Огляди Огляди 28.08.2022 о 15:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Звір» / Beast

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

Фільми про протистояння людини та різноманітних звірів виходять регулярно ось уже кілька десятків років. «Щелепи», «Піраньї», «Ведмідь» та десятки інших варіацій одного сюжету (місцями — досить фантастичні) зовсім не планують зникати з екранів. При цьому якихось одкровень вони вже давно не дарують. Ось і «Звір» з Ідрісом Ельбою бере знайому фабулу, як небезпечний елемент надаючи дикого лева. Розповідаємо у рецензії, наскільки фільму вдалося вразити.

2.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: гарне оточення, якісне опрацювання всіх елементів
Мінуси: відсутність хоч якихось оригінальних ідей, спільна прісність та нудьга у всіх сценах

«Звір» / Beast

Жанр трилер

Режисер Балтазар Кормакур

У ролях Ідріс Ельба, Іяна Халлі, Ліа Сава Джефріс, Шарлто Коплі

Прем’єра кінотеатри

Рік випуску 2022

Курс Fullstack Web Development від Mate academy.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

Сайт IMDb

Сюжет концентрується на сім’ї професора Нейта Семюелса (Ідріс Ельба). Він разом із двома дочками, Мередіт (Іяна Халлі) та Норою (Ліа Сава Джефріс), приїжджає до Африки. Привід для цього видався сумний — смерть дружини Нейта та матері дівчаток. Щоб прийти до тями та порозумітися один з одним, вони й вирушили в подорож по місцях, де працювала їх родичка. В Африці їх зустрічає старий друг Нейта — Мартін (Шарлто Коплі). Він доглядає місцевий прайд левів. Але поїздка швидко перетворює на кошмар, коли родина Нейта стикається з диким левом, який навмисно вбиває людей.

Рецензія на фільм «Звір» / Beast

Говорячи відверто, лев — не найбільша небезпека, яку демонстрував нам кінематограф. Тому фільм максимально «заземлив» решту персонажів. Головний герой тут — звичайний лікар, яка не знає про поведінку левів майже нічого. А персонажа, який міг би швидко оцінити ситуацію та вчинити якнайкраще, швидко обмежують у можливостях.

Фільм загалом намагається бути максимально реалістичним і не показує зайвий раз відвертий героїхм. Герої тут частіше ховаються і відсиджуються, ніж стикаються з небезпекою віч-на-віч. Підхід реалістичний, але дещо нудний. І на його фоні різко виділяється фінальна битва зі левом — своїм пафосом і тим, що практично межує з дурістю розпалом пристрастей.

Курс Fullstack Web Development від Mate academy.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

На жаль, нудьга — це основна емоція при перегляді «Звіра». І навіть не сказати, що це якийсь поганий чи неопрацьований фільм. Навпаки, сценаристка Хайме Прімак-Салліван все дуже акуратно розписала, а режисер Балтазар Кормакур втілив на екрані. У «Звірі» немає відверто неякісних елементів, але і приємних відкриттів він не дарує.

Основним незвичайним елементом у стандартній концепції «людини проти звіра» нібито замислювалася сімейна драма Нейта. Але вона виконує винятково стилістичні функції. Деколи здається, що фрагменти з померлою дружиною Нейта потрібні лише для того, щоб якось розтягнутися хронометраж.

Зверь

У відносинах Нейта зі своїми дочками також немає жодних особливостей. Вони не розуміють один одного, а смерть мами лише все загострила для дівчаток. І тут обігрується стандартна схема, коли зіткнення з кризовою ситуацією дозволяє знайти людям спільну мову. У цьому плані в «Звірі» все йде як по рейках, а розвиток сюжету в деяких сценах настільки передбачуваний, що його можна зрозуміти заздалегідь аж до окремих фраз у діалогах.

Сам лев як головний ворог нехай і малюється безумовно небезпечним, але на емоційному рівні при перегляді відчувається приблизно ніяк. Для нього навіть пояснення вигадали логічне, чому він на людей так розлютився, але все одно він не відчувається окремим персонажем. Лев тут просто забезпечує екшен-сцени та підтримує відчуття постійної загрози.

При цьому дивитися на «Звіра» приємно. Види диких африканських саван мают гарний вигляд, а як режисер Кормакур регулярно використовує у фільмі тривалі панорами та фільмування одним планом, щоб підкреслити загальну напругу та напруження пристрастей. А ось саундтрек у «Звірі» максимально безідейний та нудний, його ніби писали за всіма найгіршими шаблонами голлівудських фільмів.

Зверь

І за підсумком після перегляду ловиш себе на думці, що краще б «Звір» був навіть гіршим, ніж він вийшов. Адже погані фільми часом запам’ятовуються хоч би своєю тупістю, їх цікаво обговорювати. Але «Звір» занадто прісний фільм і вивітрюється з пам’яті практично відразу після перегляду.

Висновок:

«Звір» виконаний дуже акуратно, але загальному стану справ це не допомагає. У ньому видно роботу та ідеї людей, які стоять за виробництвом, але краще картину це не робить. Сказати про неї щось понад норми не вийде. І рекомендувати до перегляду її особливо не хочеться, якими б красивими не були савани у фільмі


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: