Огляди Огляди 22.06.2022 о 12:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Джеррі та Мардж грають по-крупному» / Jerry and Marge Go Large

Павло Чуйкін

Заступник головного редактора, керівник відділу оглядів

17 червня на сервісі Paramount+ вийшла біографічна комедійна драма «Джеррі та Мардж грають по-крупному» від режисера Девіда Френкеля («Диявол носить Прада», «Марлі і я»). У головних ролях знялися зірка «На всі тяжкі» Браян Кренстон і Аннетт Бенінг («Краса по-американськи», «Смерть на Нілі»), а також Рейн Вілсон («Офіс»). Сценарій написав Бред Коупленд, автор «Камуфляж і шпигунство» та «Реальних кабанів». У матеріалі нижче ви дізнаєтеся, чи варта нова стрічка вашої уваги.

3.5
Плюси: якісний, інтелектуальний гумор і самоіронія над життям американських пенсіонерів, гарна акторська гра трьох головних акторів, зрозумілі мотиви та дії герою, які змушують співпереживати
Мінуси: погано пояснені деталі лотереї, що не дає зрозуміти багато важливих дій персонажів, посередня гра другорядних акторів, весь наголос зроблений на героя Джеррі, а Мардж виступає лише підмогою

«Джеррі та Мардж грають по-крупному» / Jerry and Marge Go Large

Жанр біографія, драма, комедія
Режисер Девід Френкель
У ролях Браян Кренстон, Аннетт Бенінг, Майкл МакКін, Рейн Вілсон, Анна Кемп, Джейк МакДорман
Реліз Paramount+
Рік випуску 2022

Фільм «Джеррі та Мардж грають по-крупному» заснований на реальних подіях, що сталися з парою американських пенсіонерів із Мічигану на початку 2000-х років. Отже, Джеррі (Браян Кренстон) колишній працівник фабрики кукурудзяних пластівців, який вийшов на пенсію. Він любить числа і лічіть буквально все, але тепер не знає, куди себе діти без роботи. Його дружина Мардж (Аннетт Бенінг) 40 років чекала, щоб чоловік вийшов на пенсію, мріючи провести з ним час та жити в кайф.

Але Джеррі не щасливий. Йому нудно, а подарований дітьми човен для риболовлі стоїть без діла. Якось пенсіонер дізнається про нову лотерею, в умовах якої він знаходить прорахунок. За допомогою обчислень Джеррі розуміє, що в ній можна завжди вигравати, достатньо лише купувати одразу багато квитків. Через пару успішних спроб головний герой розповідає про лазівку дружині, і вони разом починають заробляти на цьому гроші. А виграшем вони вирішують поділитися із мешканцями свого маленького містечка, щоб відродити у ньому життя.

Джерри и Мардж играют по-крупному

«Джеррі та Мардж грають по-великому» насамперед виділяється фактурою. Це тихе маленьке містечко американського Середнього Заходу, де «бідні» пенсіонери носять однаковий простий одяг (сорочки в клітку), їздять на величезних пікапах і розповідають, на що збираються витратити заощадження. Все це ми бачили в десятках інших картин та серіалів, але тут над подібними деталями жартують, а часом навіть знущаються.

Онлайн-курс "Директор з продажу" від Laba.
Як стратегічно впливати на дохід компанії, мотивувати сейлзів перевиконувати KPI та впроваджувати аналітику — навчить комерційний директор Laba з 12-річним досвідом у продажах.
Приєднатись до курсу

Далі увагу привертає якісна акторська гра Кренстона і Бенінг, а також їх не найсильніша, але все ж таки присутня екранна хімія. Крім них адекватно грає лише Рейн Вілсон, якому дісталася роль відв’язного та добродушного продавця магазинчика біля заправки. Інші актори лише фон цієї трійці та навіть не намагаються, а може й не в змозі, зіграти хоч якось переконливо.

Наголос у «Джеррі та Мардж грають по-крупному» зроблений не лише на самій схемі, вигаданій головним героєм, а й на його особистих стосунках із собою, миром та власними дітьми. І якщо перше у сценариста прописане дуже погано, то друге вдалося набагато краще.

Джерри и Мардж играют по-крупному

Пояснення схеми виграшу та подальші маніпуляції з лотерейними квитками та іншими нюансами заробітку пояснені заплутано та зім’ято. Автори начебто й акуратно вставляють роз’яснення дій із лотереєю у роти героїв, але зрозуміти весь цикл складно. Можливо, так вийшло тільки у мене, тому якщо ви вже подивилися фільм, то напишіть у коментарях, чи всі ви зрозуміли про «випуск квитків у тираж», наприклад. До мене зовсім не дійшло.

А ось самокопання та зростання героя вже зрозумілі будь-якому глядачеві й змушують співпереживати. Джеррі — добряк по життю, який надто захоплювався числами, що заважало йому іноді бути добрим батьком, чоловіком чи сусідом. Розуміє герой це лише на пенсії, але з усіх сил намагається виправити ситуацію. А ще у персонажа Кренстона велике серце і він завжди дбає про близьких людей, що також вміло передано у всіх його діях та важливих сюжетних поворотах.

Приєднатись до курсу

Джерри и Мардж играют по-крупному

Ближче до фіналу з’ясовується ще один мінус сценарію — героїня Аннет Бенінг виступає в картині не самодостатньою особистістю, а лише підмогою для розкриття характеру свого чоловіка. Шкода, що сценаристу все ж таки не вдалося додати їй більше незалежності.

Картина також виділяється акуратним, не вульгарним, а іноді й карколомним інтелектуальним гумором. Лише зрідка жарти бувають на межі фолу, але ніколи не переходять на вульгарність.

«Джеррі та Мардж грають по-крупному» — фільм про доброту та співчуття. Це стрічка про пару веселих та розумних пенсіонерів, які відроджують стосунки, що зав’яли за 40 років шлюбу. Вони поступово стають мільйонерами, ділячись грошима із сусідами та близькими, одночасно покращують рідне місто. Водночас у фільмі погано пояснюється тонкощі з лотерейними квитками, що іноді дратує та не дає зрозуміти деякі мотиви героїв.

Якщо вам, раптом нема чого дивитися і подобаються комедійні драми, засновані на реальних подіях, то обов’язково приділіть увагу цій новинці. А якщо ще не переглянуті свіжі епізоди «Хлопців», «Орвілла» або «Зоряний шлях: Дивні нові світи», то краще включайте їх. «Джеррі та Мардж грають по-великому» фільм явно не для всіх. Це не та картина, яку потрібно обов’язково побачити незалежно від улюбленого жанру