Новини Наука та космос 18.01.2024 о 12:23 comment views icon

Гренландія «‎тане» швидше, ніж вважалось — і втрачає понад 30 млн тонн льоду на годину

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Вчені вважають, що додаткове надходження прісної води в північну Атлантику може спровокувати колапс океанських течій.

Льодовий покров Гренландії тане на 20% швидше, ніж вважалось, і, згідно з останніми дослідженнями, втрачає 30 млн тонн льоду на годину через кліматичну кризу.

На графіку показано, як льодовик Якобсгавн відступав з 1985 року. Темніші фіолетові кольори показують розмір льодовика в минулому, а яскраво-жовтий — останні вимірювання.
На зображенні показано, як льодовик Якобсгавн відступав з 1985 року. Темніші фіолетові кольори показують розмір льодовика в минулому, а яскраво-жовтий — останні вимірювання.

Вчені за допомогою штучного інтелекту проаналізували майже чверть мільйона супутникових знімків, щоб порівняти щомісячне положення льодовиків Гренландії у період з 1985 по 2022 рік — і остаточні дані показали втрату загалом трильйону тонн льоду (близько 5000 кв.км площі льодового покрову загалом). З 207 льодовиків 179 значно стоншились, 27 залишалися стабільними, а один навіть трохи збільшився.

«Майже кожен льодовик Гренландії скинув масу за останні кілька десятиліть», — каже доктор Чед Грін з Лабораторії реактивного руху NASA в США, який керував дослідженням. «Логічно, що якщо ви скидаєте прісну воду в північну частину Атлантичного океану, то ви, безумовно, отримаєте ослаблення Amoc».

Amoc (Атлантична меридіональна перекидальна циркуляція, яка включає і Гольфстрім) — це життєво важлива система течій, яка допомагає регулювати клімат Північної півкулі, а її колапс може спровокувати глобальні кліматичні катаклізми. У 2021 році дослідники, як згадує The Guardian, вже говорили про ослаблення Amoc і тривожні ознаки переломного моменту для системи течій, а нещодавнє дослідження показало, що за найгіршим сценарієм краху можна очікувати вже у 2025 році.

В останньому оновленні звіту, яке додало й інші вимірювання льодового покрову Гренландії, йдеться про втрату 221 млрд тонн льоду щороку з 2003-го. Інше дослідження додає ще по 43 млрд тонн на рік — тобто приблизно 30 млн тонн на годину у середньому.

Гренландський льодовиковий щит — один з двох льодовикових щитів у світі, який складається з сотень льодовиків і покриває близько 80% суші Гренландії. Reuters зазначає, що якщо він розтане повністю, то рівень світового моря підвищиться приблизно на 7,4 метра

Основи Web дизайну від Ithillel.
Цей онлайн-курс з основ веб-дизайну дозволить вам опанувати мистецтво створення ефективних та привабливих інтерфейсів для вебсайтів і застосунків. Ви оволодієте ключовими принципами UX/UI дизайну, створюватимете дизайн-макети та прототипи, розроблятимете адаптивні інтерфейси для різних пристроїв, готуючись до професійної кар'єри в галузі веб-дизайну.
Дізнатися більше

Дослідження було опубліковане в журналі Nature 17 січня.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: