Новини Новини 22.11.2022 о 16:12 comment views icon

Meta згорнула розробку VR-застосунку для фітнесу, а натомість поглинула конкурента Within — Федеральна торгова комісія США не в захваті

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Федеральна торгова комісія США заявила, що Meta Platforms Inc. підірвала конкуренцію на ринку, коли облишила плани зі створення власного фітнес-додатку віртуальної реальності і натомість вирішила придбати Within Unlimited Inc.

«Сама Meta мала наміри вийти [на ринок]і, таким чином, стати ймовірним учасником — на ринку спеціалізованих фітнес-додатків VR», — заявила FTC у понеділок на суді за власним позовом про блокування придбання Meta компанії Within.

Комісія намагається переконати федерального суддю зупинити угоду, вважаючи, що придбання знизить конкуренцію на молодому ринку фітнесу у віртуальній реальності та суперечить антимонопольному законодавству. У позовній заяві викладено ключовий аргумент: придбання не дозволить технологічному гіганту вийти на ринок за допомогою власних технологій та стати ще одним гравцем, сприяючи конкуренції.

FTC заявила, що до операції команда Within чекала на вихід Meta на ринок спеціалізованих фітнес-додатків. Технічний гігант вже найняв керівника відділу продукту Within, тому стартап розробив конкурентні стратегії для своєї програми під назвою Supernatural «з урахуванням перспективи потенційного виходу на ринок Meta», — йдеться у повідомленні FTC.

У заяві йдеться, що Meta вже володіла ритм-грою Beat Saber для віртуальної реальності, в якій користувачі вражають цілі в такт музиці, і її засновники були раді перетворити свій продукт на спеціальний фітнес-додаток. На початку 2021 року команда Beat Saber почала планувати та висвітлювати цей процес усередині компанії.

«У Meta вже є інженери, які мають навички як для розширення Beat Saber у область фітнесу, так і для створення з нуля спеціального фітнес-додатку для віртуальної реальності», — йдеться в заявці.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Станом на березень 2021 року внутрішні презентації Meta були зосереджені на трансформації Beat Saber у спеціальний фітнес-додаток. До червня ці зусилля були припинені і Meta натомість вирішила придбати Within.

Meta оголосила про покупку у жовтні, через день після оголошення про зміну назви з Facebook — кроку, який зробив наголос на зміщенні фокусу зусиль компанії від соціальних мереж до створення комерціалізованого віртуального світу. Цифровий всесвіт, або метавсесвіт, який створює Meta, є її найбільшою новою ставкою — Марк Цукерберг позиціонує його як майбутнє спілкування людей в інтернеті.

У липні FTC подала до суду, щоб заблокувати угоду. Комісія вважає, що Meta навмисно усуває конкуренцію, що зароджується на новому ринку. Агентство рідко висуває позови з використанням цього юридичного формулювання, оскільки важко довести, що угода підірве потенціал молодої галузі.

З 2020 р. по вересень 2022 р. Meta витратила $31 млрд на підрозділ Reality Labs, що працює над метавсесвітом. Сума включає придбання дев’яти студій програм віртуальної реальності за останні три роки. Meta виробляє найпопулярніші та найпоширеніші гарнітури віртуальної реальності Oculus, пропонуючи каталог додатків VR під назвою Quest Store.

FTC заявляє, що ринок фітнесу віртуальної реальності і так вже має високий бар’єр для входу, що ускладнюється тим, що Meta контролює магазин додатків на найпопулярнішій гарнітурі.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

«Покупка Within була не єдиним способом, яким Meta могла розвинути виробничі можливості та досвід, необхідні для створення першокласного VR-фітнесу», — йдеться у повідомленні комісії.

Meta має представити план свого захисту напередодні двотижневого слухання перед окружним суддею США Едвардом Давілом у Сан-Хосе, Каліфорнія. Очікується, що до кінця року суддя вирішить чи блокувати угоду.

«У міру того, як ми наближаємося до слухання наступного місяця, ми впевнені, що докази покажуть, що наше придбання Within принесе користь людям, розробникам та простору віртуальної реальності в умовах гострої конкуренції», — сказав представник Meta. «Як ми говорили з самого початку, справа FTC ґрунтується на ідеології та припущеннях, а не на доказах. Ми готові представляти нашу позицію у суді».

Після того, як FTC відкликала деякі свої претензії до компанії, Meta попросила суддю відхилити спробу комісії заблокувати придбання, заявивши, що вона не продемонструвала переконливо шкоду конкуренції в індустрії віртуальної реальності, що зароджується, від угоди. Суддя повинен вирішити, чи слід спочатку винести рішення щодо клопотання Meta про припинення справи або на запит FTC про заборону поглинання. Також комісія розпочала внутрішній процес про поглинання — адміністративний суддя призначив судовий розгляд на січень.

Судья дал «зелёный свет» иску FTC против Meta, обвиняющему компанию в монополизме на рынке соцсетей

Джерело: Bloomberg


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: