Партнерський проект Партнерський проект 04.05.2023 о 14:00 comment views icon

Потрапити в IT в 2023-му: кого шукають, як опанувати нову професію і знайти роботу після курсів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/02/favicon-itc-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/02/favicon-itc-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/02/favicon-itc-96x96.png

Потрапити в IT в 2023-му: кого шукають, як опанувати нову професію і знайти роботу після курсів

Війна вдарила по українській економіці, змінила ринок та умови праці. Однією з галузей, які зростають попри бойові дії, є IT. У партнерському проєкті команда навчального центру SkillUP розповідає, кого зараз шукають ІТ-компанії, скільки часу знадобиться, щоб освоїти ІТ-професію та, нарешті, як знайти роботу в цій галузі. Своїм досвідом і порадами також діляться випускники SkillUP.

Партнерський матеріал?

Як почувається українське IT під час війни 

За підсумками 2021 року, попри спад економіки через пандемію, українська IT-галузь зросла на 36%: з $5 млрд експорту до $6,8 млрд. А кількість фахівців за той самий час збільшилась із 244 тис. до 285 тис. Це дані асоціації Ukraine IT Report. Тенденція зростання продовжується попри повномасштабне вторгнення рф в Україну. 2022 року на ІТ-послуги приходилося 13% від загального експорту України. Україна експортувала ІТ-послуг більше, ніж руд, металів, продуктів машинобудування чи олій, пишуть в аналітичному центрі BRDO.

Потрапити в IT в 2023-му: кого шукають, як опанувати нову професію і знайти роботу після курсів

За офіційними підрахунками Мінцифри, нині в Україні працює понад 2 тис. ІТ-компаній. За останні п’ять років ІТ-індустрія створила понад 180 тис. робочих місць. Стільки ж робочих місць у 37 компаніях агрохолдингу МХП або на дев’яти меткомбінатах «АрселорМіттал». Більшість IT-компаній в Україні – сервісні, аутсорсингові й аутстафінгові, тобто вони працюють на експорт. 

За рахунок чого відбувається зростання? По-перше, на це впливає бізнес-активность власників IT-компаній, а по-друге, в Україні круті кадри, яких залюбки запрошують працювати на світовий ІТ-ринок. Якщо в США зарплата тестувальника-початківця – $120 тис. на рік плюс додаткові витрати на соціальне забезпечення, то в Україні такий фахівець отримує $2,5 тис на місяць. Тобто він коштуватиме компанії $30 тис. на рік плюс наднизькі податки.

Хто прагне потрапити в ІТ 

За даними спільноти програмістів dou.ua, кількість охочих стати айтівцями в Україні залишається значною. У лютому 2023 року dou.ua опитав щодо пошуку роботи 832 людей, які вперше влаштовуються в ІТ, і 265 айтівців, які мають досвід роботи до року. 

Найцікавіше про них:

  • оптимістично оцінюють ситуацію в українському ІТ: 40% очікують, що вона поліпшиться у 2023 році;
  • рішуче налаштовані потрапити в ІТ: лише близько третини готові піти в іншу сферу, якщо довго не вдаватиметься знайти роботу в індустрії;
  • попри оптимістичний настрій, шукати роботу в ІТ доводиться довго: більш ніж половина новачків шукає першу роботу понад два місяці;
  • річ не лише у грошах: тільки 18% тих, хто нині шукає роботу, розраховують отримати зарплату вищу, ніж раніше.

Серед основних причин пошуку роботи в ІТ зараз – бажання змінити сферу і знайти роботу з гарними умовами.

У кожного вхід в ІТ різний, усе залежить від бекграунду людини. Хтось має мінімальні технічні навички, а хтось закінчив гуманітарний виш і добре володіє англійською. На навчання в SkillUp часом приходять студенти останніх курсів, аби заглибитися в ІТ, або люди, які повністю розчарувалися у своїх попередніх роботах. Це можуть бути менеджери, системні адміністратори, інженери, вчителі, контент-менеджери, керівники компаній тощо. 

Час, необхідний для підготовки, залежить від багатьох факторів. Для людей з технічною освітою та наявними знаннями може вистачити трьохмісячного курсу. Комусь треба додатково сфокусуватися на вивченні мови чи детальніше розібратися з технічною частиною, тож це може бути до пів року. Також необхідно пам’ятати, що вимоги в ІТ-сфері постійно зростають і охочі потрапити туди повинні постійно розширювати свої знання та набувати нових навичок.

Кого зараз шукають ІТ-компанії

Компанії здебільшого шукають фахівців рівня senior і lead. Найбільше пропозицій отримують DevOps і розробники, зокрема, зріс попит на бекенд-девелоперів. До цього списку також додались фахівці з Data Science. З нетехнічних напрямів левову долю вакансій займає Project Management, також набирають обертів sales-фахівці. Залишається попит на тестувальників, а саме ця позиція підходить новачкам. Вона дозволяє легко засвоїти матеріал, опанувати практику та протягом невеликого проміжку часу знайти роботу. Саме у SkillUp кожен, хто хоче потрапити в ІТ, може спокійно вибрати собі професію та підготуватися до першої роботи. 

Якщо говорити про позиції рівня trainee та junior, компанії в першу чергу звертають увагу на рівень володіння англійською. Для новачків цей критерій буде вирішальнішим навіть за досвід, адже їх можна досить швидко навчити технічним нюансам, а опанування англійської відбере багато часу та ресурсу компанії. Утім, досвід роботи також має значення. Наявність практичних знань дає зрозуміти роботодавцю, що кандидат мотивований і готовий до нових викликів.

SkillUp завжди надає студентам додаткову практику, аби вони орієнтувалися в обраній сфері й отримали досвід, який можна додати в резюме. Робота над реальними проєктами дозволяє краще засвоїти практичні навички, і все відбувається під керівництвом менторів і професіоналів у своїй справі. 

Вибрати професію та підготуватися до першої роботи можна за посиланням.

 

Як SkillUp гарантує працевлаштування 

Команда SkillUP надає повний набір знань і готова до будь-якої допомоги у працевлаштуванні.

Усе починається безпосередньо з навчання. Ми використовуємо сучасну програму, де досвідчені викладачі навчать усім актуальним технологіям та інструментам, які вимагають на ринку праці. Надалі це менторство та додаткові коучинги, як скласти резюме, поводити себе на співбесіді та виконати перше тестове завдання. 

Після цього студент працюватиме разом з рекомендатором, який займається нюансами працевлаштування. Він шукатиме вакансії, що підходять людині, враховуючи її побажання (сфера, локація, формати роботи), передаватиме контакти рекрутера та буде звʼязковою ланкою між кандидатом і компанією. Це психологічно полегшить входженн у сферу, адже студент знає, до кого може звернутися за порадою та будь-якою інформацією.

Історії наших випускників, які змогли влаштуватися в ІТ-компанії під час війни 

Ганна Олєднік, 35 років

Працює в компанії Route4Me на позиції Trainee QA

Я була в декретній відпустці і думала, що й далі працюватиму контент-менеджером, але брат наполіг піти в ІТ. Так я опинилася у SkillUp

Довелося все вчити з нуля, аби опанувати курс «Тестування ПЗ». Хоч навчання тривало всього кілька місяців, за цей час я дізналася багато інформації. 

Після основного курсу я взяла курс із працевлаштування. Там мені допомогли написати професійне резюме, також ми репетирували проходження співбесід. Мені давали рекомендації, куди краще надсилати CV і як підготуватися. Це, звичайно, мені допомогло і надало впевненості, що я таки зможу знайти першу роботу в новій професії. Через війну пошуки ускладнилися. Після нового року, коли ситуація з електроенергією почала налагоджуватися, я почала дуже активно шукати роботу. 

Поки я надсилала своє CV, додатково взяла практичні заняття у SkillUp, які допомагали мені набивати руку. Реальних співбесід у мене було близько 10 з різними завданнями, де я також тренувалася, виконуючи купу тестів. Ресурси з пошуку вакансій брала всі. І офіційні сайти, і Telegram-канали. Але найефективнішим пошуком для мене стало надсилання резюме на корпоративну пошту компаній. До речі, саме так мене й помітили. Пригадую кумедну історію. На одному із сайтів побачила баг, написала їм про це, також додала своє резюме. Що цікаво: баг вони виправили, а ось щодо мене так і не відповіли. 

Чи спіткав мене в якийсь момент відчай? Так, було! Але я не здавалася та розуміла, що з кожною співбесідою, з кожним тестовим я набуваю все більше знань і стаю впевненішою. І за три місяці плідного пошуку я отримала свій перший офер в американську компанію Route4Me. Нині я на позиції Trainee QA. Зарплату отримую не найвищу, але я знаю, що після трьох місяців входження в роботу я можу рухатися далі і кар’єрно зростати.


Поради для тих, хто в пошуку. Якщо це ваше, не здавайтеся. Шукайте різні можливості та не бійтеся запитувати у знайомих або друзів, чи знають вони про відкриті вакансії в ІТ. Це також дуже допомагає і дає додаткове зелене світло.


Максим Козир, 30 років

Працює в компанії Zultys на позиції Middle OA

Раніше я працював системним адміністратором у державному банку, але згодом зрозумів, що більше грошей і розвитку отримаю в ІТ, тож пішов на курси у SkillUp. 

Сам принцип навчання мені дуже сподобався. Бо там готують реальних фахівців, які можуть йти на свою першу роботу. Тож після навчання я відправив своє резюме у три компанії, і одна з них мені відразу відповіла і взяла на роботу. Так я став Junior QA. Зарплата в мене була вища, ніж у банку. 

За сім місяців роботи я встиг набути нових скілів і перейшов в іншу компанію, де мене взяли вже на середній рівень. Паралельно я взяв підробіток. Усе було б круто, утім 24 лютого 2022 року поставило мою роботу в ІТ на паузу. Я на кілька місяців втратив роботу і був в активному пошуку. На тиждень міг пройти близько 10 співбесід. Навіть трохи зневірився. 

Але навесні 2022 року одна компанія відгукнулася, я пройшов співбесіду, і мене взяли на роботу. Нині я працюю в на позиції Middle QA в Zultys це іноземна компанія, яка займається розробкою внутрішнього чату для офісів. Мені максимально подобається колектив, умови праці також дуже круті. До того ж я бачу, куди можу рухатися далі. Я вирішив продовжити навчання у SkillUp і піти на розробника. Упевнений, що ці знання дадуть мені ще більше можливостей у розвитку в ІТ. 

Зараз порада може бути лише однією – не покидати надію та не здаватися після перших 10 співбесід. Повірте, з кожною співбесідою ви стаєте сильнішими і краще розумієте вимоги компаній. 

Зареєструватись на безкоштовний ознайомчий вебінар для новачків і почати свою кар’єру в ІТ можна на сайті.

 

Додаткові поради від команди SkillUp 

  • Якщо ви шукаєте роботу під час війни, потрібно фактично зробити пошук своєю роботою. Тобто присвятити достатню кількість часу, дізнатися про загальні тенденції на ринку праці та почати активно відповідати на вакансії.
  • Варто оцінити власний досвід і вміння, подумати, яку користь ви можете принести компанії, її продукту чи команді. Також поміркуйте про те, які завдання ви б хотіли виконувати і що для вас найважливіше в новій роботі – зарплата, місце, колектив, завдання. Це дасть змогу краще відфільтрувати пропозиції.
  • Варто використовувати всі наявні канали пошуку роботи. Сайти з вакансіями є менш ефективними, а ось LinkedIn може добряче затягнути в ІТ. Там можна створити свій профіль і знайти друзів-рекрутерів та HR менеджерів. Також звертайте увагу на спеціалізовані платформи, такі, як DOU чи Djinni, шукайте канали в Telegram, а також запитуйте друзів і знайомих, які працюють в ІТ. 
  • Надсилайте своє резюме не тільки на активні вакансії, займайтесь також холодним пошуком. Для цього виберіть компанії, у яких хотіли б працювати, і на їхньому сайті в розділі Career надсилайте своє резюме та cover letter, навіть якщо відкритої позиції в них немає. Так ви опинитесь у базі своєї омріяної компанії. І вам можуть відповісти.
  • Під час пошуку роботи продовжуйте покращувати свої технічні навички, робити пет-проект, щоб було що показати роботодавцю, а також практикуйте англійську мову. Також можна додатково зайнятися фрилансом або взяти участь у профільних марафонах – це продемонструє вашу жагу до розвитку в обраній сфері.

І головне – не бійтеся бути наполегливими та писати рекрутерам усюди і неодноразово. Можна подумати, що це занадто навʼязливо, але саме так вас запамʼятають і зроблять офер в ІТ! 

Якщо хочете знати деталі наших курсів, які допомагають знайти роботу в ІТ, просто напишіть у SkillUp

Зареєструватись на безкоштовний вебінар у SkillUp

 

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: