Огляди Аудіо 12.04.2023 о 10:00 comment views icon

Огляд Doroshenko Sound Saur: кастомна акустика від українського виробника

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg

Гліб Перерва

Оглядач техніки та софту

Огляд Doroshenko Sound Saur: кастомна акустика від українського виробника

Сьогодні на огляді кастомна колонка від українського виробника Doroshenko Sound. Середньорозмірна портативна акустика Saur виробляється в Україні силами невеликої команди, кожна колонка унікальна, оскільки збирається індивідуально під клієнта. Корпус моделі друкується на 3D-принтері, а начинка збирається і налаштовується, виходячи з особливостей корпусу. Докладно розглянемо можливості та особливості акустики, а також трохи розповімо про процес виробництва.

4
Оцінка ITC.ua
Плюси: авторський дизайн та ручне складання, унікальність кожної колонки та кастомізація, звучання низьких та високих частот, гучність, матеріали
Мінуси: проблеми зі скиданням рівня гучності, помітне просідання середніх частот і деталізації, автономність

Пакування та комплектація

Акустика Saur поставляється у звичайній картонній коробці з амортизувальним наповнювачем, для її захисту при транспортуванні. Усередині знаходиться наступний комплект:

  • Акустика Doroshenko Sound Saur
  • Кабель USB-C to USB-A для зарядки
  • Інструкція та гарантійний талон

У комплектації немає нічого зайвого і потрібно зробити знижку на ручну роботу на маленькому виробництві, тому ставити в мінус відсутність брендованого пакування не будемо. Також не варто відносити до мінусів відсутність адаптера живлення, якщо вже багатомільярдні корпорації дозволяють собі не додавати їх у комплектації смартфонів, то мікровиробництвам це точно можна пробачити.

Комплектний кабель непоганої якості та в захисному тканинному обплетенні, але це найпростіший провід, так що нічого особливого очікувати не варто.

Дизайн, матеріали та ергономіка

Акустика виглядає досить незвичайно і привертає увагу, як і вся продукція бренду: дизайн залишається примітним навіть при використанні не найяскравіших кольорів.

Огляд Doroshenko Sound Saur: кастомна акустика від українського виробника

Корпус із тактильно приємного фактурного пластику надрукований на 3D-принтері. Загальна якість збірки та матеріалів справляють позитивне враження. Передні та задні решітки скріплюються з основною частиною корпусу металевими гвинтами, які сприймаються як частина дизайну.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Взагалі одна з головних особливостей бренду саме в тому, що він надає унікальний дизайн, який не схожий на мас-маркет, а також усвідомлення того, що такої акустики, як у вас, точно не буде ні в кого іншого. Також можливі конфігурації з реставрованими корпусами зі старої акустики або корпусами з дерева, що створюються відповідно до побажань замовника.

На передній панелі Saur знаходиться лише решітка. Бічні стінки корпусу пусті.

Огляд Doroshenko Sound Saur: кастомна акустика від українського виробника

Основні органи управління знаходяться на задній стороні: кнопка включення та зʼєднання зі світловою індикацією, 3 кнопки регулювання гучності та контролю відтворення та 4-секційний світлодіодний індикатор заряду батареї.

Огляд Doroshenko Sound Saur: кастомна акустика від українського виробника

На верхній частині корпусу знаходиться лише регулювання гучності.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Огляд Doroshenko Sound Saur: кастомна акустика від українського виробника

На нижній стороні знаходяться м’які підкладки, що амортизують.

Колонка досить легка, попри свої габарити, її просто взяти з собою в дорогу чи гості до друзів.

Огляд Doroshenko Sound Saur: кастомна акустика від українського виробника

Підключення та керування

Процес підключення акустики максимально простий: користувачеві достатньо включити її і знайти в налаштуваннях Bluetooth на пристрої-джерелі назву з кількох символів, в моєму випадку це було VHM-314 V2.0.

Так, назва не найпрезентабельніша, але враховуючи, що підключення до нових пристроїв зазвичай відбувається досить рідко – це не критично. Колонка підключається без звукового сигналу.

Оглядова версія акустики працює тільки по Bluetooth. Дротове підключення не передбачено, але покупець може розширювати функціональність за допомогою додаткових опцій, таких як: додаткові елементи керування, додаткові входи та виходи, збільшений об’єм акумулятора тощо.

Покупець може передати свої побажання не тільки щодо зовнішнього вигляду та технічних характеристик колонки, але й кастомізувати її звучання: вибрати один із запропонованих пресетів (орієнтація на бас, на середні та верхні частоти або навіть на гучність) або описати яке звучання хотілося б отримати в результаті, щоб інженер налаштував акустику під смак замовника.

За керування відповідають чотири кнопки: окрема металева кнопка включення (з індикацією підключення та процесу зарядки заряду) та три однакові чорні пластикові. Пластикові кнопки відповідають за регулювання гучності та перемикання треків (верхня та нижня), а також паузу та відтворення (середня). Також за регулювання гучності відповідає окремий поворотний регулювальник на верхній частині акустики.

Керування чуйне, лагів та обривів зв’язку під час тестування виявлено не було, але далі 5-6 метрів акустику від джерела краще не відносити. Саме у цієї збірки Doroshenko Sound Saur є одна особливість, яка вказана в інструкції, але яка не є очевидною: після кожного вимкнення її гучність скидається до 50%. Оскільки регулятор-крутилка є додатковим способом керування, користувачеві щоразу доводиться затискати одну з трьох чорних кнопок для досягнення максимальної гучності.

Це дуже незручно та однозначно вимагає доопрацювання з боку виробника, тому що Saur не настільки гучна, щоб її можна було з комфортом слухати на половині гучності, а тому користувач у будь-якому випадку повинен після включення утримувати кнопку на тильній стороні девайсу, що не позначається позитивно на досвіді використання. Але проблема не суттєва і, як стверджує автор акустики, вона вирішується заміною модуля, так що надалі подібне зустрічатиметься рідше або не зустрічатиметься зовсім.

Автономність Doroshenko Sound Saur

Виробник заявляє до 5 годин прослуховування на 100% гучності (що вже незвично на тлі великих брендів, які заміряють на 70-80% в ідеальних умовах). На практиці акустика тримається на одному заряді близько тижня щоденного прослуховування по декілька годин на 40-100% гучності.

Ємності батареї 5000 мАч вистачає для комфортного використання в домашніх умовах. Так, це не рівень автономності тієї ж JBL Charge 5, яка може працювати 10-20 годин від одного заряду, але все ж таки для комфортної експлуатації достатньо, плюс є опція збільшення об’єму акумулятора від виробника.

Від 20W адаптера живлення Doroshenko Sound Saur заряджається в середньому за 2-2,5 години.

Звук Doroshenko Sound Saur

Перше підключення

З проблемного ПЗ випливають і проблеми з першим враженням: коли я вперше під’єднав Saur і почав проганяти її тестовими треками (звичайно ж не дивлячись в інструкцію, як належить) вона зазвучала дуже тихо і досить невиразно. Але це абсолютно помилкове враження, тому що в інструкції уважний користувач прочитає наступну вказівку:

Кожного разу при вимкненні гучність колонки становить 50%, щоб її збільшити треба довго утримувати верхню кнопку.

А також не менш важлива особливість – це наявність своєрідного фазоінвертораОгляд Doroshenko Sound Saur: кастомна акустика від українського виробникаОгляд Doroshenko Sound Saur: кастомна акустика від українського виробникаФазоінвертор - тип корпусу гучномовця, в якому головка працює в повітряному тунелі. Фазоінвертор призначений для допомоги у відтворенні низьких частот, нижче тих, які здатний повноцінно відтворити гучномовець, встановлений в колонці або сабвуфері, який через ефект відбиття низьких частот від стіни істотно впливає на звук.

На практиці це означає, що Doroshenko Sound Saur звучатиме набагато об’ємніше і насиченіше, якщо розташувати її не серед порожнього простору, а присунути до стіни так, щоб від задньої сторони акустики до стіни залишалося приблизно 10-20 см. Ця відстань може змінюватись в залежності від параметрів приміщення (матеріали стіни, покриття, меблі тощо), але ставити колонку впритул не потрібно, так весь ефект об’ємного звуку просто піде в стіну.

Подібні прості, але необхідні, танці з бубном можуть у когось викликати невдоволення, але цільова аудиторія бренду та кастомних аудіопристроїв лише порадіє необхідності хоча б мінімально налаштувати своє нове джерело звуку.

Звук

Після всіх проведених маніпуляцій можна розпочати безпосередньо прослуховування. Загальний характер звуку помітно V-подібний, тобто домінують низькі та високі частоти, з просіданням на середніх частотах. Насичена басова складова дає можливість викрутити акустику на максимум і включити активну музику під час невеликої вечірки або включити щось на фоні, так що з роллю джерела саундтреку акустика справляється відмінно.

Деталізація досить хороша, але не варто очікувати від Saur дуже інформативного звуку, розібрати інструменти можна, але недостатньо виражена середина помітна на інструментальних треках, особливо на акустичній гітарі. Doroshenko Sound Saur несподівано добре вдається відігравати джаз, хоч це складний для відтворення жанр, але характер її звуку добре підходить старим записам, наприклад колекції Blue Note: Classic Hits. Рокові композиції звучать не детально, але дуже емоційно та жваво, тож їх слухати теж приємно.

До добре відтворюваних жанрів також можна віднести електронну музику та реп. Оркестрові композиції та важкий метал занадто сильно навантажують Saur, тому ці жанри для прослуховування не рекомендуються – звук мішається в кашу і відокремити інструменти стає практично неможливо. Легкі вокальні партії з інструментальним супроводом звучать непогано, але подекуди дуже помітна просадка середини.

Розташування інструментів та сцена спотворені суттєво, так що знайомі треки можуть зазвучати по-новому, і далеко не завжди це іде їм на користь. Але якщо користувач не є фанатом максимально наближеного до оригіналу відтворення, це буде навіть цікаво.

Запас гучності оптимальний, щоб можна було перекричати компанію із 10 осіб, не викручуючи її на максимум. В умовах однокімнатної квартири достатньо 60-70% гучності, щоб з комфортом слухати музику на фоні, пересуваючись по квартирі та перебуваючи на відстані від джерела звуку. При прослуховуванні за робочим столом вистачає 20-40% максимальної гучності.

В цілому звук акустики цікавий, але вона скоріше призначена для якісного фонового відтворення, а не для уважного прослуховування, що логічно, враховуючи портативний формфактор.

Технічні характеристики Doroshenko Sound Saur

Загальна потужність 15 Вт
Динаміки

2х1 дюйм (високі частоти)

1×4 дюйми (широкосмуговий)

1х3 дюйма (пасивний)

Опір 4 Ом
Діапазон частот 60-19000 Гц
Вага 1,3 кг
Акумулятор 5000 мАг
Час роботи 5 годин (на 100% гучності)
Час зарядки 2,5-3 години
Версія BT 5.0
Підтримка аудіоформатів A2DP/AVCTP/AVDTP/AVRCP/HFP

Інтерв’ю з автором проєкту

Коли почали виробництво, скільки років ви цим займаєтесь та скільки людей залучено у виробництві?

Якщо коротко і дуже стисло, то два роки назад захотілось відновити хобі з портативними колонками. А у квітні 22 року відбулось переоцінення себе та того що роблю. Тому почав втілювати мрію дитинства. Зараз я б не назвав це виробництвом, це більше підготовка до нього. Задіяно двоє людей: мій напарник Ярослав та я.

Ярослав допомагає з 3D-друком: проєктувати, друкувати та просто підтримує. Має досвід в організації, налаштування виробництва. А я роблю все інше: генерую ідеї, реставрую колонки зі старих радіо, фарбую, збираю, знімаю відео, монтую, шукаю клієнтів, продаю. Важко, але готуємось до розширення, хоча на це треба добрі кошти. Бо робити все на балконі з кожним днем стає важче.

Як з’явилась ідея виробництва кастомних колонок та хто засновник компанії?

Ідея моя, виходить і засновник я. Хоча зараз це все тримається на слові та ділі – ніякого документа, патенту немає, що це щось серйозне. Зараз більше досвід, розуміння отримую. А головне це що люди які замовляють колонки задоволені та мають приємні емоції, це головне. І їх підтримка неоціненна. 

Як дійшли до власного виробництва?

Якось в дитинстві мій однокласник прийшов в школу з портативною колонкою. Я тоді перший раз взагалі таке побачив. Я сам нічого ще не вмів, ні паяти, нічого, але подумав, що зроблю краще. Брав внутрянку з китайських колонок і змінював корпуси. Так робив декілька років – їхній зовнішній вигляд був не дуже, але грали прикольно.

Як приблизно можна розподілити собівартість продукції? Чому саме така ціна? 

Фактично собівартість розподіляється так: вартість всіх деталей та витрачений час на виготовлення корпусів, а також збірку та налаштування.

Чому в мене такі дорогі колонки? Виготовлення колонки в середньому займає 6-10 днів по 5 годин на день. Тобто в 50-100 грн за год. В місяць я можу робити не більше 4 колонок, тобто в ідеальних умовах я можу отримати 12 тис. грн (при умові, що колонки коштували 6-8 тис. грн).

Всі зароблені кошти витрачаю на закупки, тому така ціна за мій час. Наприклад надрукований корпус і деталі до неї – це 1200 грн (майже ціна пластику). І це не враховуючи ціну за розробку цього корпусу.

Де замовляєте компоненти для своєї акустики?

Кожного дня моніторю цікаві варіанти корпусів, динаміків на ОЛХ в основному. Це як на імпорт в секонд – треба знайти поки хтось інший не забрав. Бо було таке, що вчора був прикольний корпус, а сьогодні вже хтось купив. За два роки пошуків на ОЛХ розумію ціни, де рідкісні варіанти тощо. Наприклад корпуси я купую тільки ті, де бачу потенціал і кінцевий виріб.

Всі елементи замовляються в Україні, тому що часто потрібно тут і зараз. А також не всі деталі дешевше замовити в Китаї, наприклад динаміки дешевше у нас купити. Інші компоненти звичайно в Китаї вигідно купувати партіями, але на це потрібно фінансування, поки потрібного ще немає. Але я працюю над цим. Коли буде більшість деталей з Китаю це допоможе знизити ціну виробу на 15-20%.

Які плани на подальший розвиток?

Зараз я розвиваюсь у напрямку портативних колонок. Дуже хочу показати, що колонки можуть бути цікавими та різними. Не штамповані квадратні циліндри JBL. Я позичив гроші у друга на це все діло, в мене також є партнер та товариш Ярослав. В нас є мета масштабуватись і створювати цілі серії колонок, з можливістю кастомізувати їх під себе.

Тобто ти заходиш на сайт і можеш обрати колір, характеристики, функції, та змінювати зовнішній вигляд корпусу на 40%. Думаю унікальність тут дуже важливий фактор. Процес розробки йде повним ходом, не з такою швидкістю як хотілося б, але йде стабільно добре.

Ціна та конкуренти

Вартість акустики Doroshenko Sound Saur, в оглядовій комплектації, складає 6 400 грн (ціна актуальна на момент публікації огляду і може змінитися).

Порівнювати її з мас-маркетом буде не зовсім коректно, бо це авторський і унікальний виріб Але для приблизного розуміння ціноутворення варіанти у цьому ціновому діапазоні є такі: JBL Charge 5 6 899 грн, JBL Flip 6 5 299 грн, Marshall Emberton 7 999 грн та Marshall Willen 5 799 грн.

Bose SoundLink Color II коштує близько 5 000 грн, Sony Extra Bass SRS-XB33 6 800 грн, а Fresh n Rebel Soul 6 200 грн.

Ціни на інші варіанти акустики Doroshenko Sound діляться на 3 основні групи, залежно від комплектуючих та матеріалів корпусу:

  • Реставровані корпуси – від 3 000 грн до 5 000 грн
  • Корпуси надруковані під замовника на 3D-принтері – від 5 000 грн до 9 000 грн
  • Ексклюзивні вироби з дерева – від 9 000 грн до 50 000 грн, залежно від вибраних матеріалів та складності дизайну.

Плюс ціна може змінюватись в залежності від вибраних комплектуючих та додавання чи видалення якихось опцій.

Висновок:

враження від використання акустики Doroshenko Sound Saur позитивні, попри наявність спірних моментів та деяких недоробок, таких як скидання рівня гучності. Це насамперед кастомна річ, цінна унікальністю та максимальною кастомізованістю – такої ж акустики не буде ні в кого у світі, що дуже підкуповує. За це можна заплющити очі на деякі технічні недоліки. Колонку цікаво слухати, вона чудово вписується в сучасний інтер'єр, особливо якщо власник трохи гік.

І звичайно, важко не накинути бал у фінальній оцінці за те, що це ручна збірка від українського виробника. Залишається тільки побажати удачі молодому бренду.

Подивитися на кастомну акустику Doroshenko Sound можна за посиланнями Instagram або Tik Tok.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: