Огляди Пристрої 06.08.2024 о 10:00 comment views icon

Огляд портативної ігрової консолі Game Console X6: ретро портал за сущі копійки

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд портативної ігрової консолі Game Console X6: ретро портал за сущі копійки

Любителі ігрових консолей Nintendo Game Boy точно оцінять портативну приставку X6. Ця модель без бренду (будемо називати її Game Console X6) за неадекватно низькою вартістю має сильні сторони та серйозні недоліки, про які поговоримо в огляді, а також поділимось враженнями від використання (а, можливо, й скупими сльозами ностальгії).

Огляд портативної ігрової консолі Game Console X6: ретро портал за сущі копійки
Game Console X6
1500 грн.

Плюси:

великий об’єм пам’яті; гарний набір провідних інтерфейсів; низька вартість; непогана автономність; можливість додавати відеоігри; довгий AV кабель в комплекті; підтримка багатьох емуляторів і тисячі попередньо встановлених ігор; додаткові мультимедійні (не ігрові) можливості;

Купити в Ekatalog.ua

Мінуси:

2.5 мм роз’єм, а не 3.5 мм, що не дозволяє підключати навушники; лише один динамік, хоча й гучний; неймовірно погані кути огляду екрана; свист дроселів з низьким рівнем підсвічування; дрібні програмні нюанси; 

Купити в Ekatalog.ua
7/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики Game Console X6

Технічні характеристики
Діагональ екрана 3.5″
Роздільна здатність 640×480
Процесор ATJ2273S 32Bit
Пам’ять  32 ГБ micro SD
Звук 2 Вт моно
Акумулятор 2000 мАг
Розміри 129х95х23 мм
Вага 159 грамів
Роз’єми AV 2.5 mm
USB Type C
Mini USB
Додатково Відеоплеєр
Музичний плеєр
Календар
Диктофон
Секундомір
Файловий менеджер
Операційна система RTOS
Емулятори 11 шт
Вбудовані ігри 5000+

Комплектація та паковання

На огляд потрапила базова комплектація, адже є й версії з додатковим геймпадом. Всього доступно три кольори: чорний, зелений, білий. Всередині коробки знаходиться приставка з попередньо наклеєною захисною плівкою, кабель USB Type C для заряджання, неймовірно довгий кабель AV для підключення до телевізора, паперова документація.

Інструкція англійською та китайською мовами максимально коротка, але для такого пристрою більшого й не треба. Приємно, що кабель «тюльпани» триметрової довжини, адже це дозволяє комфортно розсістися на дивані з приставкою не тикаючи носом в екран. Особливо актуально для власників великих діагоналей 45-55 дюймів. 

Ергономіка, інтерфейси, дизайн Game Console X6

Приставка має відносно компактні розміри, які можна порівняти з оригінальним Game Boy. Насправді корпус міг би бути меншим, якби виробник не додавав аналогові стіки. Товщина також чимала, але це лише перевага, адже створює автентичність, дарує досвід, близький до оригінальних консолей Nintendo з кінця 80-х.

Якість збирання середня: корпус відчувається бюджетним, пластмаса максимально проста, але зібрано все на диво добре. До елементів керування також немає ніяких претензій. На передній панелі розмістилася восьмипозиційна хрестовина, правіше чотири клавіші ABXY.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Hillel IT School.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

По центру гучний динамік без об’ємного звучання, яке й непотрібне для ретро ігор. Вище нього надокучливий світлодіод, який обов’язково потрібно заліпити ізоляційною стрічкою. Вночі він світить прямо в очі, ще й дуже яскраво, тому затуляти його буквально необхідно.

Зверху клавіші Start, Select, Menu, а по краях два аналогові стіки. Лівий симулює D-Pad, а правий клавіші ABXY. Позаду розмістилися ще дві кнопки R та L, які присутні в оригінальному Game Boy Advance і використовуються в деяких іграх.

Зліва кнопка живлення та кнопка перезавантаження. Цікаво, що під час гри клавіша живлення неактивна, але перезавантажити консоль можна. Від випадкових натискань її захищає лише вдале розміщення під самим верхом.

З правого боку знаходяться клавіші регулювання звуку, а на верхній панелі роз’єми mini USB для підключення додаткового геймпада, 2.5 мм для TV кабелю «тюльпани» та стандартний USB Type C для заряджання.

Апаратне забезпечення

Всередині консолі Game Console X6 стоїть 32-бітний ARM процесор ATJ2273S. Потужності CPU вистачає для роботи встановлених емуляторів і відтворення відео HD 720p. Лише деякі відеоігри можуть просаджувати частоту кадрів на короткий період часу, але це велика рідкість.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Hillel IT School.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Про вбудовану пам’ять немає інформації, зате в комплекті є карта пам’яті на 32 ГБ формату micro SD. Файли записуються на карту зі швидкістю до 20 МБ/с. Відразу з коробки забито 10 ГБ, а ще 20 ГБ вільно для потреб користувача. Важко зрозуміти для чого таку велику карту, адже геть всі відеоігри (які коли-небудь виходили) для підтримуваних платформ Game Console X6 не займуть 30 ГБ. 

Сюди можна завантажувати фільми, записувати сотні годин аудіо на диктофон чи ховати на карті пам’яті секретні файли, пов’язані з кримінальним життям, адже навряд чи слідчі будуть перевіряти дитячу ігрову приставку.

Екран має роздільну здатність 640х480 пікселів, чого з головою вистачає для діагоналі 3.5 дюймів. Виробник гордо вказує про IPS панель, але насправді це лише хитрий китайський маркетинг. Попри гарний запас яскравості Game Console X6 має неймовірно погані кути огляду.

Частково оцінити це можете на фотографіях, але й вони не передають весь біль і страждання. Під прямим кутом зображення дійсно непогане, насичене, приємне, але достатньо нахилити консоль і все буквально «пливе».

Найгірша ситуація при перегляді зліва, адже виглядає все наче в режимі «негатив» з інверсними кольорами. З правого боку зображення також погане, але не таке. Зверху-знизу картинка викривлюється не сильно, хіба що міняється колірна температура.

Також варто зазначити про ще один серйозний нюанс з екраном. Всього є п’ять рівнів яскравості, з максимальною немає ніяких проблем, але достатньо знизити її на один пункт і відразу чути звук, схожий на писк дроселів ігрової відеокарти чи ноутбука.

Програмне забезпечення

Game Console X6 працює з легкою операційної системою на базі Linux. Прошивка легка, оптимізована, завантажується за 10-12 секунд, має простий та зрозумілий графічний інтерфейс. 

В головному меню є вісім пунктів:

  • Ігри;
  • Музика;
  • Зображення;
  • Відео;
  • Електронні книги;
  • Файловий менеджер;
  • Утиліти;
  • Налаштування;

Пункт ігри містить список консолей та ігри до кожної з них. Музичний плеєр простий, але вміє працювати в фоні, відображає обкладинки альбомів, без проблем відтворює MP3 файли будь-якого бітрейду.

В галереї можна зберігати фотографії, картинки. Консоль відкриває зображення високої роздільної здатності, хоча відносно повільно. Наприклад, 50 МП знімки з сучасного смартфона відображаються добре, хоча навігація серед таких фото «желейна».

В Game Console X6 попередньо записані кілька відеороликів у форматі AVI. Цікаво було переглянути перші п’ять хвилин мультфільму Льодовиковий Період 2, хоча звукова доріжка китайська. Плеєр вміє відкривати MKV файли, але не всі, залежно від кодування.

Наприклад, фільм Погані Хлопці 4 працює плавно без пропуску кадрів, але є серйозний нюанс. Game Console X6 не вміє обрізати краї, а лише розтягувати зображення. Через це 21:9 відео йде або з величезними рамками знизу/зверху, або зі сплющеними обличчями.

Електронні книги відкриваються в форматі TXT, а DOC, PDF файли запустити не вдалося. Іконка Internet Explorer не відповідає вмісту, адже хоч це й браузер, але файловий, а не веб. Він дозволяє копіювати, переміщувати, видаляти файли, але не можна створювати папки і перейменовувати об’єкти.

Через це створити окремі папки для відібраних ігор не вийде без використання комп’ютера чи смартфона з micro SD слотом. Додатково є кілька утиліт, таких як калькулятор, календар, диктофон, секундомір.

В меню налаштувань можна дізнатися інформацію про пристрій, стан пам’яті, змінювати яскравість екрана, тривалість підсвічування в простої, вибрати режим TV виходу тощо.

Ігрові можливості Game Console X6

Game Console X6

Ця безіменна ігрова приставка X6 має тисячі попередньо встановлених відеоігор. Всього вони займають 10 ГБ пам’яті, адже тут зібрали не лише хіти, а й багато повторень з модами, піратських релізів та різного сміття. Колекція величезна, щедра, але сортування жахливе, а деяких найкращих ігор просто немає.

Game Console X6 працює з емуляторами таких консолей:

  • SFC/SNES/SMC – 16-бітки Nitendo/Famicom;
  • FC/NES – 8-бітки Nintendo/Famicom;
  • NAME/CPS – аркадні ігрові автомати;
  • GB/GBC – оригінал Game Boy і кольорова версія;
  • GBA – 32-бітний Game Boy Advance;
  • MD/SMD – 16-бітки Sega;

Знайти улюблену гру в цьому хаосі непросто, тому відданим ретро геймерам доведеться зайнятися сортуванням власноруч. Game Console X6 не вистачає можливості додавати гру до «вибраних». Такий пункт спростить життя та зекономить багато часу.

Окремо для кожної гри можна змінювати призначення клавіш, але не для всього емулятора. Тобто розкладати кнопки в зручній послідовності доведеться для кожної гри індивідуально. Зберігатися можна (до шести слотів), що дуже важливо для затяжних відеоігор, які важко пройти за «один присід».

Варто зауважити, що майже всі відеоігри тих часів мають неадекватно високу складність. Діти, які виросли на таких консолях однозначно готові до життя краще, ніж ті, хто легкі Play Market. 

І тут постає питання, чи варто дарувати таку ігрову приставку дітям у 2024 році? Скоріш за все, що ні, адже вони просто не оцінять старі хіти, де персонаж помирає від одного дотику з противником, де немає ніяких асистентів з прицілювання та обмежена кількість життів.

Автономність

Game Console X6 з максимальним рівнем підсвічування дозволяє грати щонайменше 4 години 30 хвилин. Якщо скрутити яскравість екрана на мінімум, то це значення виростає майже до восьми годин. Начебто непоганий показник, але для заряджання потрібно не менше ніж дві години.

Взявши в руки Game Console X6 вона відчувається легкою, наче там багато вільного місця. Ймовірно, акумулятор вліз би значно більший, але жалітися на автономність й так немає сенсу, адже в економному режимі це все ще у 2-3 рази більше за популярні Windows консолі, такі як Asus Rog Ally, MSI Claw, Lenovo Legion GO.

Досвід використання

Після оригінального Game Boy ігрова приставка Game Console X6 має кілька недоліків, хоча переваг значно більше, а особливо сподобалася наявність Type C роз’єму, гарна автономність і можливість заливати відеоігри на карту пам’яті.

Game Console X6

Приємно було заново пройти старі серії Super Mario, Crash Bandicoot, Adventure Island, Sonic, Contra та інші. Звісно, для деяких випадків довелося шукати ігри в мережі Інтернет, або ж займатися ручним сортуванням серед нескінченно довгого, погано фільтрованого списку вбудованих забавок.

Мені не вистачило опції «улюблені», власного списку, куди можна додавати відеоігри, або хоча б історії зіграних ігор, щоб швидко повернутися до гри. Також неабияк бісять погані кути огляду і звук, схожий на свист дроселів, якщо знизити яскравість.

Маючи комп’ютер на базі AMD Radeon RX 7900 XTX + AMD Ryzen 9 7900 все одно було цікавіше пройти старі хіти, навіть, з чорно-білою графікою, ніж грати легкі відеоігри на сучасних платформах.

Ця консоль залишила приємні враження від використання, хоча сам пристрій технічно не заслуговує на високу оцінку. Якщо покупець Game Console X6 ніколи не грав в справжню класику (NES, SNES, GB), то йому точно не сподобається ця приставка, але для дітей 70-х, 80-х, 90-х це чудовий спосіб згадати старі добрі часи. 

Ціна та конкуренти

Герой огляду обійшовся лише в 800 гривень + доставка + податки + на пиво, але це базова комплектація без додаткового геймпада. Локальні ціни можуть сильно відрізнятися і коливаються від 800 до 1700 гривень. Все залежить від націнок самих продавців. Звісно, найвигідніше замовляти їх закордоном на всім відомому китайському сайті, так можна зекономити 50% вартості пристрою.

Для любителів ергономіки Sony PlayStation Portable краще підійде «горизонтальна» консоль MP5 X7 з більшим та якіснішим екраном, хоча начиння всередині майже таке ж саме, адже емулятори ідентичні. Ціна від 800 до 2000 гривень.

RS36S має значно потужніше начиння, тому дозволяє запускати ще й ігри від Sony PlayStation. Ціна орієнтовно вдвічі вища, як в героя огляду і починається від 1300-1400 гривень.

Компактніша консоль GB300 добре підходить для відеоігор Game Boy, хоча й має менший екран і не оснащена аналоговими стіками. Ціна від 600 гривень.

Щоб отримати щось принципово краще, з якісним екраном, сильнішою батареєю, надійним корпусом та автономністю 10+ годин доведеться віддати значно більшу суму. Звертайте увагу, що націнки локальних продавців сильно відрізняються, тому ціни приведені лише приблизні.

7/10
Оцінка ITC.ua
Автономність
8
Приставка тримає до восьми годин на одному заряді
Екран
3
Звичайний TN 480p екран з жахливими кутами огляду. 
Дизайн, ергономіка
7
Зручна форма віддалено нагадує старі Game Boy.
Якість збирання, матеріали
7
Дешева пластмаса, але зібрано на гідному рівні.
Програмне забезпечення
7
Легка та оптимізована прошивка, якій не вистачає кількох функцій.
Ігрова продуктивність
8
Ігри працюють ідеально плавно, але в деяких проєктах бувають затупи.
Ціна
10
Дешевше ніж гарний чохол для смартфона. 
Звук
6
Плаский монозвук підходить для ретро ігор.

Висновок:

Не зважаючи на вагон серйозних недоліків Game Console X6 вартує кожної витраченої на неї гривні, хоча й ціни на цю приставку сильно відрізняються з магазину в магазин. Найголовніше, що герой огляду дозволяє зануритися в ретро відеоігри з мінімальними витратами, при цьому залишає в основному позитивні враження від використання.

Перш за все Game Console X6 можна рекомендувати фанатам серії Nintendo Game Boy, адже ергономіка цієї консолі схожа, а великий об’єм пам’яті дозволяє вмістити геть всі хіти, які коли-небудь виходили на портативні приставки Game Boy, Game Boy Color, Game Boy Advance.

Адекватна автономність, гарний комплект, приємна ергономіка – Game Console X6 можна пробачити майже все, навіть, жахливі кути огляду, адже низька вартість перекриває технічні нюанси. Наразі X6 виглядає вигідною покупкою для любителів ретро забавок, які не хочуть віддавати кілька тисяч гривень за щось принципово якісніше.

Купити в Ekatalog.ua
Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: