Огляди Кіно 11.10.2022 о 14:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Повсталий з пекла» / Hellraiser

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на фільм «Повсталий з пекла» / Hellraiser

Бажання кінематографістів якось освіжити та переосмислити культові горори минулого може й благородні, та на справі усі ці рімейки та перезапуски рідко видаються вдалими. Тепер черга дійшла і до «Повсталого з пекла».  У рецензії нижче розбираємось, що не так з ребутом видатної стрічки 80-х, яка майже в усьому має чудовий вигляд навіть сьогодні.

2
Оцінка ITC.ua
Плюси: декілька винахідливих горор-сцен, цікаві сенобіти, пристойніший бюджет та, відповідно, рівень постановки, ніж в попередніх частинах
Мінуси: перевантажений сюжет та його млявий розвиток, безпорадні персонажі, їх нерозумна поведінка, затягнутість, тупість навіть у виконанні сенобітів, повна творча неспроможність у порівнянні з оригінальним фільмом

«Повсталий з пекла» / Hellraiser

Жанр містичний фільм жахів
Режисер Девід Брукнер
У ролях Джеймі Клейтон, Горан Вішнич, Хіам Аббасс, Брендон Флінн, Дрю Старкі
Прем’єра Hulu
Рік випуску 2022
Сайт IMDb

Молода дівчина Райлі МакКенді живе разом зі своїм братом Меттом, його бойфрендом Коліном та їх сусідкою Норою. Поки Райлі намагається позбутися алко- та наркотичної залежності та проводить вільний час зі своїм хлопцем Тревором, Метт прагне достукатися до сестри та вберегти від фатальних помилок.

Одного разу Тревор пропонує героїні скоїти пограбування на якомусь складі. Коли їм вдається відчинити сейф, усередині новоявлені злочинці знаходять не купу грошей чи коштовності, а дивну скриньку-головоломку. Райлі забирає знахідку, щоб пізніше її збути. Але наївна дівчина ще не підозрює, що таємнича штукенція виявиться ключем до брами у саме пекло.

Hellraiser

Зробити рімейк «Повсталого з пекла» планували ще з 2006 року, але втілити задум було не так просто. Поки стрічка знаходилась у виробничому пеклі, правовласники франшизи продовжували витискати з теми останні соки і клепати одну низькопробну частину за іншою, дійшовши до відмітки у десять фільмів. Здавалося, що не буде цій експлуатації багатостраждального Пінхеда ні кінця ні краю, аж поки у 2019-му не стало відомо, що Spyglass Media Group, котра брала участь і у створенні нового «Крика», візьметься за перезапуск.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Та якщо хтось сподівався на криваве, стильне, захопливе, а головне – моторошне видовище у дусі оригінала, той ризикує сильно розчаруватися. У 87-му, мабуть, ніхто так добре не міг відчути матеріал та передати потрібну атмосферу, як сам автор повісті «Пекельне серце» Клайв Баркер. У результаті він став сценаристом та режисером її кіноадаптації.

Hellraiser

За півтори години Баркеру вдалося добряче шокувати глядача своїм сміливим та безкомпромісним сплаттерпанк-шоу та буквально прикувати ланцюгами до екрану. Він зміг не тільки розбавити начинений нескінченними слешерами тогочасний жанр чимось свіженьким, а й створити цілий культ. Згодом стане зрозуміло, що Пінхед – справжня попкультурна знахідка.

У «Повсталому з пекла» зразка 2022 року за дуже довгі дві години хронометражу авторам тільки і вдається, що роздратувати та викликати ненависть до нікчемних персонажів. І справа не в тому, що жоден з них не в змозі викликати співчуття через відсутність розкриття їх характерів, а в тому, що кожен поводить себе як ідіот. Особливо це стосується головної героїні: під час перегляду так і хочеться, щоб хто-небудь з демонів дістався до пустоголового дівчиська!

Що ж стосується сенобітів, цих нестерпних поціновувачів пекельного torture porn у БДСМ вбранні, – до старих знайомих приєдналися нові товариші. Деякі з них виглядають дійсно переконливо, як, наприклад, Weeper, в якої розрізаються руки навпіл, наче в персонажа з цьогорічних «Чоловіків» Алекса Ґарленда. Інші ж, на кшталт азійки Gasp, здаються більше кумедними, ніж страшними.

Hellraiser

Піддалась певним змінам і головна зірка цієї інфернальної команди потвор. Пінхед тепер більш жіночний (роль виконала акторка-трансгендер Джеймі Клейтон), тому негоже з мужицькими цвяхоподібними шпильками у голові розгулювати, тож натомість демон має більш «гламурні».

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Фільм поганенько працює як надприродний горор і зовсім не працює як історія. Певно, тутешній сюжет можна сприйняти як метафору боротьби з власними демонами, адже Райлі наркозалежна. Але ця лінія розкривається настільки слабенько, що помітної ролі зовсім не відіграє. Є тут декілька дійсно файних і винахідливих сцен – спробуйте-но не відвести погляд, коли Пінхед встромлює у шию нещасній жертві одну зі своїх шпильок. Та подібного занадто мало на дві години нудної оповіді з нецікавими героями.

Ще у стрічці присутня сюжетна лінія з жорстоким багатієм, що прагне аудієнції з божеством і заради цього готовий на все. Та якщо відкинути останню сцену з його участю, дійсно розкішну, особливого зацікавлення не викликає і цей персонаж. Тож може статися, що новий «Повсталий з пекла» не стане рятівною паличкою для надто втомленої франшизи, а навпаки – вб’є останній цвях у кришку її затишної труни.

Висновок:

Цей ребут, ймовірно, і не збирався конкурувати з видатним оригіналом. Та навіть у відриві від нього і деяке покращення в порівнянні з мотлохом, у який перетворилася франшиза, фільм пропонує надто мало для поціновувачів жахів


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: