Огляди Серіали 19.02.2023 о 14:00 comment views icon

Рецензія на серіал «Дівчина й космонавт» / Dziewczyna i kosmonauta

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на серіал «Дівчина й космонавт» / Dziewczyna i kosmonauta

17 лютого Netflix представив на суд глядача чергову серіальну новинку — науково-фантастичну мелодраму «Дівчина й космонавт». Це проєкт польського виробництва, який налічує шість епізодів. У рецензії нижче розбираємось, наскільки вдалий серіал вийшов у наших дружніх сусідів. 

2.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: симпатичні молоді актори, красива картинка, пристойні візуальні ефекти, якісний український дубляж польськомовного контенту
Мінуси: штучна затягнутість, яка викликає суцільну нудьгу, мелодраматична складова, не спроможна отримати глядацький відгук, мінімальна присутність наукової-фантастики, однаково нецікаві таймлайни, невиразна кінцівка

«Дівчина й космонавт» / Dziewczyna i kosmonauta

Жанр мелодрама, наукова фантастика
Режисер Бартош Прокопович
У ролях Ванесса Александр, Анджей Хицнар, Якуб Сасак, Магдалена Челецька, Дар’я Полуніна
Прем’єра Netflix
Рік випуску 2023
Сайт IMDb 

2022 рік. Тендітна жіночка з косою аля Юлія Тимошенко доповідає групі польських пілотів, що росіяни готують політ у космос, тож тепер кожен з них має можливість стати його учасником. Двоє ліпших друзів і за сумісництвом пілоти винищувачів F-16 Нікодем і Боґдан також стають кандидатами в новоспечені космонавти.

Але згодом дружні стосунки хлопців дають тріщину. Можливо, через професійну конкуренцію, та більшою мірою через запальну діджейку Марту (десь у світі зараз напружився один Бетмен), в яку обидва закохуються без тями. Тепер між сеансами виснажливої підготовки та тренувальними польотами парубки намагатимуться завоювати прихильність дівчини своєї мрії.

Вже під час безпосередньо космічної місії щось піде не так. Десь на земній орбіті у капсулі прокинеться космонавт. Він натисне кнопку, щоб вийти із режиму стелс, і його тут же помітять радари компанії «СкайКом», котра, власне, і організувала цю подорож. Загубленого пілота вдасться повернути на Землю, але не ту, до якої він звик, адже з моменту пуску пройшло 30 років. А сам космонавт зовсім не постарішав.

Рецензія на серіал «Дівчина й космонавт» / Dziewczyna i kosmonauta

«Дівчина й космонавт» це дійсно помітна подія, як мінімум для кінематографії Польщі. Не кожен день виходять серіали польського виробництва, що позиціонуються як наукова фантастика і навіть трохи еротика на додаток. Хоча це усього лиш гучні слова, бо основним жанром тут виступає все ж таки мелодрама, а найбільшою фантастикою бачиться співпраця поляків з росіянами у 2022 році.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Під час перегляду глядач напевно матиме відчуття того, що все це він вже десь бачив. Очевидно, сценаристка Агата Малесінська та постановник Бартош Прокопович обізнані у голлівудських блокбастерах. Але конкурувати з західними колегами, в тому числі й через обмежені ресурси, вони поки що не можуть.

Тут довготривала подорож у космосі без явних ознак старіння явно відсилає до ноланівського «Інтерстеллара». Звідти ж взяті й щільно засіяні кукурудзяні поля у кадрі. Мелодраматична лінія, котра становить класичний любовний трикутник, та ще й з двома друзями-пілотами і красунею, змушує згадати про епічний «Перл-Гарбор» Майкла Бея. А динамічні і короткотривалі сцени польотів на F-16 то такий собі «Топ Ґан» на мінімалках, де, до речі, молодився той ще непідвладний часу дядько.

Рецензія на серіал «Дівчина й космонавт» / Dziewczyna i kosmonauta

Еротичні сцени присутні у кожному з шести епізодів, і це вже трохи гра на території якого-небудь Тінто Брасса, хоча, звісно, полуничка тут надто епізодична, щоб перетягнути ковдру на себе. Першочергово «Дівчина й космонавт» пропонує себе саме як мелодрама, для якої усі ці польоти в космос та оголені тіла — усього лиш тло для центральної сюжетної лінії.

Біда у тому, що і як історія про почуття двох чоловіків до однієї жінки серіал виглядає непереконливо. Магістральна думка про те, що справжнє кохання однозначно пройде перевірку часом не спроможна викликати якісь емоції. На долю вимушено розлучених закоханих глибоко байдуже. Тільки один таймлайн монотонно змінює інший і навпаки, а деякі персонажі з майбутнього підозріло сильно відрізняються від своїх молодих версій. 

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

І справа не у тому, що творці не впоралися з драматургічної точки зору, хоча і це так. «Дівчині й космонавту» було б комфортніше почуватися у межах істотно скромнішого хронометражу, можливо навіть у форматі повного метру. Адже таку просту і вторинну історію штучно розтягти на 6 серій — такий собі замір. Дискотеки по півсерії, купа другорядних персонажів, зайві сюжетні лінії та сцени — геть не те що просуває історію вперед.

Рецензія на серіал «Дівчина й космонавт» / Dziewczyna i kosmonauta

Втім, технічно проєкт виконаний на досить високому рівні, враховуючи ті скромні ресурси, якими володіли польські кінематографісти. Футуристичні ґаджети та технології майбутнього навряд чи когось здивують, але ті, що є в наявності виглядають симпатично.

На додаток сцени у повітрі і в космосі зроблені пристойно, актори наче стараються, а візуальний ряд постійно підкріплюється музичним супроводом. Подекуди музикальна складова проявляється з геть неочікуваного боку: чого вартує тільки поява хітової Galvanize від The Chemical Brothers.

Рецензія на серіал «Дівчина й космонавт» / Dziewczyna i kosmonauta

В цілому «Дівчина й космонавт» наслідує прості наративи дешевих мелодрам, де сильні й відважні чоловіки змагаються за увагу жінки, поки остання не може розібратися, чого хоче. При цьому якусь волю і характер вона проявляє рідше, ніж з неї злітають трусики, тож про популярний нині образ сильної та незалежної героїні мова не йде.

І от, коли справа наближається до довгоочікуваного фіналу, який ні до чого не призводить, приходить розуміння того, що оті F-16 в кадрі краще б використовувати у більш корисних цілях. Якщо ви розумієте, про що ми.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!

Висновок:

«Дівчина й космонавт» могли стати гарною розвагою для домогосподарок на польському телебаченні, але як проєкт на стримінгу для широкої аудиторії виглядає неконкурентоспроможним


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: