншого програмного нюансу. Ноутбук літає, буквально. І це не завдяки потужному начинню, а низьким вимогам системи та її гарній оптимізації. Chrome OS явно недооцінена і повинна активніше просуватися в маси.

Автономність, охолодження, енергоспоживання, шум

Ноутбук повністю безшумний, оскільки не має активного охолодження. Датчики показують короткочасні стрибки температури процесора до 90 градусів, але це ніяк не відбивається на користувацькому досвіді. Температура поверхні ноутбука трохи вища від кімнатної та залежить від того, де тримати пристрій. В середньому процесор грівся до 50 градусів під час перегляду 4K відео.

Наприклад, тримаючи його в ліжку на колінах він більше нагрівається від рук та ніг користувача, ніж від 6 Вт процесора. З Intel Pentium N6000 виникає питання доцільності використання ARM процесорів в ноутбуках, адже й цей CPU має хороше співвідношення продуктивності на одиницю споживаної енергії.

Огляд Acer Chromebook 314: ковток свіжого повітря, або ідеальний ноутбук не для IT

Для заряджання заводським мережевим адаптером потрібно півтори години часу. На початку процесу БЖ споживає 38 Вт, а після 90% потужність падає до 10-15 Вт. Саме процес поповнення батареї є головним споживачем електроенергії, адже під час будь-яких інших важких умов ноутбук споживає 10-20 Вт.

Оскільки відтворення 4K відео дається пристрою легко, тестували саме в таких нереалістичних, важких умовах. Зі 100% до 1% Acer Chromebook 314 протримався 6 годин 20 хвилин з максимальним рівнем яскравості екрана. Досить непоганий результат, враховуючи 50 Вт*год акумулятор.

В економному режимі з мінімальним підсвічуванням дисплея ноутбук живе напрочуд довго. За таких умов редагувати документи, вести листування, читати книги можна до 17 годин. Бавитися іграми можна стільки, скільки й дивитися відео високої якості, адже так чи інакше доведеться працювати з потоковим передаванням відео з хмари, а не обробкою гри локально.

Серед більшості ноутбуків цього класу автономність відмінна, часто недосяжна. А після знищених б/в моделей, які так впевнено пропонують дрібні магазини (які не платять податки) це космічний результат. Все ж енергоефективність має величезне значення, особливо для портативної техніки.

Досвід використання

До Acer Chromebook 314 легко звикнути, а потім важко повертатися на Windows машини. Максимально простий і зручний, ідеальний девайс для перегляду вебсайтів та домашнього дозвілля. Він дає все, що потрібно більшості людей, які не заробляють собі на життя з допомогою комп’ютерної техніки, хоча влаштує умовного копірайтера чи SMM менеджера.

Після Acer Chromebook 314 старі «дрова» з вторинного ринку здаються ще більшим непотребом, ніж вони є насправді, адже програмне забезпечення зробило свою справу. Chrome OS значно приємніша для середньостатистичного споживача і залишає більше ресурсів для власного використання і не дістає регулярними оновленнями. Повертатися на Windows не захоче більшість власників хромбуків, так само як не повертаються з iOS на Android.

Acer Chromebook 314 не сподобається хіба що геймерам, які хочуть «встановлювати всі ігри» на ноутбук, а для всіх решта це гарний варіант. Особливо вразила гарна автономність, адже на ринку не так багато ноутбуків, як можуть працювати до 20 годин в офісному режимі з нульовим рівнем шуму, а максимальна яскравість екрана не стала перепоною. Навпаки, більше оцінив мінімальний рівень підсвічування дисплея, за яким можна працювати в повній темряві без шкоди для зору.

В цілому не було жодного сценарію, де операційна система в чомусь обмежувала б мене – все як на класичному комп’ютері, де є зручна робота з файлами, швидкий браузер, легка синхронізація та все максимально спрощено в хорошому сенсі цього слова.

Ціна та конкуренти Acer Chromebook 314

Огляд Acer Chromebook 314: ковток свіжого повітря, або ідеальний ноутбук не для IT

Головною проблемою героя огляду є його вартість – Acer Chromebook 314 CB314-3HT продається за, на мою думку, за підвищену вартість у 18 600 грн. Найцікавіше те, що всередині компанії є серйозні конкуренти з потужнішим залізом за менші гроші, не кажучи про чисельних конкурентів. Наявність Chrome OS це приємно, але поставити таку систему можна на інші ноутбуки. Розглянемо найбільш вигідні моделі з екранами 14 та 15.6 дюймів. І хоч це по факту різні категорії, але для більшості користувачів зазвичай немає різниці у 14 чи 15,6 дюйма.

Asus Chromebook CX1 CX1400CKA є головним конкурентом, адже має схожі характеристики, за винятком сенсорного екрана, який додає вартості основній моделі та TN-матриці замість IPS у героя огляду). Ціна – 15 000 грн.

Для легкого вебсерфінгу вистачить Acer Chromebook 314 CB314-1H на базі Intel Celeron N4020. Сіра версія 4/128 ГБ обійдеться менш як в 10 000 грн. Досить гарний варіант для тих, кому потрібно подивитися фільм чи почитати новини.

Acer Aspire 3 Spin 14 A3SP14-31PT також має сенсорний екран, значно продуктивніший процесор, швидшу оперативну пам’ять, вдвічі більший об’єм накопичувача. Ціна сірої версії з Windows 11 від 17 000 грн.

PrologiX R10-230 має хороші характеристики за свої гроші. Наразі це один з найпотужніших (хоча з компромісами) ноутбуків на ринку України за 14 000 грн. Працює він на базі AMD Athlon 7220U, має інтегровану графіку Radeon 610M та 8/512 ГБ пам’яті. Операційної системи в комплекті немає.

Lenovo IP 5 Chrome 16IAU7 оснащений великим Quad HD 120 Гц екраном, потужним процесором, 71 Вт*год АКБ та Full HD камерою. Неофіційна ціна такого хромбука менше ніж 20 000 грн.

Ще одним аналогом з більшим екраном є Asus VivoBook 15 X1500EA, який поставляється без операційної системи. Модель має потужніший процесор, 512 ГБ ПЗП, менший акумулятор і слабку вебкамеру. Ціна лише 14 500 грн.

На завершення залишаємо зразковий хромбук – Acer Chromebook 315 CB315-5H. Отже, ця 15.6-дюймова модель зі значно продуктивнішим процесором останнього покоління, швидшою оперативною пам’яттю і все це за менші гроші. Ціна лише 15 000 грн.

7.6/10
Оцінка ITC.ua
Якість збирання, шум
7
Дешевий корпус з безшумним охолодженням
Автономність
9
До 17 годин активної роботи в економному режимі
Продуктивність БЖ
7
Начиння слабке, але ноутбук працює швидко на фоні аналогів з Windows
Продуктивність АКБ
9
Потужність зовсім не падає при роботі від акумулятора
Екран
6.5
Простий сенсорний IPS екран з поганим кольоровим охопленням, але м’яким зображенням
Дизайн, ергономіка
7
Зручний у використанні ноутбук з легкими компромісами
Програмне забезпечення
9.5
Оптимізована та швидка операційна система
Ціна
6
Завищена вартість, навіть, відносно інших моделей Acer

Висновок:

Acer Chromebook 314 — компромісне рішення, адже всі його чисельні переваги перекриваються збільшеною вартістю. Якщо відкинути це, то для домашнього використання важко знайти щось біль зручне та зрозуміле для всіх категорій людей. Цей хромбук сподобається переважній більшості населення, не пов’язаного з IТ і не тільки.

Не зважаючи на свої характеристики, Acer Chromebook 314 комфортно себе почуває в будь-яких сценаріях використання, а все завдяки якісному та оптимізованому ПЗ. Chrome OS є подихом свіжого повітря після жахливої Windows 11 з її потоком оновлень і фоновим завантаженням процесора на 80% під час їх встановлення.

До Acer Chromebook 314 швидко звикнути, а після нього вже не захочеться повертатися на Windows. Максимальна простота і зручність завжди були важливішими за навороти та характеристики, а герой огляду яскраве тому підтвердження. 

Ця модель повністю покриває потреби для домашнього використання, а також підійде для половини професій, яким достатньо працювати з вебпрограмами, хоча поточна ціна (зі значно вигіднішими конкурентами) точно не зробить його масовим.

Купити в COMFY

Висловлюємо подяку компанії Acer за наданий для огляду ноутбук Acer Chromebook 314 CB314-3HT


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: