Новини IT-бізнес 20.06.2023 о 15:11 comment views icon

Угода Adobe з придбання Figma за $20 млрд під загрозою скасування — ЄС розпочинає антимонопольне розслідування

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Європейські антимонопольні органи готуються розпочати офіційне розслідування угоди програмного гіганта Adobe (розробник Photoshop, Premiere, Illustrator, Lightroom) з поглинання хмарної дизайнерської платформи Figma, повідомляє Financial Times.

Розслідування може тривати протягом багатьох місяців і зрештою взагалі зірвати угоду на $20 млрд.

Рішення вкотре демонструє занепокоєння глобальних регуляторів тим, як великі технологічні фірми, купуючи менш інноваційних конкурентів, можуть придушувати конкуренцію.

«Adobe перебуває на попередній стадії процесу регулювання та веде конструктивні обговорення угоди з регулюючими органами Великої Британії, ЄС і США, тоді як Figma з нетерпінням чекає продовження переговорів з регулюючими органами», – йдеться у заяві, надісланій Reuters.

Минулого місяця британський регулятор, що контролює конкуренцію, заявив, що також розглядає угоду Adobe-Figma, а Міністерство юстиції США вже готує антимонопольний позов, щоб заблокувати її.

Про плани з поглинання Figma було оголошено торік у вересні. Сума угоди — $20 млрд, Adobe виплатить обумовлену суму грошима та своїми акціями у пропорції 50/50. Після завершення угоди (що планувалось вже у 2023-му) Ділан Філд, співзасновник і генеральний директор Figma, продовжить керувати командою Figma, підпорядковуючись Девіду Вадхвані, президенту Adobe Digital Media. До завершення угоди кожна компанія продовжуватиме працювати незалежно.

  • Figma була заснована у 2012 році, але справи у розробника однойменного векторного онлайн-сервісу розробки інтерфейсів та прототипування з можливістю організації спільної роботи різко пішли вгору під час пандемії через зростання тренду на віддалену роботу. Серед її клієнтів такі відомі IT-гіганти як Airbnb, Google, Netflix і Twitter.
  • Як зазначає The Verge, за останні кілька років Figma перетворилася на серйозного конкурента сервісу Adobe XD, який пропонує схожі можливості для UI/UX дизайну. Водночас сервіси для дизайнерів приносять Adobe левову частку доходу — близько 60%.Саме ці два фактори відіграли ключову роль при ухваленні рішення.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: