Статті Ігри 20.01.2023 о 10:00 comment views icon

Топ 10 фільмів-екранізацій відеоігор

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Топ 10 фільмів-екранізацій відеоігор

15 січня на HBO Max вийшла перша серія довгоочікуваної екранізації гри The Last of Us. У зв’язку з цим ми вирішили пригадати найцікавіші та амбітні кіноадаптації (не аніме і не мультфільми) відомих ігор. З тим чи іншим успіхом вони намагалися прийтись до смаку як вправним досвідченим геймерам, так і звичайним глядачам, що ніколи не тримали геймпад у руках.

Екранізації відеоігор — болюча тема для кіноробів. Дуже нечасто такі проєкти ставали справді успішними в минулому. А от за останні роки справи в індустрії дещо покращились. У цій добірці ми прослідкували за еволюцією жанру й зібрали десятку стовідсотково вартих уваги та знакових стрічок. В коментарях пропонуємо додати ті, що, на ваш погляд, гідні згадування тут. І останнє: Уве Болл, сподіваємось, без образ.

«Смертельна битва» / Mortal Kombat

Жанр: файтинг
Дата прем’єри: 1995
Рейтинг IMDb: 5,8

Ця екранізація культового файтинга Mortal Kombat вважається не тільки еталонною, але й однією з перших успішних в Голлівуді. Поки творці таких нетлінок, як «Супербрати Маріо» та «Вуличний боєць» отримували нищівну критику від глядачів, дебют Пола В. С. Андерсона що називається вистрілив. Щобільше, він згодом також отримав культовий статус.

Продовження, датоване 1997 роком, спіткала гірка невдача. Повноцінного повернення до теми шанувальникам оригінальної серії ігор довелося чекати ледь не чверть століття. Перезавантаження 2021 року вийшло кострубатим та отримало посередні рейтинги, але з шаною ставилося до ігрових особливостей. У авторів франшизи є всі шанси врахувати недоліки цього фільму та нарешті видати реально класний продукт в анонсованому продовженні.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

«Лара Крофт: Розкрадачка гробниць» / Lara Croft: Tomb Raider

Жанр: пригодницький екшн
Дата прем’єри: 2001
Рейтинг IMDb: 5,7

«Розкрадачку гробниць» навряд чи можна назвати ідеальним фільмом, але він суттєво підвищив ставки. Тепер кіноадаптація відеогри виглядає не як продукт суто категорії Б для гіків, а як високобюджетний блокбастер для максимально широкої аудиторії. На головну роль запросили Анджеліну Джолі, котра в той час вже встигла набрати хороших обертів у кар’єрі. Результат – рекордні для екранізації гри майже 275 мільйонів доларів зборів.

Втім, сиквелу, що вийшов через два роки, повторити касовий успіх першого фільму не вдалося. До Лари Крофт кінематографісти повернулися тільки у 2018-му. Стрічка була заснована на перезапуску ігрової серії 2013 року, а Джолі замінила Алісія Вікандер. Але ребут отримав посередні рейтинги. Плани на його продовження були остаточно скасовані влітку минулого року.

«Оселя зла» / Resident Evil

Жанр: зомбі-горор, бойовик
Дата прем’єри: 2002
Рейтинг IMDb: 6.6

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

Піднести на вищий левел як екранізації відеоігор, так і втомлений жанр зомбі-горору, знову взявся відомий геймер Пол В. С. Андерсон. І, що дивно, у нього вийшло вдруге. Хоча для високолобих критиків це все ще погане кіно, глядачам герметична безвихідь «Вулика», Мілла Йовович у червоній сукні та потужний техно-індастріал від Мериліна Менсона прийшлися до душі.

Подальші серії франшизи хоч і приносили стабільний прибуток, та безповоротно втратили чарівність першого фільму. Перезапуск 2021 року волів бути більш автентичним щодо ігрового першоджерела від Capcom, ніж версія Андерсона, та це йому не допомогло і стрічка отримала жахливе сприйняття. Про серіал від Netflix, котрий закрили після першого ж сезону, навіть і згадувати не варто.

«Дум» / Doom

Жанр: зомбі-горор, фантастичний бойовик
Дата прем’єри: 2005
Рейтинг IMDb: 5,2

Так, ця адаптація вважається провальною, але ми вирішили її похвалити хоча б за спробу. По-перше, взятися за екранізацію такої культової речі як DOOM від розробника id Software, то вже треба мати неабияку сміливість та амбіції. По-друге, стрічку не можна назвати поганою геть в усьому, адже чого тільки вартує та сама FPS-сцена, дія якої відбувається під бадьорий саундтрек Клінта Менселла.

У 2019-му вийшло так зване перезавантаження з підзаголовком «Анігіляція». Воно прем’єрувалося одразу на відеоносіях та цифрових сервісах, а його дешевизна буквально впадала в очі. Після цього позориська версія 2005 року вже виглядає як шедевр.

«Сайлент Хілл» / Silent Hill

Жанр: жахи
Дата прем’єри: 2006
Рейтинг IMDb: 6.5

«Сайлент Хілл» то дітище відомого японського розробника Konami. Стрічці вдалося те, про що більшість жанрових побратимів можуть лише мріяти. Це дуже атмосферне і стильне кіно, з прекрасно опрацьованою візуальною складовою. Особливої згадки заслуговує дизайн монстрів та хореографія їх рухів.

До сюжета вже виникають питання, але зловісна атмосфера, буквально насичена тривожною загадковістю, нівелювала сценарні недоліки. Сиквел 2012 року, окрім сильного бекграунду, намагався зробити ставку і на популярний в ті роки 3D формат, але це не врятувало його від повного провалу.

«Принц Персії: Піски часу» / Prince of Persia: The Sands of Time

Жанр: пригодницький екшн
Дата прем’єри: 2010
Рейтинг IMDb: 6.6

Цю екранізацію однойменної гри від Ubisoft 2003 року важко назвати еталонною, але вона стала ледь не першопроходцем сучасних високобюджетних кіноадаптацій. Її бюджет становить некислі 200 мільйонів доларів, а в команді акторів фігурують суцільні зірки. Продюсер Джеррі Брукгаймер позиціонував проєкт як «нові “Пірати Карибського моря”», та з довгогральною франшизою не склалося.

Але саме завдяки вкладеним ресурсам касові збори цього блокбастера у вигляді 336 мільйонів доларів свого часу були рекордними серед усіх фільмів, заснованих на відеоіграх. Тож рекорд «Розкрадачки гробниць» був побитий. Хоча навіть таку переконливу цифру не можна назвати успіхом, вона, втім, знову продемонструвала, що з відеоігор при вірному підході можна витиснути цікаве масовому глядачу кіно.

«Warcraft: Початок» / Warcraft

Жанр: пригодницьке епічне фентезі
Дата прем’єри: 2016
Рейтинг IMDb: 6.7

Не згадати про екранізацію однієї з найвідоміших ігор Blizzard було б злочином. Для шанувальників всесвіту Warcraft фільм був дуже очікуваним, адже про початок роботи над ним оголосили ще в 2006 році. Творці витратили на виробництво цього фентезійного епічного блокбастера близько 160 мільйонів доларів.

В результаті стрічка зібрала у світовому прокаті 439 мільйонів і таким чином побила рекорд «Принца персії». Фільм отримав здебільшого негативні рецензії від західних оглядачів, проте звичайні глядачі оцінили проєкт набагато вищими балами. На жаль, майбутнє цього багатошарового і складного всесвіту на великому екрані наразі виглядає вельми туманним.

«Покемон. Детектив Пікачу» / Pokémon: Detective Pikachu

Жанр: комедійно-фантастичний детектив
Дата прем’єри: 2019
Рейтинг IMDb: 6.5

Отже, як бачимо, продюсери вже не так бояться вкладати чималі грошики в екранізації відеоігор. Відносні успіхи попередників довели, що ігровій та кіноіндустрії явно по дорозі. Що там й казати, коли навіть нудні критики не бояться давати більш пристойні оцінки.

«Покемон. Детектив Пікачу» заснований на однойменній адвенчурі 2016 року, а її основний персонаж отримав голос Раяна Рейнольдса. Бюджет у 150 мільйонів дозволив довести до блиску візуальну складову, а легка невимушеність блокбастера та його комедійність переконували глядачів, що це як мінімум непогана розвага. Ще до виходу фільму в прокат була анонсована розробка сиквелу.

«Їжак Сонік» / Sonic the Hedgehog

Жанр: пригодницько-комедійна фантастика
Дата прем’єри: 2020
Рейтинг IMDb: 6.5

Цей культовий персонаж з однойменної серії ігор від Sega довгенько добирався до великих екранів. Після показу першого трейлера велика кількість фанатів Соніка висловила невдоволення через зовнішній вигляд їх улюбленця. Тож дизайн героя було змінено, а перша крінжова версія з’явилася в торішньому анімаційному фільмі «Чіп і Дейл – бурундучки-рятівнички».

«Їжак Сонік» встиг прем’єруватися в багатьох країнах ще в докарантинні дні, але творці змушені були завчасно випустити стрічку на цифрових сервісах через різке погіршення ситуації у березні 2020 року. В результаті фільм зібрав 320 мільйонів доларів і став найуспішнішою екранізацією відеогри у Північній Америці. До того ж тут відбулося повернення Джима Керрі до великого подієвого кіно.

«Uncharted: Незвідане» / Uncharted

Жанр: пригодницький бойовик
Дата прем’єри: 2022
Рейтинг IMDb: 6.3

Фільм розповідає історію становлення Нейтана Дрейка – головного героя серії пригодницьких відеоігор Uncharted компанії Naughty Dog. Це типовий guilty pleasure, який назбирав по світу трохи понад 400 мільйонів доларів, у зв’язку з чим студія Sony планує побудувати на цьому матеріалі цілу франшизу.

Головну роль виконав нині дуже популярний Том Холланд, відомий в першу чергу завдяки ролі Людини-павука у марвелівських кінокоміксах. Його партнером на знімальному майданчику став Марк Волберг. В Україні показ фільму розпочався 10 лютого минулого року, тому це була одна з останніх великих прем’єр в кіно, що відбулася ще до повномасштабного вторгнення.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: