Статті Курси 25.05.2023 о 11:00 comment views icon

99% шансів НЕ отримати офер. Обіцянки IT-курсів vs. реальна статистика: велике дослідження Highload

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2023-06-07_17-55-23-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2023-06-07_17-55-23-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2023-06-07_17-55-23-96x96.jpg

Павло Чуйкін

Заступник головного редактора, керівник відділу оглядів

99% шансів НЕ отримати офер. Обіцянки IT-курсів vs. реальна статистика: велике дослідження Highload

Наші колеги з Highload провели цікаве розслідування про IT-школи та курси України. З дозволу видання передруковуємо цей матеріал у себе, щоб ви могли ознайомитись із цим крутим текстом, а також були в курсі справ.

З початком повномасштабної війни в українському IT почалася глибока криза. Але IT-школи, здається, це не бентежить — вони, як і раніше, випускають тисячі новачків із личками Trainee Front-end та Trainee Manual QA і набирають нових студентів, які очікують зарплату $1000 на першій же роботі.

Ще деякі з курсів обіцяють допомогу з працевлаштуванням і хизуються статистикою в 70%, а то й 90% випускників, які отримали офер. Чи правда це та що насправді відбувається на джуніорському IT-ринку, розбиралася редакція Highload.


Почнемо зі статистики

Скільки джунів виходить на ринок

Для отримання цієї інформації ми звернулися за запитом до платформи Djinni. Наразі тут щомісяця реєструється близько 2 тисяч кандидатів з досвідом до року; з них майже 1,4 тисячі — без досвіду взагалі.

99% шансів НЕ отримати офер. Обіцянки IT-курсів vs. реальна статистика: велике дослідження Highload

Окремий показник — активація профілю. Кандидат може вмикати та вимикати профіль, поновлюючи себе у пошуку. В середньому це робить 3,5 тисячі кандидатів-новачків на місяць. По цьому показнику було сильне пожвавлення на початку року та спад у квітні цього року:

Як змінювалась кількість активованих профілів з квітня 2022 по квітень 2023 року. Голуба лінія — кандидати без досвіду. Фіолетова — з досвідом до року.Статистика Djinni
Як змінювалась кількість активованих профілів. Зверху кандидати без досвіду, знизу — з досвідом до року.
Статистика Djinni

Скільки джунів знаходить роботу

Серед кандидатів без досвіду, що зареєструвались на Djinni за перші три місяці 2023 року, з 6137 людей лише 71 повідомив про успішне працевлаштування, а підтверджених наймів на платформі було тільки 57. Тобто роботу знаходить 1% шукачів.

 

Якщо брати тільки технічні спеціальності, відсоток навіть менший — 0,8% з наймами. В середньому такі кандидати шукають роботу 43 дні.

 

Аналітикиня Djinni Олена Руденко вважає, що така ситуація склалася через дві основні причини:

  • на ринок виходить забагато QA та JavaScript розробників без досвіду або з мінімальним досвідом;
  • найкраща перспектива найму в IT без досвіду або з мінімальним досвідом на сьогоднішньому ринку є у маркетингових спеціалістів (Sales, Marketing, Lead Generation).

Ось невелика порівняльна таблиця: 

Дані Djinni
Дані Djinni

Згідно зі свіжим дослідженням DOU (травень 2023), багато компаній припинили найм джунів ще 24 лютого 2022, а половина з тих, хто наймав у 2022, не планує робити це у 2023.

Раніше було краще?

Редакція Highload провела у власному Telegram-каналі опитування про пошук роботи після курсів. За результатами видно, що найбільший відсоток фахівців, хто знайшов роботу — ті, хто закінчував курси до 2020 року.

Майже половина учасників опитування вважає, що курси не приносять користі: випускники або не знайшли роботу, або мали отримати додатковий безплатний досвід/навчання, перш ніж їх найняли:

 

Опитування у телеграм-каналі Highload
Опитування у телеграм-каналі Highload

Чому ми маємо такі невтішні цифри?

Рекрутингове агентство Talando IT Recruitment Agency у коментарі для Highload дає такий аналіз того, що відбулося на ринку з початку повномасштабної війни:

  • У другій половині 2022 року почався наратив, що українська ІТ-індустрія «єдина вистояла скрутну годину». Це спричинило наплив світчерів з обмеженим розумінням ринку та без досвіду, але з великою активністю в пошуку роботи. Це уповільнило темпи рекрутингу починаючи з третього кварталу 2022 року.
  • У четвертому кварталі 2022 починаються атаки на енергосистему. Це ще більше уповільнює або навіть заморожує найм. Фокус компаній зміщується на максимальне збереження команди та утримання ключових спеціалістів.
  • У 2023 році активність джуніорів продовжує рости, при цьому ефективність цієї активності зменшується. В залежності від ніш та технологій, за тиждень на позицію може податися близько 300-500 кандидатів. Кількість відгуків на вакансію розробників зазвичай коливається між 100 і 250. Для QA пік був 1000.
QA у пошуках роботи
QA у пошуках роботи

Рецесія вдарила по усім типам компаній: від аутсорсу, на який зменшився попит, до стартапів та продуктів, які змушені скорочувати витрати та мають труднощі із залученням інвестицій. В таких умовах масштабне працевлаштування джуніор-спеціалістів не є економічно виправданим кроком.

На думку агентства Talando, це продовжиться щонайменше до третього кварталу 2023 року.

У яких фахівців є шанс пробитися

За даними Talando, для таких спеціалізацій як QA, Python, DevOps на ринку фізично не вистачає робочих місць. При цьому Java, JavaScript, Typescript та C# наразі перебувають у статусі «вічнозелених». На цих технологіях працює безліч проєктів в різних нішах, тож молодим фахівцям буде простіше знайти першу роботу. Rust та Solidity також мають попит через дотичність до криптоіндустрії.

Згідно статистики DOU, найпопулярнішим напрямом для джуніорів також стала Java — у 2022 році на позицію Intern/Trainee/Junior Java Developer було найнято 197 людей.

На другому місці опинився .NET (154 людини) та С++ (74 людини). В рамках дослідження було опитано 40 компаній:

Напрями, на які найчастіше наймають джунів.Статистика DOU
Напрями, на які найчастіше наймають джунів.
Статистика DOU

На що тоді розраховують IT-курси?

Думку про сучасну систему IT-освіти самих курсів ми запитали у Beetroot Academy.


Трохи фактів про навчальний заклад, наданих самою академією:

  • З 2014 по 2019 кількість випускників щорічно зростала приблизно вдвічі. Пандемія уповільнила зростання до 65% — такі цифри прогнозують і надалі.
  • Найпопулярніші 4-місячні курси коштують 6300 грн на місяць, або 22 600 грн за повний курс (тобто це середній цінник).
  • У 2022 безплатний ознайомчий курс «ІТ-професії: знайомство» на сайті пройшли 15 тисяч людей.
  • До випуску доходять 9 з 10 студентів.
  • Працевлаштування випускників впродовж півроку після навчання складає 70%.
  • В середньому випускники відгукуються на 30-40 вакансій, перш ніж отримати офер.

У Beetroot Academy визнають кризу на IT-ринку, але позитивно оцінюють становище у глобальному сенсі:

«Курси, які дають якісні знання, завжди корисні — тим більше для українців, які втратили роботу через повномасштабну війну. Запит на цифрові професії нікуди не зникне, а будь-яка криза тимчасова», — каже СЕО Beetroot Academy Дмитро Олареско.

Він вважає, що скептицизм щодо курсів — це наслідок стереотипу «увійти в айті за два дні й заробляти мільйони», а реальність така, що ІТ — така сама сфера, як і будь-яка інша.

«Ми виступаємо за свідоме обрання професії в ІТ та за готовність до викликів», — додає СЕО Beetroot Academy.

Зазначимо, що потрапити на навчання в академію можна тільки після відбору — співбесіди на мотивацію та тесту на базове знання індустрії.

Аналогічний підхід практикують й деякі інші школи, наприклад, Hillel. При цьому на їхньому сайті вказано, що для отримання оферу рекомендується присвятити ще 200 годин самостійному навчанню після закінчення курсів:

Скріншот зі сторінки вебсайту Hillel про працевлаштування випускників
Скріншот зі сторінки вебсайту Hillel про працевлаштування випускників

Герої, яким вдалося

Інша IT-школа, Mate Academy, навпаки, гарантує працевлаштування та навіть дає можливість вчитися безоплатно, поки не знайдеш роботу. Щоправда, такі умови актуальні тільки якщо вчитися повний день — як у школі.

Десь так
Десь так

Випускнику школи Антону99% шансів НЕ отримати офер. Обіцянки IT-курсів vs. реальна статистика: велике дослідження Highload99% шансів НЕ отримати офер. Обіцянки IT-курсів vs. реальна статистика: велике дослідження Highloadпрізвище герой попросив не вказувати вдалося таким чином отримати офер на позицію Front-end розробника за 4,5 місяці:

«Мені допомогла щоденна праця: я постійно повторював питання, які часто задавали на співбесідах, та кодив. Усього пройшов 17 інтерв’ю. Курси допомогли створити резюме (хоча я переробив так, як мені порадив друг Senior) та давали технічні питання. Це все, хоча реклама каже, що вони саме працевлаштовують».

Антон вважає, що курси більше допомагають з самоорганізованістю, аніж з навчанням чи працевлаштуванням. Схожа думка й у викладачки курсів, практикуючої QA, Олени99% шансів НЕ отримати офер. Обіцянки IT-курсів vs. реальна статистика: велике дослідження Highload99% шансів НЕ отримати офер. Обіцянки IT-курсів vs. реальна статистика: велике дослідження Highloadім’я змінено на прохання героїні. Вона вже кілька років викладає в одній з великих ІТ-шкіл.

«Особисто в мене високий показник влаштованих людей, — розповідає Олена. — Якщо учні готові “впахувати” та вчити англійську — то загалом шанси знайти роботу дуже хороші. Але, можливо, не в українських компаніях».

Чому може не вдатись

Для цього дослідження Highload розмовляв з кількома студентами та випускниками курсів. Більшості з них не вдалося поки що знайти роботу. Серед найпоширеніших причин можна виділити такі.

Неправильно обраний напрям навчання

Кілька опитаних героїв наразі вчаться по другому колу, але вже на іншій спеціальності — як-от Python замість Java або фронтенд замість бекенду.

Так, випускник тієї ж Mate Назарій знайшов роботу якраз після перенавчання:

«Після попередніх курсів я ще не міг йти на full-time роботу, тому що закінчував вищу освіту. Попередні у мене були фронтенд та тестувальник, цього разу вирішив уже в бекенд. Роботу знайшов за 2 місяці».

Недостатньо часу на навчання

Обидва герої цього матеріалу, що спромоглися отримати роботу в IT, вчилися повний день. Ще один анонімний герой Віктор99% шансів НЕ отримати офер. Обіцянки IT-курсів vs. реальна статистика: велике дослідження Highload99% шансів НЕ отримати офер. Обіцянки IT-курсів vs. реальна статистика: велике дослідження Highloadім’я змінено (поки що без роботи) теж прийшов до висновку, що коду потрібно приділяти від 3 до 8 годин на день — після того, як «опікся» на вечірних курсах:

«Курси були двічі на тиждень, але домашнього завдання було так багато, що я ледве встигав. Дуже заважала основна робота й побутові клопоти. Курси з горем навпіл я закінчив, але назвати себе людиною, яка претендує на посаду джуна, не можу навіть і близько».

99% шансів НЕ отримати офер. Обіцянки IT-курсів vs. реальна статистика: велике дослідження Highload

Віктор планував продовжувати навчання самостійно, але, знову ж таки, навантаження на основній роботі «зробило своє».

Надія тільки на курси

Віктор додає, що навчання в IT-школі дало йому усвідомлення, що одних тільки курсів недостатньо:

«Також прийшло розуміння того, що все, що я вивчив, можна було вивчити самостійно. Навіть програму навчання можна безплатно знайти в інтернеті».


Альтернативний варіант: влаштуватися на роботу через внутрішні курси компаній

Згідно з дослідженням DOU про найм джунів у 2022 році, найбільше новачків взяли саме великі компанії, як-от EPAM, SoftServe та Genesis. При чому найчастіше основним каналом найму були саме їх власні освітні проєкти:

Скріншот з дослідження DOU. В топі ZONE3000, бо ця компанія активно займає спеціалістів технічної підтримки.
Скриншот з дослідження DOU. В топі ZONE3000, бо ця компанія активно займає спеціалістів технічної підтримки.

EPAM

EPAM не наймає Junior-спеціалістів з ринку, але пропонує приєднатися до проєктної роботи всередині компанії кращим студентам після успішного завершення EPAM University.

«Кількість охочих вивчати ІТ значно виросла. Частково це пов’язано із повномасштабною війною, частково — з тим, що в нас з’явилися програми без тестувань, які не потребують попередньої технічної підготовки. Ми зробили їх безплатними, щоб дати всім українцям можливість долучитися до галузі», — каже керівник освітніх програм EPAM Україна, віцепрезидент з освітніх питань IT Ukraine Association Денис Гриньов.

Наприклад, програма для початківців IT Fundamentals зібрала понад 18 тисяч реєстрацій.

Втім підвищення інтересу не означає, що всі охочі здобудуть відповідний фах. Підготовчий етап та перехід до спеціалізації змогли здолати з усіх зареєстрованих трохи понад 1660 учасників.

Infopulse

Як зазначили у компанії в коментарі для Highload, влаштуватись до них на роботу простіше через внутрішню інтернатуру. Також у Infopulse звертають увагу на локацію кандидата: у пріоритеті фахівці з більш безпечних регіонів України, а ще краще — з-за кордону.

Але навіть з таким підходом наймання джунів в компанії значно скоротився: якщо у 2021 дали роботу 102 джуніору, то в 2022 — 68, а с початку 2023 — тільки 7.

*крики відчаю*
*крики відчаю*

Також у компанії поділилися статистикою, яка конкуренція була за вакансію серед джунів за останні роки:

  • 2021 ~47;
  • 2022 ~85;
  • 2023 (січень-квітень) ~61 кандидат на вакансію.

Найбільший попит у кандидатів мають напрями QA (близько 275 кандидатів на вакансію), JavaScript (приблизно 280 кандидатів) та Java (біля 275).

SoftServe

У внутрішній академії SoftServe фіксують високий попит на навчальні рішення — щороку він зростає на 20%, — і впроваджують «довгогральні» програми.

«Зараз саме час здобувати ґрунтовну освіту. Тому восени минулого року ми вперше запустили програми повного циклу, які тривають 9 місяців і дають змогу опанувати хард скіли та розвинути необхідні софт скіли», — каже керівник центру розвитку талантів SoftServe Андрій Переймибіда.

Як вважають у компанії, той, хто почне інвестувати у своє навчання вже зараз, матиме набагато кращі шанси знайти роботу. Проте не зараз — після перемоги, коли ринок стабілізується та буде відновлюватися.

Genesis

Ця компанія також відчуває попит щодо курсів, тому регулярно генерує різні освітні можливості як для українців, так і для міжнародної спільноти. Кількість охочих вчитися в межах різних освітніх програм від Genesis Education із 2019 року виросла у 5 разів.

Тим часом відбір на навчання в Genesis Academy майже настільки жорсткий, як і на першу роботу. У компанії зазначили, що конкурс становить 100-120 людей на одне місце. Відбір складається з:

  • онлайн-тесту;
  • практичного завдання;
  • співбесіди.

Luxoft

В Luxoft існує дві навчальні програми: Internship та LuxGrowth Lab:

  • Мета Internship програми — найняти стажистів та виростити їх до рівня платних джуніорів протягом одного року. За період існування програми (протягом двох років) у компанію було найнято 247 стажистів.
  • Мета LuxGrowth Lab програми — найняти Juniors та розвинути їх до рівня Regulars протягом одного року. Цільові спеціалізації: Java та C++. Наразі 18 Junior спеціалістів проходять навчання.
Джун, що пройшов добір
Джун, що пройшов добір

Одночасно у компанії зізнаються, що наразі ринок зовсім не френдлі до початківців. Навчання початківців — це завжди інвестиція і, на думку компані, враховуючи дефіцит вакансій по всьому світу, наразі це не актуально.

Коли все ж таки доводиться наймати джуна, на вакансію у Luxoft зазвичай відгукується понад 50 людей за декілька годин. Далі зупиняється пошук, щоб надати адекватну відповідь всім охочим.


Висновки

Часто IT-курси використовують агресивний маркетинг, обіцяючи учням після випуску мало не «привести їх за руцю» на роботу, де новачку зі старту платитимуть тисячі доларів.

Статистика працевлаштування шкіл сильно розходиться з даними рекрутерів та агрегаторів вакансій — мало не на 90%.

Навіть великі компанії, що мають власні академії та займаються навчанням, не хочуть брати джунів. Бо зараз не на часі. Бо криза. Бо фахівців на ринку більше, ніж потрібно індустрії.

Проте не варто сприймати курси повною мірою як інфоциганство, адже їхня головна мета — надати знання та організувати навчання, якщо людина не може чи не хоче займатися цим самостійно. Щодо застосування цих знань — це відповідальність випускника.

99% шансів НЕ отримати офер. Обіцянки IT-курсів vs. реальна статистика: велике дослідження Highload

Тому рекомендуємо не сподіватись на обіцянки маркетологів, а:

  • Ретельно вивчити ринок і оцінити конкуренцію. Це можна зробити через блоги сайтів пошуку роботи чи рекрутингові агентства — вони регулярно публікують дослідження ринку. Зараз результати кажуть, що свічнутися в IT — не на часі, проте до кінця року ситуація може змінитися.
  • Затребуваність спеціалізації на ринку. Кількість фахівців QA Manual вже давно перевершила попит на них 🙂
  • Навчальну програму. За два місяці стати крутим фахівцем в новій сфері неможливо. Віддавайте перевагу більш об’ємним курсам, або розраховуйте на одразу декілька: спочатку базових, а потім просунутих.
  • Відгуки про академію з незалежних джерел. Наприклад, сайтів моніторингу якості освіти або у спільноті в LinkedIn. Там ще й підкажуть, де краще вчитися або де можна знайти матеріали для самостійного навчання.
  • Усвідомити, що курси — перший крок. Потім вам буде потрібне стажування або додаткове навчання — наприклад, у внутрішніх академіях IT-компаній або самостійна практика вдома.
Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: