Новини Україна 07.11.2022 о 11:11 comment views icon

Перебої у роботі 1300 терміналів Starlink в Україні були спричинені невизначеністю з фінансуванням – CNN

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Наприкінці жовтня в Україні вимкнулися 1300 терміналів супутникового інтернету Starlink. Послуги компанії Ілона Маска – важливий засіб зв’язку для фронту, що дозволяє підтримувати з’єднання з мережею без допомоги локальної інфраструктури, відключення Starlink – велика проблема для ЗСУ. CNN стверджує, що термінали було відключено через проблеми з фінансуванням. Йдеться про партію пристроїв, закуплених у березні у британської компанії.

Попри заяву Ілона Маска про продовження фінансування його компанією інтернету для українських військових, між SpaceX і Пентагоном все ще йдуть переговори про оплату послуг. Забезпечення працездатності зазначеної партії терміналів коштує $2500 на комплект або $3,25 млн на місяць. Станом на вересень необхідно було сплатити $20 млн – SpaceX не змогла продовжити фінансування цієї партії. Уряд України звернувся до Великої Британії із проханням про оплату цього рахунку.

Невиразна заява неназваного британського чиновника CNN прямо не відповідає на запитання, чи фінансуватимуться ці витрати. За його словами, військові потреби України фінансуються у порядку важливості:

«Ми підтримуємо низку терміналів, які мають пряме тактичне значення для українських військових у відображенні російського вторгнення. Ми розглядаємо та визначаємо пріоритетність усіх нових запитів з погляду впливу, який пожертвування можуть надати на підтримку України у захисті її народу від сумного вторгнення Путіна».

SpaceX та Пентагон ніяк не прокоментували ситуацію. Згідно з заявою Олексія Арестовича у прямому ефірі минулого тижня, проблему значною мірою було вирішено і якоїсь небезпеки для ведення військових з цього боку наразі немає. «Там, де потрібно – працюють», – сказав він після уточнення інформації в неназваного співрозмовника.

Илон Маск Starlink в Украине

За інформацією SpaceX, загалом в Україні працюють близько 20 тис. терміналів Starlink, при цьому оплачують послугу 11 тис. із них. За приблизними та непідтвердженими даними, безпосередньо на фронті залучені до роботи близько 4000 терміналів. Доки питання фінансування Starlink в Україні остаточно не вирішене з Пентагоном, компанія Ілона Маска має можливість значного впливу на фронтову ситуацію за допомогою контролю працездатності зв’язку.

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

росія вчергове погрожує SpaceX, називаючи супутники Starlink «законною мішенню»

 


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: