Огляди Серіали 28.05.2023 о 15:00 comment views icon

Рецензія на серіал «Цитадель» / Citadel

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на серіал «Цитадель» / Citadel

26 травня на Amazon Prime Video вийшов останній епізод першого сезону шпигунського серіалу «Цитадель». Це один з найдорожчих серіальних проєктів в історії, який, однак, отримав відверто посередні оцінки від глядачів та критиків. У цій рецензії спробуємо розібратися, чому так сталося.

2.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: хороший підбір акторів, є декілька захопливих екшн-сцен, скромний хронометраж епізодів
Мінуси: відверто слабкий сценарій, дивні і непотрібні оберти камери, нескінченні флешбеки, що постійно переривають основну оповідь, не дуже якісна графіка як для проєкту з великим бюджетом, деякі моменти виглядають особливо безглуздо, відсутність виразної кінцівки

«Цитадель» / Citadel 

Жанр шпигунський трилер, бойовик, драма
Режисери Ньютон Томас Сігел, Джессіка Ю
У ролях Річард Медден, Пріянка Чопра Джонас, Роланд Мюллер, Ешлі Каммінгс, Стенлі Туччі, Мойра Келлі
Прем’єра Amazon Prime Video
Рік випуску 2023
Сайт IMDb

Дуже, дуже круті та красиві агенти надсекретної шпигунської організації «Цитадель» Мейсон Кейн та Надя Сінг розпочинають виконання чергового завдання. Але, як і усі інші колеги, вони стають цілями лиходійської контори під назвою «Мантикора», котрою керує зла тітка Далія Арчер. Нещасним шпигунам вдається вижити, однак вони обидва втрачають пам’ять і починають жити життям нормальних людей: влаштовуються на роботу, відвідують психотерапевта, а дехто навіть заводить сім’ю.

Багато років потому насичене шпигунське минуле вириває спантеличеного Кейна зі спокійного сімейного життя та занурює у нове протистояння з посіпаками «Мантикори». Проблема у тому, що герой не пам’ятає свого минулого, тому і навички крутого шпигуна доведеться відновлювати на льоту. Але без Наді тут явно не обійтися, тому Мейсон заручається підтримкою колишньої напарниці, щоб виявити зрадника та не дозволити ворожій організації заволодіти смертоносною зброєю масового ураження.

Рецензія на серіал «Цитадель» / Citadel

Після постановки усіх цих доленосних клацань пальцями брати Руссо взялися вибудовувати нові кінематографічні всесвіти з ухилом у жанр шпигунського екшну. Щось подібне вже відбулося торік, коли у найдорожчому проєкті Netflix Раяну Гослінгу довелося зіпсувати класну зачіску Крісу Евансу.

Онлайн-курс "Режисура та візуальний сторітелінг" від Skvot.
Перетворюй свої ідеї на сильні історії в рекламі, кліпах чи кіно Досвідом ділиться режисер, продюсер та власник продакшену, який 10+ років у професії.
Детальніше про курс

«Цитадель» — черговий початок франшизи, що загрожує перерости в затяжний кіновсесвіт міжнародних масштабів (наступного року готується до виходу італійський «Цитадель: Діана»).

Обидва безсоромно дорогі починання Руссо страждають від однієї й тієї ж проблеми. Їх шпигунські історії виглядають як поганенько зібрані докупи жанрові кліше, не спроможні хоч би трохи додати якогось свіжого погляду. Та якщо «Сіра людина» міг похизуватися великою кількістю видовищного екшну (а ще його не потрібно було терпіти 6 епізодів), то «Цитадель» не може запропонувати навіть цього.

Першокласні бойові сцени тут рідкісний гість, а комп’ютерні ефекти залишають бажати кращого: не такого очікує глядач від проєкту за 300 мільйонів доларів.

Рецензія на серіал «Цитадель» / Citadel

Так, знижку можна зробити на масштабні перезнімання, які відбулися після зміни шоуранерів (на місце Джоша Аппельбаума та Андре Немеца прийшов Девід Вейл). Подібні пертурбації під час виробництва ніколи не йдуть на користь кінцевому результату. Але навіть з урахуванням цього факту здобутки серіалу виглядають надто скромно.

На папері це був шпигунський блокбастер від творців «Месників», на справі ж вийшла бліда калька фільмів про Джейсона Борна або Ітана Ганта.

Шалені ресурси, вже не вперше вкладені сервісом Amazon у власний контент, та гучна афіша зіграли з цим шоу злий жарт. Вони призвели до великих сподівань з боку глядачів, але через посередню реалізацію і невиправдані очікування проєкт отримав невтішні оцінки.

Рецензія на серіал «Цитадель» / Citadel

Поки оператор буде обертати камеру догори дриґом заради якогось сумнівного ефекту, основна оповідь перериватиметься неприпустимо великою кількістю флешбеків.

Епізод може розпочатися так: нарізка з нагадуванням подій минулих серій, потім флешбек з титром «Сербія, 30 років тому», за ним відразу ще один з написом «Орегон, 6 місяців потому», далі — вступні титри, і вже на хвилині восьмій нам дозволять повернутись до сьогодення. Але ненадовго, бо там ще чекає щедра порція нових повернень у загадкове минуле. Така смикана розповідь бачиться знущанням.

Онлайн-курс "Режисура та візуальний сторітелінг" від Skvot.
Перетворюй свої ідеї на сильні історії в рекламі, кліпах чи кіно Досвідом ділиться режисер, продюсер та власник продакшену, який 10+ років у професії.
Детальніше про курс

Опустимо той факт, що деякі дрібні моменти у сюжеті виглядають як повна нісенітниця, а акторам, по суті, нічого грати.

Непохитний Річард Медден та Пріянка Чопра мають чудовий вигляд в кадрі, впевнено тримають зброю в руках та вправні в екшн-сценах, але чогось більшого від них не вимагається. Прикро те, що немає тут й виразної кінцівки, і це не дивно, адже серіал продовжили на другий сезон ще в березні.

Рецензія на серіал «Цитадель» / Citadel

Під час нудних перипетій починаєш звертати увагу на якісь другорядні речі. Наприклад, ви помітили, що в усіх цих достобіса секретних організаціях керівні посади займають темношкірі жінки? Віола Девіс у кіновсесвіті DC, Барбара Ів Гарріс у свіженькому «Фубарі», і ось тут роботою «Цитаделі» керує персонаж Ніккі Амуки-Бьорд. А от головна лиходійка — типова «залізна леді», що полюбляє допитувати полонених за довжелезним столом, геть як в одного бункерного карлика.

Будь «Цитадель» якимось безамбітним середньобюджетеним мотлохом, про який вже завтра ніхто і не згадає — то й вимоги до нього були б відповідними. А так отримуємо один з найбільш афішованих і дорогих проєктів року, основним сюрпризом якого виявляється його дивовижна неспроможність.

Висновок:

«Цитадель» бере розгін на нового «Джейсона Борна», а виконує удар на несмішного «Джонні Інгліша». Останній хоча б кепкував з типових жанрових тропів, а творіння братів Руссо пропонує сприймати їх за чисту монету


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: