Новини Наука та космос 12.05.2022 о 17:56 comment views icon

«Ніжний гігант»: астрофізики опублікували перше в історії зображення чорної діри Стрілець А* у центрі нашої галактики

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Анонсоване астрофізиками міжнародного проєкту Event Horizon Telescope (EHT або «Телескоп горизонту подій») відкриття виявилося справді винятковим. 12 травня вчені показали перше фото «ніжного гіганта» — надмасивної чорної діри Стрілець А* (Sagittarius A*, Sgr A*), що ховається в центрі нашої галактики Чумацький Шлях, та пожирає будь-яку матерію, що потрапляє в межі її надпотужного гравітаційного поля.

Зображення, описане сьогодні у спеціальному випуску The Astrophysical Journal Letters, є довгоочікуваним поглядом на об’єкт, який у 4 мільйони разів масивніший за Сонце і приблизно в 17 разів більший за діаметр нашої зірки.

«Протягом десятиліть астрономи цікавились тим, що знаходиться в центрі нашої галактики, притягуючи зірки на вузькі орбіти через свою величезну гравітацію. Завдяки зображенню EHT ми змогли стати ближче до цих орбіт у тисячу разів, де гравітація стає в мільйон разів сильнішою. На такій близькій відстані чорна діра прискорює матерію майже до швидкості світла і викривляє траєкторії фотонів у викривленому просторі-часі», — сказав астрофізик Майкл Джонсон із Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики.

Стрілець A* знаходиться на відстані близько 27 тисяч світлових років від нас і з Землі виглядала б як пончик на Місяці. Щоб показати чорну діру, команда створила потужний EHT, який поєднав вісім наявних радіообсерваторій по всій планеті, щоб сформувати величезний віртуальний телескоп.

Чорна діра Стрілець А* лише друга з будь-коли виявлених. Першу було показано також завдяки міжнародному співробітництву в рамках Event Horizon Telescope (EHT). У 2019 році астрофізики представили першу в історії фотографію чорної діри, що знаходиться в центрі галактики M87. Автори цього знімку отримали премію Breakthrough Prize з грошовою винагородою 3 мільйони доларів.

Чорні діри є надзвичайно щільними об’єктами з настільки сильною гравітацією, що навіть світло не може покинути їх, що робить спостереження надзвичайно складним. Горизонт подій чорної діри — це точка неповернення, за якою все — зірки, планети, газ, пил і всі форми електромагнітного випромінювання — йде в небуття.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Вчені проєкту шукали кільце світла — перегріту зруйновану матерію та випромінювання, що обертається з величезною швидкістю на краю горизонту подій навколо області темряви, що представляє справжню чорну діру. Це так звана тінь або силует чорної діри.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: