Огляди Пристрої 22.03.2023 о 10:00 comment views icon

Огляд бездротових навушників Sony WH-1000XM5: комфортна ергономіка, якісне ANC та несподівано цікаве звучання

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg

Гліб Перерва

Оглядач техніки та софту

Огляд бездротових навушників Sony WH-1000XM5: комфортна ергономіка, якісне ANC та несподівано цікаве звучання

 

4.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: звук, ергономіка, шумозаглушення, матеріали, аксесуари та комплектація
Мінуси: робота застосунку

Сьогодні на огляді нове покоління топових повнорозмірних бездротових навушників із системою активного шумозаглушення (ANC) від японської компанії. При створенні Sony WH-1000XM5 розробники врахували відгуки та побажання покупців, а також виправили деякі помилки, допущені в попередніх моделях. Докладно розглянемо особливості моделі, а також розповімо про досвід її використання.

Пакування та комплектація Sony WH-1000XM5

Компанія Sony намагається робити максимальний акцент на екологічність матеріалів своїх пакувань, а тому останні кілька поколінь її навушників поставляються в не найпривабливіших зовні коробках з перероблених матеріалів, які повинні краще розкладатися, але залишити пакування вдома бажання не виникає.

Сіру основну захисну коробку перев’язує смужка з картону з кольоровою поліграфією, на якій зображено модель та базову інформацію про неї.Огляд бездротових навушників Sony WH-1000XM5: комфортна ергономіка, якісне ANC та несподівано цікаве звучання

У комплекті з навушниками постачаються:

  • Кабель для зарядки USB-C to USB-A (короткий);
  • Кабель 3,5-3,5 mm jack;
  • І твердий транспортувальний чохол.

Огляд бездротових навушників Sony WH-1000XM5: комфортна ергономіка, якісне ANC та несподівано цікаве звучання

Кейс виконаний у приємному нейтральному дизайні; через строгість зовнішнього вигляду і мідної застібки виглядає стильно. Змійка закривається туго, але без зусиль. Усередині кейсу є ложемент для самих навушників та окреме місце із магнітною кришкою для зберігання аксесуарів.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Кабелі нормальної якості та брендовані, але без якихось особливостей. Тенденція комплектувати продукцію укороченими USB для зарядки нагадує спробу всидіти на двох стільцях: виробник як би та не залишає покупця взагалі без зарядного дроту, але й нормальний кабель не додає, обмежуючись 20-сантиметровим недогризком.

Як таким кабелем заряджати повнорозмірні навушники не зовсім зрозуміло, але й ставити це в мінус виробнику не хочеться з огляду на поголовну відмову від комплектацій іншими брендами.

Огляд бездротових навушників Sony WH-1000XM5: комфортна ергономіка, якісне ANC та несподівано цікаве звучання

Дизайн, ергономіка та управління

Навушники, смартфони, стаціонарні ЦАП і взагалі вся лінійка компанії здебільшого виглядають стримано, але дорого. Sony WH-1000XM5 не стали винятком – навушники виглядають як якісний дорогий аксесуар та також відчуваються тактильно.

Корпус чаш та кріплення зроблені з матового пластику, а поголів’я та амбушури зі шкіри, як заявлено виробником, але при найближчому розгляді вона створює враження шкірозамінника. Хоча можливо це через додаткове гідрофобне просочення, що відштовхує вологу від амбушюр, що логічно, так як конструкція незмінна.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Також користувачам доступний білий колір, який наживо швидше ближче до кремового або слонової кістки (кейс навушників також буде світлим у цьому випадку).

Огляд бездротових навушників Sony WH-1000XM5: комфортна ергономіка, якісне ANC та несподівано цікаве звучання

Усередині амбушюр знаходиться спеціальний наповнювач, що нагадує піну з ефектом пам’яті. Завдяки такій конструкції навушники щільно прилягають до голови, зручно носяться та створюють якісну пасивну шумоізоляцію.

Модель досить легка і не відчувається на голові навіть за тривалого носіння. Але через не дуже щільно прилеглу конструкцію чаш, використовувати їх для занять спортом не вийде – при активних рухах навушники можуть злетіти.

Огляд бездротових навушників Sony WH-1000XM5: комфортна ергономіка, якісне ANC та несподівано цікаве звучання

Sony WH-1000XM5 керуються за допомогою двох кнопок, одна з яких відповідає за увімкнення та вимкнення, а також підключення по Bluetooth; друга кнопка відповідає за перемикання режимів роботи (ANC On, ANC Off, Transparent) плюс на неї можна призначити функції на вибір користувача (наприклад на подвійне або потрійне натискання).

Також на правій чаші навушників знаходиться тач-зона за допомогою дотику до якої користувач може перемикати треки, змінювати рівень гучності, використовувати голосового помічника та встановлювати інші функції, доступні у фірмовому додатку Sony.

Шумозаглушення та мікрофони

Режим шумозаглушення досить м’який, щоб не тиснути на барабанні перетинки, але не такий комфортний як у внутрішньоканальних TWS, таких як Google Pixel Buds Pro та Apple AirPods Pro 2. Але треба визнати, що виробник суттєво доопрацював технологію і стрибкок якості помітний навіть на тлі минулої версії, не кажучи вже про досить агресивні позаминулі Sony WH-1000XM3. Режим проникності природний і теж працює без тиску, тому використовувати його тривалий час комфортно.

Розмовні мікрофони не дотягують за якістю до гарнітури з винесеним мікрофоном або до навушників від Apple, але для короткої розмови в не шумних обставинах цілком підійдуть. При розмові біля жвавої дороги або в метро співрозмовник чує погано, але в умовах людного офісного приміщення або набитого напхом бару мікрофони справляються добре.

За уловлювання мови відповідає декілька мікрофонів встановлених у чашах навушників, на що Sony наголошували в своїй рекламній кампанії, але все ж поки результати залишають бажати кращого.

Підключення та застосунок

Перше підключення відбувається максимально просто: достатньо затиснути кнопку Bluetooth до частого мерехтіння синього світлодіода і все, навушники можна підключати. З’єднання надійне і не переривається, помітного розсинхрону з картинкою під час перегляду відео та ігор помічено не було.

Sony WH-1000XM5 підтримують підключення до двох пристроїв одночасно. Цю опцію можна увімкнути в застосунку, після чого навушники перепідключатися до смартфону, а потім їх можна буде під’єднати й до другого пристрою (у моєму випадку це був ноутбук на Windows 11).

Навушники досить швидко розуміють на яке джерело потрібно перейти та користувач отримує доволі непогану безшовність, що враховуючи повну відсутність екосистеми між смартфоном від Google, ноутбуком Xiaomi та навушниками Sony, приємно дивує. До речі, за перший тиждень тестування на навушники вже прилетіло два оновлення, хоча з релізу пройшло вже досить багато часу, що також тішить.

 

Також через програму можна налаштувати еквалайзер, встановити пріоритет якості звуку над якістю з’єднання, оновити прошивку навушників, налаштувати режим проникності та шумозаглушення, налаштувати швидкі команди та інше.

Сам застосунок працює погано: часто лагає, зависає, іноді вилітає і самостійно перезавантажується. Це трохи псує враження від використання, але часто заходити в нього не доведеться, адже досить один раз все налаштувати та користуватися навушниками.

За бажанням застосунок можна взагалі не встановлювати, але з коробки у навушників доступне тільки перемикання між увімкненим шумозаглушенням і режимом проникності, без третьої опції коли все вимкнено, так що її доведеться додати через застосунок.

Автономність Sony WH-1000XM5

Виробником заявлено 30 годин роботи, що не підтвердилося під час тестування. Виміри результатів, які бренди вказуються в технічних характеристиках пристрою, зазвичай проводяться в лабораторних умовах і досить сильно відрізняються з реальними, але імениті бренди зазвичай з ними не хитрують.

У режимі послідовного використання включеного шумоподавлення і режиму проникності, на 60-100% гучності навушники працюють три повні робочі дні (з 9:00 до 19:00), чого цілком достатньо для навушників.

Звук Sony WH-1000XM5

Навушники мають дуже якісну подачу без явних перекосів АЧХ. Якщо раніше бездротові моделі японців швидше підходили для жанрів з явним акцентом на бас, то зараз їх можна рекомендувати як практично універсальне рішення для будь-якої музики.

Верхні частоти досить розбірливі, але без різких стрибків на струнних та духових інструментах. Середина м’яка і без провалів, що особливо чутно на вокалі – він звучить природно та жваво. Низькі частоти насичені та об’ємні, 30-міліметровий динамік відмінно відпрацьовує бас та суббас, так що у слухача створюється враження хльосткості та об’єму.

Огляд бездротових навушників Sony WH-1000XM5: комфортна ергономіка, якісне ANC та несподівано цікаве звучання

Досить цікаве згасання звуку, яке швидше властиве дротовим повнорозмірним моделям. Панорамування інструментів WH-1000XM5 не дотягує до рівня якісних дротових моделей, але дуже непогано, як для Bluetooth-навушників.

Найбільше під час тестування здивувало те, як Sony WH-1000XM5 відіграли загалом важку для відтворення музику, таку як метал та симфонічний оркестр. Деталізація на гідному рівні, відмінна атака та загальна розбірливість треків. Попередні версії моделі не могли похвалитися такою інформативністю, тому залишається побажати Sony не опускати планку.

Огляд бездротових навушників Sony WH-1000XM5: комфортна ергономіка, якісне ANC та несподівано цікаве звучання

Менш насичені жанри, а також джаз та рок, звучать очікувано добре, що зрозуміло після розкриття агресивної музики. Отже, модель звучить дуже гідно і її можна сміливо рекомендувати незалежно від смакових уподобань слухача, що зустрічається дуже рідко, особливо в бездротовому сегменті.

Основне тестування звуку проводилось на смартфоні Google Pixel 4a, ноутбуці Xiaomi Mi Notebook Pro 15 та аудіоплеєрі Astell&Kern SR25.

Технічні характеристики: Sony WH-1000XM5

Тип навушників Динамічні, закритого типу
Динамік 30 мм
Опір 48 Ом (при підключенні через кабель)
Діапазон частот 4-40 000 Гц
Діапазон частот через Bluetooth

20-20 000 Гц

20–40 000 Гц (при використанні технології LDAC, 990 Кбіт/с)

Довжина шнура 1,2 м
Вага 250 грамів
Робота у пасивному режимі Так
Режим ANC Так
Режим проникності Так
Час заряджання батареї Приблизно 3,5 години
Час роботи від акумулятора

Макс. 30 годин (з шумозаглушенням)

Макс. 40 годин (без шумозаглушення)

Версія Bluetooth 5.2
Підтримка аудіоформатів SBC, AAC, LDAC

Ціна та конкуренти

Вартість навушників Sony WH-1000XM5 складає 14 340 грн. У цьому ціновому діапазоні прямими конкурентами можна назвати наступні моделі, які не поступаються Sony за звуком, ергономікою так якістю матеріалів: Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless за 13 531 грн та Bose QuietComfort 45 за 12 423 грн.

Також можна розглянути модель Bowers & Wilkins PX Space Gray за 13 359 грн з трохи більш незвичайним звучанням і не такою ергономічною посадкою, але це досить цікавий варіант з цього сегмента.

Висновок:

попередні версії повнорозмірних бездротових навушників Sony можна було характеризувати як надмірно басовиті й з відчутно давлячим шумозаглушенням, хоча й у них були свої шанувальники.

У цьому поколінні врахували попередні помилки та тепер Sony WH-1000XM5 можна по праву назвати одними з найкомфортніших бездротових навушників з прекрасним звуком.

Акцент на низьких частотах все ще присутній, але тепер він настільки м'який, що їх не можна назвати надто басовитими. Цікаве та універсальне звучання, прекрасна ергономіка та м'яке шумозаглушення залишають після себе виключно позитивні враження.

Єдине за що хочеться лаяти японську компанію це жахлива робота застосунку, але на щастя користуватися ним потрібно не часто (або можна обійтися взагалі без нього), так що мінус не суттєвий.

Sony WH-1000XM5 надано для огляду магазином Stylus.ua


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: