Статті Кіно 14.12.2022 о 14:00 comment views icon

Найкращі новорічні фільми з поганцями

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Найкращі новорічні фільми з поганцями

Усі ми давно звикли, що новорічно-різдвяні фільми зазвичай становлять якісь добрі історії, ледь не казки, які створені задля святкової атмосфери. Це можуть бути, наприклад, традиційні класичні комедії, або романтичні стрічки, спрямовані оспівувати сімейні цінності, добро, любов тощо.

Та часом трапляються виключення, і виною тому погані хлопці, з якими краще не мати справ. Що там й казати, якщо навіть Санта-Клаус може виявитись неприємним типом з купою шкідливих звичок. Пропонуємо добірку не зовсім казкових новорічних фільмів з поганцями, що усіма силами намагаються зіпсувати свято.

«Сам удома-1, 2» / Home Alone-1, 2

Жанр: сімейна комедія
Дата прем’єри: 1990, 1992
Рівень небезпеки: як виявляється, мінімальний, адже буде достатньо гарної винахідливості в домашніх умовах

Сам удома

Розпочнемо наш топ з класики, яка буде доречною, напевно, в будь-якій різдвяній кінодобірці. Ця історія добре знайома кожному з самого дитинства. Пара злодіїв намагається пограбувати дім, а сміливий хлопчина Кевін Маккалістер, якого забули вдома, дає гідну відсіч злим дядькам. Сиквел, що вийшов через 2 роки, був трохи гіршим, але доволі вдало наслідував успішну формулу оригінального фільму.

А от вже наступні серії франшизи з іншими героями втратили очарування перших двох частин, не кажучи вже про торішній жахливий перезапуск. Однак, протистояння персонажа Маколея Калкіна з лиходіями у виконанні Джо Пеші та Деніела Стерна то вже незамінний атрибут новорічних свят. І це ще велике питання, хто з цих трьох насправді поганий хлопець.

«Гремліни» / Gremlins

Жанр: комедійно-фантастичний жахастик
Дата прем’єри: 1984
Рівень небезпеки: високий, якщо пролити на могвая воду і годувати після опівночі

Онлайн-курс "Маркетолог" від Laba.
Пройдіть повний шлях розробки маркетингових стратегій на практиці та з фідбеком від CEO бренд-маркетингової агенції.
Програма курсу і реєстрація

Гремліни

Перед тим, як піти в режисуру та зрештою поставити культового «Сам удома», Кріс Коламбус написав сценарій до «Гремлінів». Цей комедійний фільм жахів розповідає про маленьке створіння могвая на ім’я Гізмо. Але через людську недбалість він стає винуватцем того, що на світ почали з’являтися злісні гремліни та нищити все на своєму шляху.

В «Гремлінах» різдвяний сеттінг поєднується з чорною комедією та жахастиком родом з 80-х. Цей фільм виявився успішним та мав менш вдале продовження у 1990 році. А якраз зараз Коламбус працює над третьою частиною, котра, можливо, вийде вже в наступному році.

«Крампус: Викрадач Різдва» / Krampus

Жанр: комедійно-фентезійний жахастик
Дата прем’єри: 2015
Рівень небезпеки: жахливий, якщо поводитися погано

Крампус

Ще одна, більш сучасна історія на кшталт «Гремлінів», коли у святкові дні відбуваються страшні події. Родина Енгелів збирається відсвяткувати Різдво, та до них навідується демон Крампус замість Санти.

Онлайн-курс "Маркетолог" від Laba.
Пройдіть повний шлях розробки маркетингових стратегій на практиці та з фідбеком від CEO бренд-маркетингової агенції.
Програма курсу і реєстрація

Тепер цей поганець продемонструє невдачливим членам родини, що краще б вони поводилися добре.«Крампус» має більш похмуру оповідь, ніж типові казки про Різдво. Це не видатне, але хороше кіно, присвячене зимовим святам.

«Міцний горішок-1, 2» / Die Hard-1, 2

Жанр: бойовик
Дата прем’єри: 1988, 1990
Рівень небезпеки: критичний, бо тут зібрались дійсно серйозні хлопці

Міцний горішок

І знову повертаємось до культової класики. Нью-Йоркський коп Джон Макклейн тільки й мріяв що налагодити стосунки зі своєю дружиною Голлі, а натомість змушений рятувати світ самотужки. Спочатку в суперкрутому хмарочосі «Накатомі Плаза», а потім — у Вашингтонському аеропорту.

Перша частина «Міцного горішка» виявилась справді новорічним дивом, адже з багатьох причин це не типовий бойовик тих часів з непереможною горою м’язів у кадрі. Другий фільм теж чудовий, але за деякими ознаками вже поступається. Втім, обидва «Горішки» міцно утвердилися в багатьох топах, рекомендованих до перегляду на зимові свята. Наступні фільми відмовились від святкової атмосфери та, на жаль, все більше втрачали у якості.

«Пережити Різдво» / Surviving Christmas

Жанр: комедія
Дата прем’єри: 2004
Рівень небезпеки: стабільний, якщо вестися на легкі гроші

Пережити Різдво

Одного разу напередодні Різдва багатій Дрю Летам усвідомлює, що йому зовсім нема з ким провести свято. Але вихід знаходиться, коли Дрю вирішує підкупити родину Валко, яка живе у будинку його дитинства. Чоловік щедро платитиме господарям цього дому, а вони на час свят прикидатимуться його справжніми родичами.

Зізнаємося відразу, що «Пережити Різдво» не хапає зірок з неба, адже на етапі знімань у кіноробів не було готового сценарію, тож актори мусили імпровізувати. Та й егоїстичного персонажа Бена Аффлека навряд можна назвати стовідсотковим поганцем. Але ця комедія не цурається розкидатися жартиками на грані фолу і стає навіть прикро, що автори побоялися бути ще сміливішими та нахабнішими й подалися у бік стандартного ромкома. А ще тут знялась Кетрін О’Гара з «Сам удома».

«Тиха ніч, смертельна ніч» / Silent Night, Deadly Night

Жанр: слешер
Дата прем’єри: 1984
Рівень небезпеки: несподіваний, бо добрий дід у червоному більше не той, ким здається

Тиха ніч

Відомий слешер 80-х демонструє, що навіть на Різдво веселощів краще не чекати. Тут переодягнений в Санту маніяк береться за пожежну сокиру та починає роздавати криваві «подарунки» усім, кому не пощастило з ним зустрітися.

Подейкують, що батьки бойкотували цей фільм, адже він експлуатує образ Санта-Клауса у геть непривабливому світлі. Та це не завадило отримати стрічці статус культової з плином часу.

«Полювання на Санту» / Fatman

Жанр: комедія, бойовик
Дата прем’єри: 2020
Рівень небезпеки: високий, якщо не мати ствола за пазухою

Полювання на Санту

Отакої! Якийсь невдоволений хлопчик розізлився на Санту через шмат вугілля замість подарунка й найняв кілера, щоб той прикінчив знахабнілого старого. Але якщо Санта-Клаусом виявляється Мел Ґібсон, то розібратися з ним буде зовсім непросто, будь ти хоч Сорок сьомим з відомої відеогри у жанрі стелс-екшен.

«Полювання на Санту» видається кращим на рівні ідеї, ніж її втілення, й провалюється як комедія. Але спостерігати за кривавим і безкомпромісним протистоянням поганця й нетипового Санти досить цікаво.

«Ніч перед похміллям» / The Night Before

Жанр: комедія
Дата прем’єри: 2015
Рівень небезпеки: незначний, якщо не заграватися з галюциногенними грибами на додачу до кокаїну

Ніч перед похміллям

Троє нерозлучних друзів Айзек, Кріс та Ітан започаткували гарну різдвяну традицію після загибелі батьків останнього. Щороку у святвечір вони збираються й влаштовують круті загули замість отих всіх сімейних посиденьок за святковим столом. Та час йде, хлопці стають старшими і більше не можуть собі дозволити такі безвідповідальні витівки. Тому й вирішують здійснити завершальну зустріч і потрапити на омріяну закриту вечірку.

«Ніч перед похміллям» то таке собі «Похмілля у Вегасі» по-різдвяному, де всі троє персонажів виявляються трошки поганцями. Особливо виділяється герой Сета Роґена під впливом наркотиків, промова якого про власну, ще не народжену дитину запам’ятається надовго.

«Азартні ігри» / Reindeer Games

Жанр: трилер, бойовик
Дата прем’єри: 2000
Рівень небезпеки: надзвичайний, бо не варто було зв’язуватися з роковою красунею

Азартні ігри

Для банди злочинців Різдво — також можливість отримати чудові подарунки. Вони планують переодягнутися в Санта-Клаусів та обчистити казино прямо у святвечір. Щоб отримати потрібну інформацію про цей заклад, головорізи беруть в заручники Ніка, котрий колись там працював охоронцем і знає все про систему безпеки.

Тільки бандити не підозрюють, що вони взяли зовсім не того хлопця. «Азартні ігри» — напружений трилер початку нульових від Джона Франкехаймера з гарним акторським складом.

«Поганий Санта» / Bad Santa

Жанр: кримінальна комедія, драма
Дата прем’єри: 2003
Рівень небезпеки: загрозливий для психологічного здоров’я дітлахів

Поганий Санта

Ця стрічка дуже неочікувано виявилася чудовим поєднанням чорної комедії та драми й вже стала культовою для багатьох глядачів. Місцевий Санта — нікчемний алкоголік-бабій, котрий не цурається лаятися прямо перед дітьми й становить просто жалюгідне посміховисько.

Але, як не дивно, навіть такий опущений волоцюга може змінитися і викликати щирі співчуття у глядачів. Багато в чому завдяки харизмі Біллі Боба Торнтона, та варто зазначити, що й сам персонаж прописаний дуже добре. Прикро, що сиквел 2016 року не зміг хоч трохи наблизитися до рівня видатного оригіналу.

«Вартові Галактики: Святковий спецвипуск» / The Guardians of the Galaxy Holiday Special

Жанр: пригодницька комедія
Дата прем’єри: 2022
Рівень небезпеки: фантастичний, якщо ти Кевін Бейкон

Вартові Галактики

Богомолиця та Дракс вирішують влаштувати для свого друга Зоряного Лицаря найкращий подарунок на Різдво. Вони згадують, що Квілл в дитинстві захоплювався Кевіном Бейконом — одним з найвеличніших героїв Землі. Тож парочка сідає на корабель та відправляється на нашу планету, щоб подарувати Пітеру самого Кевіна Бейкона. От тільки останній геть не в захваті від такої ідеї.

Цей новорічний спешл — одна з останніх робіт Джеймса Ґанна у КВМ, бо він має очолити всесвіт DC і рухати його в потрібному напрямку. Попереду глядачів чекає третя частина «Вартових», а ця історія виявляється приємною дрібничкою, в якій навіть шалені витівки персонажів не можуть зіпсувати свято і різдвяний настрій.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: