Кіно Кіно 02.12.2023 о 15:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Як займатися сексом» / How to Have Sex

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

Рецензія на фільм «Як займатися сексом» / How to Have Sex

Коли ми знайомимося з художніми творами, то здебільшого очікуємо доторкнутися до ситуацій, які ніколи з нами не відбудуться. Це не означає, що умовний фільм або серіал мають бути про далекі галактики або магію, ніяк ні. Тут ідеться скоріше про те, що ситуації, які вони зображують, будуть дуже далекі від пересічного глядача. Але деякі роботи роблять інакше. Вони беруть саму суть життя людей, щось настільки просте і доступне, що начебто і не варте обговорень. Під час розмов і погляду з боку можуть розкритися цікаві подробиці, на які до цього увага особливо не падала. «Як займатися сексом» (опустимо фамільярність назви) —  фільм якраз із такого розряду. Розповідаємо в нашій рецензії, яким він вийшов.

Рецензія на фільм «Як займатися сексом» / How to Have Sex

Плюси:

локальна, але зрозуміла кожному історія; чудова акторська гра головної героїні; важливі думки в основі сюжету, які при цьому не перетворюються на зайве моралізаторство

Мінуси:

фільму не вистачає напруження пристрастей і драматизму; основа сюжету схожа на стереотипні американські комедії, і когось це точно відлякає

7/10
Оцінка ITC.ua

«Як займатися сексом» / How to Have Sex

Жанр драма
Режисер Моллі Меннінг Вокер
У ролях Мія МакКенна-Брюс, Семюел Боттомлі, Лара Пік, Шон Томас, Енва Льюїс
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Фільм розгортається навколо трійці молодих подруг — Тари (Мія МакКенна-Брюс), Скай (Лара Пік) і Ем (Енва Льюїс). Вони вирушають на Середземне море, щоб добре повеселитися перед початком навчання в університеті. Причому сам факт вступу для деяких з дівчат ще стоїть під великим питанням. Але вони не особливо переживають з цього приводу, адже на перший план виходить «проблема» невинності Тари. Подруги налаштувалися на те, щоб Тара за цей відпочинок точно зайнялася сексом. Але про почуття дівчини ніхто особливо не запитав, що може призвести до небажаних наслідків.

Сама назва «Як займатися сексом» ніби споріднює фільм із підлітковими американськими комедіями, в яких тема сексу — це щось на кшталт опорного стовпа гумору, який додатково підтримується за допомогою туалетних жартів. Тільки ось дебютний повнометражний фільм Моллі Меннінг Вокер — це зовсім не комедія. Навіть кумедні моменти в ньому більше підкреслюють напруженість ситуації. Адже не просто так фільм потрапив на 76-й Каннський кінофестиваль.

Режисерка взяла за основу ситуацію, з якою вона зіткнулася в реальному житті. Під час однієї з вечірок вона побачила, як просто на сцені чоловік займається оральним сексом із незнайомкою. Ця сцена стала опорною для сценарію. А додатково знімальна команда спиралася на розмови з 16-річними дівчатами про їхній перший секс і принципи згоди.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

«Як займатися сексом» показує, як перший секс може стати не гучною подією чи тріумфом, а важкою травмою на довгі роки. Причому кіно говорить вам про це натяками та підморгуваннями, не зачитуючи жодних моралей.

Якщо дивитися його абсолютно без додаткових думок, то побачите доволі стандартну історію про відпочинок близьких подруг, що супроводжується літрами алкоголю, випадковими зв’язками та вимушеними знайомствами.

Як займатися сексом

Щось подібне проживала майже кожна жива людина. І тим цікавіше подивитися на близькі всім тією чи іншою мірою ситуації, які тут нам подають крізь призму кіноекрану. Через це багато моментів постають перед вами не зовсім у новому, але точно в іншому світлі. Знову ж таки, моралізаторства зайвого немає, тому відторгнення або додаткової неприязні місцева історія не викличе. Але від того вона стає лише більш людяною — і зачіпає всередині душі та свідомості вагоміші струни.

«Як займатися сексом» показує теми та ситуації настільки буденні, що у звичайному житті ми навіть не вдумуємося в їхні передумови і наслідки. Хоча іноді варто було б, адже вони можуть мати відчутний вплив на життя людини (або кількох людей одразу).

Тема сексу тут не опошлюється, але й не перетворюється на метафору, алегорію або спосіб підвести до піднесених міркувань. Секс тут — просто секс, тривіальний, банальний, майже незначущий на тлі загального стану душі людини. Але все-таки це невіддільна частина життя.

Як займатися сексом

Мія МакКенна-Брюс як актриса тут видає максимум, якого не змогли досягти багато більш відомих імен. Швидкоплинне тремтіння її очей, майже незначні зміни у виразі обличчя та інші нюанси передають надскладний спектр емоцій дівчини, яка зайнялася першим у своєму житті сексом, але він пішов зовсім не так, як їй хотілося б. Мія тут сяє, але й інші актори не підводять. Можливо, річ у тім, що надмірно грати не доводиться — настільки життєвим вийшов фільм.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Дивлячись з боку піднесеного кінематографа, місцева історія може здатися максимально банальною. Але в тому ховається її цінність. Не намагаючись зайвий раз виглядати надто складним чи таємничим, сценарій все одно влучає в ціль. Тим цікавіші деякі режисерські та операторські прийоми у фільмі, які варто було б очікувати в більш пафосних хоррорах, трилерах та інших драмах. Але ні, вони опинилися в цілком життєвому сюжеті. І припали ідеально до місця.

Як займатися сексом

Так, у цьому кіно немає зайвого напруження пристрастей чи надвисокого рівня драматургії. Однак він і не намагається їх досягти.«Як займатися сексом» точно знає своє місце і положення на загальному полотні кінематографа.Тому чудово справляється із завданням показати, як насправді не потрібно займатися сексом.

У цьому контексті залишається лише одне цікаве питання.Як фільм сприймуть ті, хто жодного разу не був особисто в жодній із показаних у ньому ситуацій? Утім, це вже привід переосмислити деякі моменти особистого життя.Тобто мистецтво як спосіб спровокувати думки виконало свою мету.

Висновок:

Для «Як займатися сексом» знімальна команда провела серйозну попередню підготовку (без зайвих жартів). Можливо, саме це дозволило фільму стати настільки щирим. Нехай у ньому немає якихось одкровень, але комусь він точно допоможе переглянути свої думки на зрозумілі всім ситуації. Знайти відповідні слова, бути добрішими одне до одного. Або нарешті перепросити за те, чого робити ніколи не варто було.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: