Новини Україна 25.05.2023 о 11:10 comment views icon

За перший квартал українці безготівково оплатили через «ПриватБанк» покупок на 160 млрд грн — електроніка і побутова техніка в топ-5 категорій

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Протягом першого кварталу 2023 року українці оплатили картками через POS-термінали «ПриватБанку» 578 мільйонів покупок на загальну суму майже 160 млрд грн. Не секрет, що «ПриватБанк» має найбільшу мережу терміналів серед банків України, тож цю статистику можна вважати вичерпною.

Цікаво, що ці показники фактично відповідають результатам останнього кварталу 2022-го (557 млн покупок на 161 млрд), але на кінець року традиційно припадає значно вища активність. Для порівняння, за той же період 2022-го покупок було 457 млн на 110 млрд, але тут значною мірою вплинуло вторгнення росії. Щодо розподілу витрат за категоріями, харчові продукти досі є беззаперечним лідером з часткою майже 50%, але в першу п’ятірку потрапила також електроніка й побутова техніка (6% від загального обсягу витрат).

На купівлю яких товарів українці найбільше витрачали з карток у першому кварталі року:

  1. Харчові продукти — 79 млрд грн, понад 49% загального обсягу витрат.
  2. Покупки в мережах промислових товарів — майже 13,5 млрд грн, 8,5%.
  3. Ліки та інші товари в аптеках — 12 млрд грн, 7,5%.
  4. Кафе і ресторани — 10,5 млрд грн, 6,5%.
  5. Електроніка і побутова техніка — 9,6 млрд грн, 6%.

За квартал мережа активних POS-терміналів «ПриватБанку» в торговельних точках зросла майже на 10 тисяч, до 232 тисяч терміналів — це найбільше зростання серед всіх українських банків. Один із факторів активного розвитку мережі — відновлення активної діяльності з боку малого бізнесу, який відкриває торговельні точки не лише в обласних центрах, а і в невеликих містах.

«ПриватБанку» також відзначає популярність послуги «Готівка на касі» — за перші три місяці року кількість операцій з отримання готівки через POS-термінали «ПриватБанку» перевищила 4 млн на суму понад 6 млрд грн. Найчастіше українці знімають готівку на касах супермаркетів (72%), а також в аптеках (11%).

Раніше Mastercard з’ясували, що протягом 2022 року кожен другий українець оплачував покупки безконтактно смартфоном чи іншими гаджетами з NFC, а третина готова повністю відмовитися від “пластику” на користь цифрових карток.

Кожен другий українець платить з NFC, а третина готова повністю відмовитися від “пластику” на користь цифрових карток — дослідження Mastercard

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: