Новости Новости 09.08.2021 в 16:00 comment

Кіберполіція викрила 33-річну жительку Кривого Рогу, яка оформлювала онлайн-кредити на інших громадян — в тому числі з використанням Дії

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заместитель главного редактора, руководитель отдела новостей

Кіберполіція Дніпровщини спільно з Міністерством цифрової трансформації викрила фігурантку нашумілої історії щодо незаконного оформлення онлайн-кредиту через застосунок Дія — нею виявилася 33-річна мешканка Кривого Рогу.

За даними слідства, за допомогою комплексної соціальної інженерії фігурантка розслідування незаконно отримувала доступи до фінансового мобільного номера, електронних скриньок та акаунтів у соціальних мережах громадян. У скомпрометованих облікових записах вона вишукувала необхідну інформацію для ідентифікації осіб та оформлення на них онлайн-кредитів, зокрема паспортні та інші дані. Надалі, підробивши паспортні дані та змінивши фінансові номери потерпілих на свій, фігурантка отримувала доступ до онлайн-банкінгу громадян. Це дозволило їй не лише «виводити» кредитні гроші, але й оформлювати нові кредити на потерпілих.

За попередніми даними, зловмисниця ошукала близько 40 потерпілих на понад 300 тисяч гривень.

Що ж стосується історії про незаконне оформлення кредиту через Дію, в кіберполіції дають наступне пояснення:

«Фігурантка через підбір паролю отримала доступ до електронної скриньки потерпілої, де зберігалися копії документів та особисті фото. Надалі з використанням цих даних правопорушниця отримала доступ до онлайн-банкінгу, чим фактично скомпрометувала BankID та увійшла до мобільного застосунку “Дія”»

із заяви Кіберполіції

В Кіберполіції підкреслюють, що розкриття зазначеної схеми підтвердило неможливість отримання онлайн-кредиту з використанням цифрових документів у «Дії» без участі їхнього власника.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

За місцем проживання фігурантки правоохоронці провели обшуки та вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, копії підроблених документів та SIM-картки, що використовувалися у протиправній діяльності.

Жінці оголосили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі. Процесуальне керівництво здійснює Криворізька центральна окружна прокуратура.


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: